BURSE

Polonezul de la BVB: Nu ar fi trebuit sa subestimam cererea locala pentru actiuni Romgaz (Update 1)

31 octombrie 2013, ora 17:48 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
LS.jpg
Niciun stereotip nu ar trebui sa fie admis atunci cand vorbim despre interesele pietei decapital din Romania, a spus Ludwik Sobolewski, director general al Bursei de Valori Bucuresti, dupa succesul ofertei Romgaz.

"Odata cu IPO-ul Romgaz Piata de Capital din Romania intra in scena globala. Noi, la Bursa deValori Bucuresti suntem mandri si multumiti sa stim cat de multi investitori romani au decis sa ia parte la acest proiect istoric", a declarat seful BVB.

El a mentionat ca pozitia Bursei de Valori Bucuresti a fost dintotdeauna aceea ca cererea locala pentru actiuni Romgaz nu ar trebui subestimata, atunci cand a fost conceput planul pentru aceasta tranzactie importanta.

"Dorim sa felicitam Guvernul Romaniei pentru ca a introdus o structura a ofertei care sa raspunda acestei cereri. Acum suntem siguri ca aceasta cerere locala este formata din investitori individuali si institutionali din Romania", a continuat Sobolewski.

El a subliniat ca pozitia BVB a fost intotdeauna ca nu ar trebui sa fie urmate opinii superficiale sau stereotipuri, conform carora investitorii institutionali si-ar dori sa ia doar Ceritificate Globale Romgaz, tranzactionabile in afara Romaniei.

"Nici un stereotip nu ar trebui sa fie admis atunci cand vorbim despre interesele Pietei de Capital din Romania, despre economia romaneasca si despre siguranta investitorilor locali si internationali", a punctat Sobolewski.

In opinia sa, opiata de capital eficienta si sanatoasa are nevoie de concentrarea lichiditatii."Investitorii locali, atat cei individuali, cat si cei institutionali au nevoie de contrapartile lor internationale. Au nevoie de ei aici, in Bucuresti, la Bursa de Valori Bucuresti. Calitatea mecanismului de formare a pretului depinde in mare parte de prezenta lor", a mai spus seful Bursei.

In plus, investitorii internationali au nevoie de prezenta investitorilor locali. Este de o importanta cruciala pentru fiecare dintre aceste grupuri de investitori in parte si pentru toti la un loc.

"O piata de capital buna este un punct de intalnire. Este un Loc de intalnire, nu o sectiune. Pietele de capital si bursele de valori, prin faptul ca sunt piete de intalnire eficiente, contribuie la cresterea economica si la crearea locurilor de munca", a conchis Sobolewski.

Psihoza Romgaz: Micii investitori au subscris 1000% (Articol initial)

31 octombrie 2013, ora 12:22 
romgaz.jpg
Cea mai mare oferta publica din istoria Romaniei, prin care statul vrea sa incaseze peste 410 milioane euro din vanzarea a 15% din Romgaz, a captat un interes extraordinar de ridicat din partea micilor investitori, care cu o zi inainte de inchiderea ofertei subscrisesera de 5,4 ori mai multe actiuni decat aveau alocate.

In jurul orei 12:00, cu o ora inainte de inchiderea ofertei, nivelul subscrierilor ajunsese la 1.000%, scrie Capital.ro.

La finalul zilei de miercuri, nivelul subscrierilor pe tran?a investitorilor de retail a sarit brusc de la circa 400%, pana la 540%. Erau subscrise peste 46,8 milioane actiuni, din partea a peste 10.000 de investitori. Valoarea subscrierilor cumula 1,5 miliarde lei (337 milioane euro).

Numai ca ziua de joi a consemnat cel mai mare salt dintre toate zilele.La scurt timp dupaora 12:00 (12:09), nivelul subscrierilor pe transa investitorilor mici ajunsese la 974%, fiind subscrise84,47 milioane actiuni, in valoare de 2,7 miliarde lei (peste 607 milioane euro).

Oferta publica initiala de vanzare a unui pachet de 15% din actiunile Romgaz, care se va desfasura in perioada 22-31 octombrie, poate constitui pentru micii investitori atat ooportunitate de investitie pe termen lung, cat si o buna ocazie speculativa, indeosebi in cazul subscrierilor in primele cinci zile, care beneficiaza de un discount de 5%, spun analistii Tradeville.

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 04 Aprilie 2020, 21:09
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter