- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Sebastian Vladescu si Dan Paul s-au inteles ca investitorii si nu casele de brokeraj sau bancile sa vireze impozitul pe castigurile de la Bursa

27 May, 19:03 • Redactia DailyBusiness
Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor si Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, au convenit ca investitorii sa plateasca trimestrial impozitul pe castigurile obtinute la Bursa, astfel ca bancile si casele de brokeraj prin care acestia derulau tranzactii pe piata de capital nu vor mai fi obligate sa vireze impozitul.
Sebastian Vladescu si Dan Paul s-au inteles ca investitorii si nu casele de brokeraj sau bancile sa vireze impozitul pe castigurile de la Bursa

Impozitul de 16%, ce va fi introdus de la 1 iunie, se va aplica insa asupra castigului net, se mentioneaza intr-un comunicat al Asociatiei Brokerilor.

De asemenea, in cazul pierderilor rezultate la sfarsitul anului, raportate de contribuabili catre Administratia Financiara, acestea se vor reporta pe urmatorii 5 ani fiscali, potrivit intelegerii dintre ministrul Finantelor si presedintele Asociatiei Brokerilor.

Castigurile din tranzactii cu actiuni sunt impozitate in prezent cu 1%, pentru detinerile mai mari de 1 an si cu 16% in cazul detinerilor mai mici de 1 an. De la 1 iunie, impozitul va fi de 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor.

Prin modificarea modalitatii de impozitare, Ministerul Finantelor estimeaza ca va obtine venituri suplimentare de 145 de milioane de lei, in ultimele sase luni din acest an.