- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Cei mai bine platiti freelanceri: trainerii si specialistii IT

04 Mar, 00:01 • andra.gheorghe
Specialistii care abordeaza o cariera pe cont propriu in Romania pot ajunge, daca au experienta si un nume cu "greutate", sa castige pana la 4.000 de euro pe luna, spun analistii din resurse umane, care au nominalizat domeniul lor, dar si IT-ul, printre cele mai atragatoare pentru "freelancing".
Cei mai bine platiti freelanceri: trainerii si specialistii IT

Pornind de la meserii de calificare medie si pana la servicii de consultanta pe diferite arii, piata din Romania a inceput sa dezvolte o gama diversa de meserii practicate de freelanceri. IT-ul este unul din domeniile care genereaza venituri consistente pentru profesionistii romani, atat in calitate de angajati, cat si de liber profesionisti.

„Statisticile arata ca, daca ar fi sa facem un clasament calitativ si cantitativ al freelencer-ilor si domeniilor in care ei activeaza, specialistii IT ar detine locul intai detasat”, a afirmat pentru DailyBusiness Corina Diaconu, managing director al companiei de recrutare ABC Human Capital.

„Cele mai profitabile meserii practicate in calitate de freelancer sunt cele din domeniul IT: web designer, programator IT: PHP, Java, C/C++, ASP, graphic designer, consultanti implementare ERP. Veniturile pe care aceste colaborari in sistem freelancing le aduc sunt foarte avantajoase, avand in vedere ca foarte multi specialisti sunt platiti pe ora de consultanta oferita (in special pentru consultantii de implementare ERP) sau pe proiect”, a continuat aceasta.

Si Mihai Moghior, managing partner al Brainspotting, firma de recrutare in domeniul IT, confirma avantajele unei cariere pe cont propriu in IT-ul romanesc. Moghior atrage insa atentia asupra faptului ca marii jucatori din acest segment evita freelancingul pe tehnologie de varf. Acestia prefera in mare masura disponibilitatea si loialitatea unor parteneri stabili, cum sunt angajatii.

„Freelancing-ul pe IT se practica, insa rata celor care se dedica exclusiv unei cariere in acest sens a scazut considerabil in ultima perioada. Si asta pentru ca din ce in ce mai multe firme mari au inceput sa realizeze necesitatea unor angajati stabili si constanti,” a explicat Moghior.

Directia care intr-adevar genereaza venituri ridicate pentru freelancerii din IT, este, potrivit lui Moghior, consultanta in management.

„Tarifele orare pentru specialistii in tehnologia IT se ridica la 20 – 45 euro pe ora, dar pe de alta parte, cei care ofera consultanta manageriala pe acest segment pot atinge fee-uri de pana la 1.500 de euro pe zi”, a precizat Moghior.

Freelancerii romani mai au un atu in ceea ce priveste modul in care isi vand serviciile, multi dintre ei deruland proiecte, mai bine platite, in afara tarii.

[quote=Corina Diaconu, ABC Human Capital]De multe ori, freelancerii din IT deruleaza proiecte pentru strainatate datorita libertatii de alegere pe care o au precum si datorita tarifelor atractive[/quote]
Potrivit acesteia, freelancerul este un partener comod pentru ca poate sta la dispozitia clientului aproape ori de cate ori este solicitat, este deseori preferat altor solutii datorita lucrarilor de calitate furnizate (el nu-si permite sa livreze proiecte slab realizate – pentru ca asta ar insemna sa-si piarda prestigiul si, implicit, potentialii noi clienti) si, nu in ultimul rand, este solutia preferata si datorita costurilor scazute, in comparatie cu firmele specializate.

Tot IT-ul este domeniul care a generat si cele mai mari venituri pentru freelanceri in 2007, statut care se va mentine si anul acesta, cu o usoara diminuare, de cel mult 15%-20%, in opinia Corinei Diaconu.

„Domeniul IT a inregistrat o evolutie din punct de vedere al veniturilor obtinute (fie in calitate de freelanceri, fie ca venituri salariale). Tendinta ascendenta se va mentine si anul acesta insa ritmul cresterii va fi diminuat, ajungand la cel mult 15-20%”, a spus Corina Diaconu.

