- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Rompetrol solicita prelungirea termenului pentru trimiterea de observatii la proiectul CNVM

10 Mar, 18:13 • Redactia DailyBusiness
Grupul Rompetrol solicita CNVM prelungirea perioadei limita de trimitere a propunerilor si observatiilor la proiectul de act normativ privind lansarea de OPP-uri, a anuntat marti compania.
Rompetrol solicita prelungirea termenului pentru trimiterea de observatii la proiectul CNVM

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a publicat saptamana trecuta un proiect prin care obliga si actionarii cu detineri indirecte, de peste 33% dintr-o companie, sa lanseze oferte publice de preluare (OPP-uri).

Arbitrul pietei de capital a anuntat ca asteapta propuneri si observatii pana pe data de 16 martie.

Grupul Rompetrol considera ca adoptarea in forma actuala a propunerii CNVM privind detinerile directe si detinerile indirecte va avea un impact negativ asupra raporturilor dintre emitentii din Romania si actionarii minoritari, prin schimbarea regulilor de functionare a pietei de capital.

Masura propusa va afecta majoritatea companiilor listate, prin obligarea actionarilor care „detin” peste 33% sa initieze oferte publice de preluare, potrivit noii formulari incluse in Proiectul de Instructiune, si nu a celor care „dobandesc”, asa cum se precizeaza in Directiva Europeana, preluata si in legislatia romana, au spus reprezentantii companiei.

Ei cer sa se tina cont de faptul ca propunerea nu a fost insotita si de o expunere de motive, aceasta venind „pe fondul presiunilor exercitate atat de fondurile de investitii, cat si de diverse grupuri de interese, afectate in prezent de diminuarea valorii portofoliului de actiuni”.

Grupul Rompetrol asteapta in continuare un punct de vedere oficial al CNVM cu privire la solicitarea depusa la finele anului trecut de fondul de investitii QVT Fund, actionar minoritar la Rompetrol Rafinare.

Tranzactia dintre Rompetrol Holding si KazMunaiGaz pentru preluarea a 75% din actiunile The Rompetrol Group NV s-a realizat in cursul anului 2007 cu respectarea prevederilor legale, fiind avizata de toate autoritatile competente.

In acest sens, noul actionar majoritar al grupului Rompetrol nu poate fi obligat sa desfasoare retroactiv oferte publice de preluare pentru Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, in conditiile in care aceasta obligativitate nu este prevazuta de legea romana, au adaugat reprezentantii grupului petrolier.