CARIERE

Chinezii din Dragonul Rosu si bonele filipineze conduc topul expatilor din afara UE

13 decembrie 2013, ora 13:35 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
chinez1.jpg
Peste 13.000 de expati lucreaza in prezent in Romania, dintre care mai mult de 5.000 provin din afara spatiului comunitar. Vezi de unde provin cei mai multi lucratori din afara UE.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrari, in topul tarilor de provenienta ale cetatenilor straini care au ales sa munceasca in tara noastra se numara Turcia, cu 1.420 de expati si China, de unde au venit 1.346 de persoane.á

In Romania mai lucreaza si 436 de filipinezi, 155 de sirieni, 142 de coreeni si 111 indieni.

Din Republica Moldova au trecut Prutul si lucreaza cu forme legale doar 100 de persoane.

Datele de la Inspectoratul General pentru Imigrari nu includ, de exemplu, si cetatenii straini care lucreaza in Romania si s-au stabilit aici in urma unei casatorii cu un cetatean roman.

Prezenta din ce in ce mai mare a expatilor turci si chinezi in Romania este justificata de infiintarea, in ultimii ani, a aproximativ 23.000 de firme cu capital turcesc si chinezesc.

Astfel, in momentul de fata, in Romania sunt inregistrate 10.441 de societati chineze si societati mixte romano-chineze, precum si 13.355 de firme cu capital turc. La polul opus, cei mai putin expati cu drept de sedere in scop de munca, 98 la numar, vin din Federatia Rusa. Numarul firmelor cu capital rusesc este, si el, mult mai mic decat in cazul Turciei sau Chinei, fiind de ordinul sutelor

Potrivit unui studiu realizat de agentia de relocare Palace Estate, mai mult de jumatate dintre expati lucreaza in Bucuresti sau in zonele limitrofe, pe pozitii de conducere sau middle management.



Strainii al caror loc de munca este in afara orasului prefera sa locuiasca in capitala si faca naveta pana la serviciu, petrecand chiar si o ora pe drum, in fiecare zi.

ôNumerosi expati care lucreaza in afara Bucurestiului aleg sa inchirieze locuinte in partea de nord a Capitalei. Din Pipera le este mult mai la indemana sa se deplaseze pana la serviciu. Avand in vedere traficul din Bucuresti, acestia pot face mai putin pana la sediul firmei, aflat la cateva zeci de kilometri de oras, decat pe bulevardele aglomerateö, a declarat Yaniv Dahan, CEO, fondator al agentiei de relocare Palace Estate.

Cererea de bone filipineze pe piata din Romania a inregistrat o crestere de aproximativ 40% in primul semestru din 2010, fata de perioada similara din anul precedent, anunta in urma cu 3 ani compania Perfect Connections Associates, specializata in recrutarea si plasarea de personal asiatic.

"Comparativ cu 2009, cererea de personal casnic filipinez a crescut in acest an pe toate ariile de competenta (bone, menaj, ingrijire varstnici, gradinari)", declarau la acea data reprezentantii companiei de profil.

Potrivit lor, infuzia de personal filipinez pentru asistenta casnica a inceput in Romania 2007-2008, cand persoanele cu venituri peste medie sau mari au inceput sa apeleze la aceasta solutie din cauza ofertei locale reduse de persoane calificate in domeniu.

Inca din 2007 specialistii anticipau ca Romania va importa masiv forta de munca din Asia, in special din China, pentru a rezolva criza acuta de personal din industrie. Acestia estimau ca peste 100.000 de chinezi urmau sa vina in Romania, pana in 2010, urmand sa munceasca in special in constructii, industria usoara si agricultura.

Cei mai multi chinezi veniti in Romania se afla insa in zona Colentina, unde desfasoara activitati de comert in complexul comercial Dragonul Rosu.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 10 Aprilie 2020, 21:38
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter