- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ionescu, BCR: Ca market maker pentru Erste putem realiza profit dintr-un business nou

05 Mar, 00:01 • traian.badulescu
Despre rolul de market maker si avantajele BCR de pe urma exercitarii acestuia pentru actiunile Erste Bank vorbeste pentru DailyBusiness Valerian Ionescu, seful departamentului de trading al bancii romanesti.
Ionescu, BCR: Ca market maker pentru Erste putem realiza profit dintr-un business nou

DailyBusiness:

Ce rol are un market maker pe piata de capital?
Valerian Ionescu: Market makerul (MM) are ca rol principal mentinerea unei lichiditati ridicate in piata, adica asigurarea in mod constant a unor cotatii de vanzare si cumparare care permit celorlalti paricipanti sa vanda sau sa cumpere atunci cand doresc. Existenta MM-ului sporeste atractivitatea pietei, deoarece investitorii au confortul ca si in cele mai grele conditii de piata pot sa vanda sau sa cumpere cantitati rezonabile de actiuni.

DB: Ce avantaje va avea BCR in urma exercitarii acestui rol?
VI: Printre avantajele majore de care beneficiaza un MM se numara vizibilitatea, experienta dobandita si posibilitatea de a-si creste business-ul. Un MM se concentreaza in mod constant pe actiunile unui numar redus de emitenti, ajungand astfel sa cunoasca foarte bine piata. Datorita acestei experiente, el reuseste sa isi adapteze cotatiile astfel incat sa vanda si sa cumpere intraday in mod profitabil.

DB: Estimati ca va fi o sarcina dificila, avand in vedere ca sunteti prima institutie care isi asuma acest rol?
VI: Rolul de MM reprezinta pentru noi o reala provocare, pentru ca la aceasta functie se adauga si presiunile legate de tranzactionarea titlurilor Erste Bank pe trei piete – Bucuresti, Viena si Praga – in trei valute ce face posibil arbitrajul (n.r.- posiblitatea unui castig din diferentele de curs valutar si de pret ale actiunii). In plus, cererea si oferta locale sunt influentate de cererea si oferta de pe celelalte doua piete. Bineinteles ca la Bursa din Bucuresti cei care vor asigura aceasta functie sunt agentii de bursa ai BCR, dar beneficiem de sustinerea si expertiza colegilor de la Erste Bank.

DB: Ce efecte va avea exercitarea acestui rol asupra pretului actiunilor Erste si asupra bursei in general?
VI: Bursa in sine devine mai atractiva atunci cand actiunile importante au unul sau mai multi market makeri, pentru ca lichiditatea este un magnet pentru investitori.

DB: Din cate persoane va fi formata echipa BCR care va intermedia tranzactiile cu titluri Erste? Au beneficiat acestea de o pregatire deosebita?
VI: Echipa ce va intermedia tranzactiile cu titluri Erste Bank este formata din doua persoane care au beneficiat de pregatire speciala la Erste Bank, Viena.

DB: Poate BCR sa fie market maker si pentru alte titluri?
VI: Desigur, dar este prematur sa abordam acest aspect, deoarece functia de MM este deocamdata posibila numai pentru actiunile Erste.

DB: Estimati ca exemplul BCR va fi urmat si de alte institutii care vor deveni MM pentru alti emitenti tranzactionati la BVB? Considerati ca reducerea comisionului BVB cu 30% pentru market maker este incurajatoare pentru celelalte institutii pentru a presta aceasta activitate?
VI: Da, vor mai fi si alti intermediari care vor solicita calitatea de MM pentru Erste Bank (pentru ceilalti emitenti nu este posibil). Reducerea comisionului reprezinta desigur un impuls suplimentar, care completeaza atractia oferita de posibilitatea de a capata experienta si de a realiza profituri intr-un segment de business nou.