- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Tribunalul Brasov a suspendat majorarea de capital la SIF3

28 Jun, 12:44 • Redactia DailyBusiness
Tribunalul Brasov a admis in parte cererea actionarului Cocor SA Bucuresti, de suspendare a majorarii de capital de la SIF Transilvania,a anuntat joi, presedintele Societatii de Investitii Financiare (SIF3), Mihai Fercala, printr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti.
Tribunalul Brasov a suspendat majorarea de capital la SIF3

Potrivit lui Mihai Fercala, instanta nu a avut o motivatie si urmeaza ca aceasta sa fie facuta publica in urmatoarele cinci zile. Instanta a dat castig de cauza actionarului Cocor in cererea de suspendare a majorarii de capital social de la SIF Transilvania.

Din aceasta cauza, titlurile SIF 3 au fost suspendate joi dimineata de la tranzactionarea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Titlurile SIF Transilvania au fost suspenddate la cotatia de 2,73 lei, cu o crestere de 1,11%.

SIF3 va face recurs impotriva acestei sentinte, pe care o considera nelegala, precizeaza conducerea societatii, intr-un comunicat remis joi Bursei de Valori Bucuresti.

Tribunalul Brasov va emite joi un raspuns si in ceea ce priveste cererea de anulare a majorarii de capital de la SIF Transilvania, a doua cerere depusa de actionarul Cocor. Instanta Brasov urmeaza sa dea o decizie in acessta privinta in jurul orei 13.00.
De asemenea, instanta a amanat pana in date de 19 septembrie, solutionarea celei de-a treia cereri a Cocor, de anulare a adunarii generale ordinare, care a avut loc la sfarsitul lunii aprilie.

Cocor SA Bucuresti, in calitate de actionar al SIF Transilvania, reprezentata prin Dan Barbulescu, in data de 24 mai, a formulat catre Tribunalul Brasov o cerere de suspendare a executarii primei hotarari din cadrul adunarii generale extraordinare (AGEA) de la SIF Transilvania, din data de 27 aprilie, deoarece considera ca nu s-a intrunit legal cvorumul.

Prin prima hotarare a AGEA de la SIF Transilvania s-a aprobat majorarea capitalului social, de la 54,6 milioane lei, pana la nivelul dublu, de 109,2 milioane lei. Ulterior, Cocor SA a contestat si hotararea adunarii generale ordinare a actionarilor privind rezultatele financiare obtinute in anul 2006.

Reclamantul precizeaza ca hotararea cu privire la majorarea capitalului este ilegala, deoarece in data de 27 aprilie nu s-a intrunit cvorumul conform statutului in vigoare al SIF Transilvania.

Cocor SA arata ca statutul SIF Transilvania prevede: „pentru validarea adunarilor generale extraordinare, hotararile in cadrul AGEA, este necesara la prima convocare prezenta a 3/4 din actionari, iar hotararile sa fie luate cu votul a 1/2 din capitalul social, iar pentru urmatoarele convocari, este necesara prezenta a 1/2 din capitalul social, iar hotararile sa fie luate cu 1/3 din capitalul social”.

Cocor SA precizeaza ca desi SIF Transilvania si-a modificat ulterior statutul, in ceea ce priveste cvorumul, adica ar fi fost necesar ca 1/3 din capitalul social sa voteze „pentru”, in cazul adunarilor ordinare, si 1/2, in cazul adunarilor extraordinare, Tribunalul Brasov, in data de 4 aprilie 2000, a „constatat nulitatea clauzelor referitoare la cvorum din statutul SIF Transilvania.

Cocor SA pretinde ca, prin aplicarea sentintei din aprilie 2000, regulile privitoare la cvorum sunt cele din primul statut al SIF Transilvania, iar hotararea AGEA din 27 aprilie 2007 nu s-a luat printr-un cvorum legal.