„Salariile din IT-ul romanesc au atins deja cote comparabile cu alte tari din Uniunea Europeana si nu numai, pe alocuri depasind functii similare din tari precum Ungaria, Polonia, Cehia”, a declarat directorul ABC Human Capital. „Firmele din strainatate au inceput sa apeleze la specialistii romani, pentru ca, oricat de mari ar fi pretentiile lor din punct de vedere financiar, nu vor ajunge totusi la nivelul celor din tara de provenienta a firmelor respective”, a continuat.

Potrivit lui Diaconu, freelancerii sunt preferati pentru ca reprezinta costuri reduse pentru compania care apeleaza la ei, iar diferentele fata de costurile salariale (daca s-ar opta pentru angajarea persoanelor respective print-un contract individual de munca) sunt considerabile.

Alaturi de IT, alt domeniu indicat de specialistii din HR (resurse umane) ca unul din cele mai avantajoase pentru cei care aleg o cariera pe cont propriu este chiar consultanta in resurse umane.

„Un trainer freelancer cu un nume recunoscut in specializarea in care e invitat sa livreze poate solicita intre 300 si 1.800 de euro pentru o zi. Freelancerii implicati in proiecte de consultanta pot ajunge sa solicite procente din valoarea proiectului, astfel incat pot ajunge la cateva mii de euro pentru un proiect bine realizat”, a afirmat pentru DailyBusiness Marius Balasoiu, managing partener la compania de HR For People.

„In cazul consultantilor care lucreaza pe astfel de proiecte, de cele mai multe ori sunt platiti numai daca proiectul este aprobat si realizat corespunzator. Pot spune ca un freelancer bun in training poate ajunge sa castige intre 1.200 si 4.000 de euro lunar, in functie de luna la care ne referim”, a continuat Balasoiu.

Cea mai des intalnita forma de freelancing pe piata din Romania este totusi combinarea cu o activitate permanenta (fie ca salariat, fie ca detinator al propriei companii).

„In general, specialistii prefera sa mearga in paralel si sa imbine cele doua aspecte: cel de angajat cu cel de freelancer. Pentru cei care opteaza doar pentru freelancing, situatia este foarte clar definita: fie este vorba despre juniorii care vor sa capete exeprienta si nu sunt pregatiti pentru a-si asuma responsabilitatea unui job full time, fie sunt specialisti foarte buni care prefera sa-si foloseasca experienta dobandita exlusiv in interes propriu si pentru a beneficia de castiguri foarte mari”, a afirmat Corina Diaconu.

Aceasta a continuat explicand faptul ca cei prinsi „la mijloc” intre cele doua trepte de evolutie profesionala opteaza pentru un job si pentru proiecte freelance de mai mica anvergura si care le permit sa imbine cele doua sarcini in conditii bune.

„Pentru foarte multi, siguranta unui job full time fata de proiectele freelance care presupun infinit mai multa munca, inclusiv pentru a gasi clienti carora sa le poti vinde abilitatile tale, este un motiv care ii retine in a se orienta exclusiv catre o cariera de freelancer”, a precizat Diaconu.

Este extrem de delicat sa fii liber de contract si sa poti lucra cu mai multi prestatori de servicii, in functie de cerere si oferta, a subliniat si Balasoiu.

„Din ce in ce mai putini angajati renunta la activitatile pe care le desfasoara pentru freelancing. Este mai simplu sa pui bazele unei firme si sa angajezi oameni decat sa mergi pe cont propriu, acest aspect fiind din ce in ce mai clar pentru profesionisti”, potrivit lui Balasoiu, care a continuat explicand ca „pentru un freelancer este din ce in ce mai dificil sa ramana nealiniat. Mai sunt haiduci ai acestei abordari, dar este din ce in ce mai incomod sa intri in competitie cu o firma mare si puternica de pe pozitie de freelancer”.

In ciuda atitudinii prudente afisate de profesionistii romani fata de alegerea unei cariere in freelancing, 2007 a fost anul in care companiile de resurse umane au avut cel mai mult de suferit in urma plecarilor angajatilor catre freelancing.

„In general resursele umane sunt destul de expuse la pierderi de profesionisti care vor sa incerce pe cont propriu. Consultantii financiari si mai ales cei specializati in managementul proiectelor sunt si ei destul de tentati, mai ales cu fondurile structurale care se pare ca iau o din ce in ce mai mare amploare in ultimul timp”, a afirmat Balasoiu.

„Nu cred ca putem vorbi de industrii, ci mai degraba de domenii de activitate. Insa firmele prestatoare de servicii sunt cele mai afectate de pierderea de profesionisti in avantajul activitatii de freelancing,” a mai precizat el.