BURSE

Fusta tot mai scurta = crestere la Bursa. Cat adevar sta in spatele superstitiilor investitionale?

26 mai 2014, ora 14:14 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bursaa.jpg
Investitorii experimentati stiu ca esenta plasamentelor profitabile e data, in principal, de o analiza riguroasa, atat fundamentala, cat si tehnica. Cu toate acestea, exista unele superstitii despre investitii la care investitorii sunt atenti si pe care se bazeaza de multe ori in luarea deciziilor. Care sunt cele mai frecvente superstitii si cat de mare incredere putem avea in ele?

Razvan Rusu, director de investitii Certinvest, prezinta cateva superstitii ce au luat nastere in Statele Unite ale Americii.

Unul dintre factorii care au permis crearea lor este faptul ca piata de actiuni americana este foarte mare, cu numerosi emitenti si actiuni tranzactionate, asa incat permite utilizarea unor algoritmi complecsi pentru identificarea unor tipare de evolutie a preturilor si randamentelor aduse de actiuni.

Dincolo de superstitiile clasice legate de cifra 13, ziua de vineri 13 (la americani) sau marti 13 (la noi), printre cele mai impamantenite superstitii investitionale se numara:
Razvan Rusu
Razvan Rusu

Efectul lunii octombrie - practic, analizand istoric, evolutia pietei actiunilor si mai ales momentul celor mai abrupte caderi de pe pietele bursiere, s-a creat impresia ca luna octombrie este una nefasta pentru investitiile in actiuni, fiind in principal o luna de scaderi. La baza acestei credinte stau momentele de debut ale unora dintre cele mai serioase crize financiare:

criza din 1929-1933 - data de 24 octombrie 1929 a ramas in istorie drept "martea cea neagra", fiind ziua cand preturile actiunilor au scazut la inceputul sedintei bursiere cu 11%, intr-un iures de vanzare ce a antrenat volume foarte mari;

"lunea cea neagra", din 19 octombrie 1987, cand pietele bursiere globale au marcat scaderi consistente, ramanand ziua cu cea mai mare scadere a indicelui Dow Jones (-22,61%). Luna octombrie a anului 1987 a adus scaderi pentru majoritatea pietelor bursiere europene (bursa din Marea Britanie a marcat o pierdere de -26,45%, iar cea spaniola si-a erodat profiturile cu -31%), asiatice (bursa din Hong King a pierdut 45,5%), nord-americane (bursa canadiana a cunoscut o scadere de -22,5%), australiene (-41,8%);

criza financiara din 2007-2008 (ca un exemplu mai recent) - luna octombrie 2008 a fost una extrem de volatila pe pietele bursiere, in primele 10 zile ale lunii, indicele Dow Jones marcand o scadere de 22,11%. In Romania, indicele BET a inregistrat o cadere de 33,26% in decursul lunii octombrie 2008;

Analizand piata romaneasca, in ultimii 13 ani, teoria nu pare a se verifica prea mult. Mai precis, in anii 2001, 2002, 2005 si 2006, bursa a scazut intr-adevar, la inceputul lunii octombrie, insa pana la finalul lunii a revenit la valorile initiale. In anii 2007 si 2008, bursa a cunoscut scadere in decursul lunii octombrie, in timp ce in anii 2003, 2004, 2009, 2011, 2012 si 2013, bursa romaneasca a crescut de fapt in luna octombrie.

Teoria lungimii fustei
Teoria lungimii fustei

Teoria lungimii fustei - poate una dintre cele mai neobisnuite superstitii investitionale, teoria lungimii fustei statueaza ca in anii in care in trendul caselor de moda fustele deveneau mai scurte, atunci, in acei ani, bursele cresteau.

Teoria a fost avansata in anul 1926, de economistul George Taylor. Teoria a fost probata de Morgan Stanley, care a realizat acest grafic comparativ intre evolutia indicelui Dow Jones si lungimea fustei, conform standardelor modei, intre anii 1897 1986:

Totusi, pentru ultimii ani, tendintele modei au vazut conturarea unor extreme - atat fuste scurte cat si fuste lungi, asa incat o concluzie nu poate fi extrapolata si pentru trecutul recent.

Blestemul celui mai inalt zgarie-nori
Blestemul celui mai inalt zgarie-nori
Blestemul celui mai inalt zgarie-nori - aceasta superstitie anunta ca in anii cand se finalizeaza sau se apropie de finalizare o cladire emblematica de tip zgarie-nori, care devine cea mai inalta cladire din lume, atunci bursa va scadea.La baza acestei superstitii stau cateva coincidente interesante, printre care:

Cladirea Chrysler din New York a fost finalizata la inceputul anului 1930, perioada de conturare a Marii Crize din 1929-1933;

Turnurile Petronas din Malaezia au fost inaugurate in 1997, iar la scurt timp, piata bursiera malaeziana s-a confruntat cu o scadere abrupta, indicele principal al bursei, KLSE, marcand o scadere de peste 50%;

Cea mai inalta cladire din lume in prezent, Burj Khalifa din Dubai,a avansat cu constructia foarte mult in 2008, perioada nefasta pentru bursele din intreaga lume.

Anul acesta este asteptat ca o noua cladire sa ocupe locul de "cea mai inalta cladire din lume" - Turnul Sky City din China. Totusi, constructiile au fost oprite pentru moment in China, asa ca urmeaza sa vedem daca teoria se va confirma.

Superstitiile au determinat un proiect investitional constand in lansarea unui fond de investitii care tranzactioneaza actiuni automat, pe baza unor algoritmi care tin cont in mod exclusiv de superstitii investitionale, Fondul a fost lansat in iulie 2012, cu o durata limitata la un an, perioada in care a tranzactionat actiuni de pe bursa londoneza, asumandu-si atat pozitii long (care pariaza pe cresterea pietei), cat si short (care pariaza pe scaderea bursei), dupa principii pur superstitioase.

Fondul s-a inchis la 1 iunie 2013, marcand o scadere de -16,18% in aceasta perioada. Spre comparatie, indicele Dow Jones a inregistrat in aceeasi perioada o crestere de 17,4%, iar indicele local BET a cunoscut o apreciere de 19,2%.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 19 Iunie 2021, 17:59
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter