BURSE

SIF-urile au castigat 6% intr-o zi

01 noiembrie 2006, ora 16:34 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) au inregistrat miercuri cresteri de peste 6%, in urma anuntului Erste Bank cu privire la acordarea de titluri Erste in locul actiunilor BCR si a posibilitatii listarii bancii austriece la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Indicele BET-FI, care urmareste evolutia actiunilor SIF, a crescut ieri cu peste 6% depasind in premiarea pragul de 60.000 de unitati.

Valoarea tranzactiilor realizate cu titlurile SIF s-a ridicat la aproape 18,5 milioane de euro (65 de milioane de lei), reprezentand circa 70% din rulajul total al sedintei de tranzactionare.


Investitorii isi fac calculul ca Erste va face SIF-urilor o oferta asemanatoare sau chiar mai buna decat cea facuta salariatilorLaurentiu Floroiu, EFG Eurobank Securities


Brokerii spun ca desi oferta Erste se adreseaza deocamdata doar salariatilor BCR care detin actiuni ale bancii, grupul austriac ar putea realiza o oferta similara SIF-urilor, care detin impreuna circa 30% din actiunile BCR. O eventuala oferta ar avea ca rezultat cresterea valorii activelor nete ale SIF-urilor si, prin urmare, o crestere a pretului titlurilor SIF la Bursa."Investitorii isi fac calculul ca Erste va face SIF-urilor o oferta asemanatoare sau chiar mai buna decat cea facuta salariatilor. In ceea ce priveste posibila listare a Erste la BVB, efectul ei este acelasi ca si al listarii BCR, doar ca listarea Erste s-ar putea realiza mai repede", a declarat pentru DailyBusiness Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities.

Erste ofera salariatilor BCR posibilitatea de a-si vinde actiunile detinute in cadrul bancii la un pret de 6,5 euro/actiune, sau de a-si schimba actiunile detinute la BCR cu actiuni Erste.

Potrivit analistilor, actiunile SIF-urilor se tranzactioneaza in prezent cu un discount de circa 40% fata de valoarea activului net calculata tinand cont de pretul oferit de Erste pentru BCR. In prezent, actiunile BCR se regasesc in activul net al SIF-urilor la valoare contabila.

"Exista un discount de 40-50% intre pretul actiunilor si valoarea activelor nete ale SIF-urilor. In cazul in care Erste va face o oferta SIF-urilor pentru actiunile BCR, urmata de o listare a Erste la BVB, activele SIF-urilor vor creste substantial. In cazul SIF Oltenia, valoarea activului net estimat este de circa 5 lei/actiune, iar in cazul SIF Banat-Crisana aceasta este de 4,5-4,6 lei/actiune", spune Octavian Molnar, directorul general adjunct al societatii de brokeraj IFB Finwest din Arad.

Titlurile SIF Oltenia au atins miercuri un maxim istoric de 3,5 lei/actiune inchizand la cotatia de 3,49 lei/actiune. Actiunile SIF Moldova au inchis la 3,2 lei/actiune, iar cele ale SIF Banat-Crisana au fost cotate la 2,9 lei/actiune. Brokerii se asteapta in continuare la o evolutie pozitiva pentru titlurile SIF.

"SIF-urile sunt considerate de multi investitori cea mai buna oportunitate de investitie la Bursa in acest moment. Unii investitori chiar ies de pe alte titluri pentru a cumpara SIF-uri", a precizat Molnar.

Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante 10 companii de la BVB a inregistrat o scadere de 0,26%, in conditiile in care titlurile Petrom au suferit o corectie de 2,4%. Valoarea tranzactiilor totale de la Bursa a depasit 26 de milioane de euro, cel mai ridicat nivel din acest an.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 11 August 2022, 23:15
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter