- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

FMCG-ul si bankingul isi platesc cel mai bine managerii

15 Sep, 12:25 • andra.gheorghe
Companiile care activeaza pe segmentul bunurilor de larg consum si finante-banci sunt fruntase in topul domeniilor care isi platesc cel mai bine middle si top managerii, a declarat pentru DailyBusiness.ro Silviana Boian, head of research in cadrul in cadrul agentiei de head hunting Alexander Hughes Romania.
FMCG-ul si bankingul isi platesc cel mai bine managerii

„FMCG-ul este in prezent una dintre cele mai dinamice industrii, mai putin afectata de criza financiara, lucru valabil atat la nivel international, cat si in Romania. Iar bankingul continua sa isi plateasca bine angajatii. Salariile practicate de cele doua industrii sunt similare. Middle managerii performanti din banking si FMCG castiga intre 2.000 euro si 4.000 euro pe luna, castiguri pe care criza nu le-a modificat foarte mult”, sustine Boian.

Potrivit acesteia, modificarile au fost aplicate la nivelul bonusurilor pe baza de performanta.

„Angajatorii au preferat anul acesta sa pastreze salariul fix la nivelul celui din 2008, si sa creasca ponderea variabila a castigurilor. Au crescut bonusurile, insa numai in functie de performanta managerului, de aportul direct pe care il are in profitabilitatea companiei”, explica specialistul de la Alexander Hughes.

Pe de alta parte, managerii romani care aspira la un job in afara Romaniei mai au de asteptat.

Companiile care pana acum doi ani cautau sa expatrieze management roman in tari din proximitatea Romaniei, ca Moldova sau Bulgaria, sau chiar din regiuni vestice, prefera in prezent sa apeleze la specialisti de acasa, unul dintre motive fiind si evitarea unor costuri suplimentare.

„Pana nu de mult, multinationalele expatriau romani, atat in tari apropiatate de a noastra, cat si in Vest, pe care ii plateau mai bine cu cel putin 10%. In prezent nu mai fac acest lucru. Un motiv ar fi ca economisesc costurile de expatriere – bonusuri care acopera costuri ca transport sau cazare – dar si pentru acum au de unde sa aleaga specialisti din tarile lor”, precizeaza Silviana Boian.

Un alt fenomen observabil in randul multinationalelor este faptul ca, tocmai pentru a evita costurile de expatriere, desemneaza manageri romani care coordoneaza, din tara, si operatiunile din Moldova, Bulgaria sau Ungaria.