CARIERE

Empatic sau nepasator? Ce fel de manager trebuie sa fii pentru a obtine rezultate mai bune

23 februarie 2014, ora 00:07, autor(i): Valentin Gros   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
E.jpg
Noua moda in business: managerul momentului este sensibil, plin de sentimente, traieste mai mult emotional si se preocupa permanent de fericirea sa personala, hranita din relatia afectiva cu subordonatii. Dar duce la profit acest tip de implicare, ce pare sa ignore tinta oricarei societati comerciale - banul?

"Iubeste-ti echipa!" - a fost mesajul de final transmis de o specialista in resurse umane, care a sustinut o dizertatie in fata mai multor manageri prezenti la o conferinta pe teme de business.

Am intrebat-o, la pauza, cum poti sa folosesti verbul "a iubi" la vocativ? Adica poti sa indemni un om cu "alearga", "da cu ciocanul", "biciuieste subalternul". Pentru ca aceste verbe exprima actiuni, pe care inca nu le-ai inceput, dar le poti incepe.

Cum trebuie sa reactioneze un manager care nu isi iubeste echipa atunci cand ii spui "iubeste-o"? Sa se concentreze pana cand stoarce din el niste iubire si apoi o imprastie catre acei angajati? Pare imposibil.

Nu asa, mi-a explicat specialista in HR. Ideea ar fi sa ii iubesti activ, sa iesi cu ei in oras, sa le asculti opiniile, sa nu te porti despotic, sa le stimulezi creativitatea, sa le acorzi libertate de actiune.

Aici apare o contradictie in termeni. Regulile de mai sus sunt aplicate de sefii care NU iubesc si in general de oamenii care NU iubesc.

Niciun barbat indragostit nu ii va spune alesei sale "draga, te iubesc atat de mult incat ti-am aranjat un concediu pe Coasta de Azur cu Gerard Butler, ca doar n-o sa mergi cu mine, asa gras, pitic si chelios cum sunt, ar fi pacat de timpul tau liber". Nu, barbatul gras, pitic si chelios vrea sa mearga el si numai el cu femeia iubita in concediu. Fara sa se intrebe daca si ea isi doreste acelasi lucru.

Niciun tata iubitor nu ii va spune copilului sau "uite, te dam spre adoptie unui cuplu de oameni bogati, unde vei duce o viata mult mai indestulata, vei avea tot ceea ce noi, eu si cu maica-ta, nu iti putem oferi". Tatal iubitor isi tine copilul langa el, ferm convins ca el stie cel mai bine ce e bine pentru fiul sau.

Tot asa un sef care se leaga afectiv de subalternii sai va avea de pierdut. Asta pentru ca iubirea il face sa fie posesiv. El nu se mai detaseaza de "subiect" (angajatul), nu mai reuseste sa il analizeze, eventual sa ii puna un "diagnostic" si apoi sa-l capaciteze, sa-l determine sa munceasca.

Am vazut sefi de publicatii care se atasau sentimental de unii redactori. Ii tineau tot timpul pe langa ei, nu ii mai trimiteau pe teren, uneori le dadeau o functie de adjunct, ceva care sa ii lege de redactie. Asta inseamna practic sufocarea jurnalistului.

La fel se intampla in orice afacere. Seful "iubitor", posesiv, este un om slab pe dianuntru, care practic cerseste afectiune de la subalterni in schimbul afectiunii pe care le-o daruieste. Cum seful e unul singur si subalternii mai multi, in echipa incepe o "batalie pentru afectiune", cu invidii, intrigi, certuri si toate celelalte ingrediente ale unui teatru stupid. Ca orice iubire, iubirea de la locul de munca naste ura. Acei oameni uita pentru ce au venit acolo (sa faca bani impreuna) si isi consuma energiile in actiuni fara rost, contra-productive, neprofitabile.

Seful care NU iubeste va lasa subalternilor toata libertatea posibila. El ii priveste ca pe niste masinarii de produs bani si are grija sa ca aceste masinarii sa nu se strice. Numai un nebun, un om lipsit de simtul proprietatii, ar intra cu automobilul lui intr-un spatiu mai ingust decat ampatamentul.

Si numai un manager nepasator cu nevoile firmei ar ingusta raza de actiune a angajatilor din subordinea lui. Pentru ca atunci, ei ar deveni mai putini productivi, ar produce mai putina valoare, in firma ar intra mai putini bani ľ ceea ce ar afecta si salariul lui, al managerului.

Seful care NU iubeste isi scoate subalternii la bere in oras. Dar nu ca sa le astampere setea, ci sa le studieze reactiile, ca sa vada cum poate unge rotitele acestor masinarii apte de munca. Si care trebuie sa ramana apte de munca un timp cat mai indelungat, deoarece inlocuirea lor necesita costuri suplimentare.

El le asculta problemele si le rezolva cu un ceasornicar care repara un ceas sau ca un chirurg care opereaza pe creier. Nu ii va tremura mana pentru ca nu e implicat afectiv. Si-a extirpat acele trairi care il impiedicau in goana dupa bani si conduce echipa cu sange rece, precum un general pe campul de lupta. Evaluand fiecare situatie si adoptand decizia cea mai potrivita.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ion a spus:
24/02/2014 09:13
Sunt mai multe aspecte care scartaie in articol.
1. A iubi pe cineva, nu inseamna ca trebuie sa iesi cu subalternii, nu inseamna ca trebuie sa le asculti opiniile, etc, etc. Orice om poate face asa ceva, fara ca asta sa insemne ca iubeste pe ceilalti! Ce, daca Becali a dat bani la saraci, asta inseamna ca el ii si iubeste? Iubirea este cu totul altceva, nu vreau sa dezvolt tema.
2. E absurd sa ceri unui om sa iubeasca, fara sa ii spui si de unde poate avea el iubire! E ca si cum ai spune unui alcoolic sa nu mai bea, fara sa ii spui si cum sa faca asta, de unde sa aiba putere. E chinuitor sa tot spui cuiva iubeste, iubeste, cand acela e incapabil sa iubeasca, pt ca NU STIE. N-a invatat asta pana cand a ajuns in campul muncii. N-a avut nici acasa, si nici n-a invatat din propria experienta. Este ca un handicapat.
3. Iubirea nu inseamna posesivitate. Cel care sustine asa ceva, este neexperimentat. Habar nu are. Trist.
4. Sefii trebuie sa fie condusi de Dumnezeu. Atunci vor face ceea ce trebuie, si cu metodele care trebuie. Daca nu, urmeaza consecintele.
 
Calin a spus:
24/02/2014 09:45
Sincer, nu prea inteleg: articolul e scris la misto? Sau exprima parerile personale ale autorului, la fel ca pe blog? E pe bune? Nu exista decat doua extreme aici? De stil de management participativ a auzit autorul, adica nici nici, insa cumva si si?
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 02 Iulie 2022, 01:41
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter