BURSE

Grup de acționari: SIF Transilvania a pierdut 50 mil. euro din cauza managementului defectuos

16 decembrie 2015, ora 14:33 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
hotelroom.jpg
Astăzi, 16 decembrie 2015, un grup de acționari ai SIF Transilvania care dețin împreună 8,09% din capitalul social al societății a înaintat o cerere de convocare a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor (AGOA) către conducerea SIF Transilvania.
 
Grupul de acționari intenționează să supună aprobării, în cadrul AGOA, necesitatea schimbării managementului și revizuirea modelului actual de business în vederea eficientizării activității societății, pregătirii și alinierii SIF Transilvania la practicile de bună guvernanță de la nivel european.

Acționarii semnatari reprezintă fonduri de investiții și pensii locale și straine, antreprenori și persoane fizice.
 

"Pentru a-și păstra competitivitatea, România are nevoie de o piață de capital dinamică, conectată la contextul european, la cerințele de reglementare și la oportunitățile de piață. Ne dorim să aducem SIF Transilvania în poziția de lider de piață, cu o viziune de business orientată către performanță și un management eficient, transparent, bazat pe o colaborare autentică cu acționarii”, a declarat, în numele acționarilor semnatari, Radu Toia, acționar SIF Transilvania.  Demersul acționarilor se bazează pe un calcul estimativ al pierderilor rezultate, din cauza unui management defectuos.

Conform acestora, SIF Transilvania a pierdut peste 50 de milioane euro din cauza practicilor și politicilor îndoielnice, lipsei de viziune și de transparență în procesul decizional.
 

Spre exemplu, deciziile de investiții în sectorul hotelier, în active aflate în administrarea SIF Transilvania, au fost luate fără planuri de business asociate și fără o justificare economică, așa cum ar fi fost normal.

"În consecință, resursele investite în proiectele de refacere a hotelurilor au fost, în estimarea noastră, cu aproximativ 100% mai mari față de prețul mediu al pieței și nu au obținut rezultate pe măsura potențialului acestora", spun semnatarii solicitarii.
 

Fără o analiză economico-financiară detaliată, doar în ultimii 7 ani, SIF Transilvania a investit direct sau indirect aproximativ 100 milioane euro în hotelurile deținute de cele opt companii hoteliere din portofoliul societății.

Aproape niciunul dintre hotelurile renovate nu este în prezent profitabil, iar perspectivele de recuperare a investițiilor într-un orizont de timp rezonabil, cu același tip de management învechit, sunt nule.
 

În privința alinierii la legislația europeană, acționarii propun aprobarea depunerii la Autoritatea de Supraveghere Financiară din România, până la data de 31 martie 2016, a cererii de autorizare a Societății ca fond de investiţii alternative, în conformitate cu prevederile Legii nr. 74/2015.    

„Creşterea rolului acţionarilor în actul decizional reprezintă un pas esențial în reformarea SIF Transilvania și în îmbunătățirea actului de management. Pentru noi este important să stimulăm colaborarea și implicarea acționarilor, să asigurăm un mediu transparent în care prezentarea corectă a planurilor de investiții, a deciziilor și a rezultatelor să devină o procedură normală. Vorbim, prin urmare, despre impunerea unor principii de guvernanţă corporativă care să se bazeze pe integritatea, profesionalismul și performanta echipei de management”, concluzionează Radu Toia, în numele acționarilor semnatari.
 

De asemenea, acționarii semnatari propun ca noua echipă de management să elaboreze strategia de dezvoltare viitoare a Societății, bazată pe o abordare de tip „private equity”, raportată în principal la deţinerile majoritare de capital ale Societăţii în domeniul turismului, în domeniul dezvoltării imobiliare şi în cel al instituţiilor financiare non-bancare, și să o supună ulterior aprobării adunării generale a acţionarilor Societăţii.  

Conform procedurilor în vigoare, Directoratul SIF Transilvania este obligat să convoace AGOA de îndată, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data primirii cererii de convocare și, în toate cazurile, să asigure ținerea AGOA în cel mult 60 de zile de la data primirii cererii de convocare.  

Acționarii semnatari au trimis cererea de convocare și către Consiliul de Supraveghere, auditorul intern și auditorul extern (financiar) ai Societății, cât și către Autoritatea de Supraveghere Financiară.  

Acționarii semnatari sunt: Fondurile Deschise de Investiții (Certinvest Prudent, Certinvest Dinamic, Certinvest XT Index, Certinvest BET FI Index); Fondul de pensii private "Pensia mea"; Fondul străin de investiții Broadhurst Investments Limited; persoane fizice: Corin Ioan Trandafir, Ilie Stoichescu, Constantin Frațilă, Maria Alexandra Frațilă, Gabriela Alexe, Radu Ciuceanu, Radu Toia.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 27 Septembrie 2020, 09:04
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter