CARIERE

Internship-ul, probabil cea mai ieftina metoda de recrutare a tinerilor

30 mai 2008, ora 00:01, autor(i): Andra Gheorghe   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
In stagiile de internship sau "practica", tinerii lucreaza temporar in companie, ei si angajatorii putand sa se evalueze reciproc inainte de o eventuala colaborare permanenta
In stagiile de internship sau "practica", tinerii lucreaza temporar in companie, ei si angajatorii putand sa se evalueze reciproc inainte de o eventuala colaborare permanenta
Companii precum Philip Morris, Raiffeisen Bank, sau BCR dezvolta de cel putin 2 ani stagii platite de internship, pe care le descriu ca o metoda sigura si printre cele mai ieftine de recrutare, prin care managementul se asigura ca tinerii care vor primi un job permanent sunt pregatiti pentru responsabilitatile care urmeaza odata cu statutul de angajat.
Phillip Morris Romania are o "vechime" de 7-8 ani in recrutare prin internship, timp in care peste 80% din interni, au semnat un contract permanent cu compania.

"In prezent avem 9 posturi ocupate de interni. In ultimii 5 ani am organizat peste 40 de programe de internship, in urma carora circa 98% din studentii care au luat parte la programele noastre au ramas in companie", a declarat pentru DailyBusiness Peter Imre, director corporate affairs pentru Romania al Philip Morris.

BCR a dat curs primului sau program de internship in august 2007. Oficialii bancii sustin ca acest gen de programe platite sunt benefice atat studentilor, care imbina teoria cumulata in facultate cu practica intr-o institutie avizata, cat si institutiei, care poate sa identifice tinerii cu potential, in vederea angajarii lor ulterioare."Fata de alte metode de recrutare, un internship este mai eficient si mai putin costisitor, prin care posibilii angajati pot fi in acelasi timp testati si acomodati cu mediul nostru de lucru, la angajare. In plus, acest canal de recrutare este usor accesibil, mergandu-se direct catre publicul tinta, in cazul nostru, Universitatile de Studii Economice in principal", au explicat pentru DailyBusiness reprezentantii BCR.

Potrivit BCR, programele de internship ofera companiilor posibilitatea de a-si pastra neafectata intreaga capacitate de lucru, putand acoperi golurile create temporar de concedii (de odihna, studii, medicale etc.), la costuri rezonabile.

Institutia atrage insa atentia asupra nevoii monitorizarii atente a unui astfel de stagiu, altfel riscand ca rezultatele sa fie altele decat cele scontate.

Programul derulat de BCR in 2007 a cuprins 26 de persoane, 10 dintre ei fiind angajati cu contract pe perioada nedeterminata, atat in sucursale cat si in sediul central al bancii. In prezent, aproximativ 350 de persoane isi desfasoara activitatea in diferite unitati din tara, banca hotarand deja angajarea pentru 20 dintre acestia.

"Cei care nu isi finalizeaza stagiul prin semnarea unui contract de munca, cel putin beneficiaza de experienta muncii intr-o institutie bancara. Experienta acumulata va fi benefica pentru ei in perspectiva unei viitoare angajari", au mai afirmat reprezentantii bancii.

Un intern BCR isi incepe practica cu un salariu net de 800 de lei.In momentul angajarii, remuneratia se renegocieaza in functie de pozitia pe care va fi selectat. Potrivit reprezentantilor institutiei, acesta poate beneficia ulterior de mariri ale venitului salarial, in functie de rezultatele muncii.

In 2007, Raiffeisen Bank a primit in jur de 1.000 de practicanti in sucursalele Raiffeisen din Capitala si din tara, dintre care peste un sfert si-au finalizat stagiul de internship prin semnarea unui contract permanent, in call center sau in cadrul departamentului de colectare credite retail, potrivit Alinei Bebia, manager de recrutare al institutiei.

"De la inceputul anului 2008, in jur de 350 de tineri au efectuat stagii de practica in cadrul organizatiei noastre, 71 dintre acestia (20%) fiind deja angajati. Stagiile de practica isi dovedesc eficienta in vederea ocuparea pozitiilor de entry level", a precizat Bebia pentru DailyBusiness.

Selectia internilor, in cazul BCR, incepe prin promovarea programului pe diferite canale de media, continua cu selectia CV-urilor primite in functie de profilul cautat (studii economice, limba engleza fluent) si se finalizeaza cu un interviu structurat, axat pe abilitati comportamentale si participari in activitati extra-curriculare.

La Raiffeisen, selectia incepe prin interviuri cu reprezentantii departamentului de recrutare, la finalul stagiului candidatii sustinand un test de verificare a cunostintelor dobandite pe parcursul programului.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
gorbaciovsky a spus:
30/05/2008 08:51
de fapt stagiile nu sunt platite... eu am facut un stagiu la una din companiile de mai sus... in schimb se munceste full time, pentru ca ti se promite angajarea...

insa putini sunt angajati efectiv...
 
Andrei a spus:
02/06/2008 15:45
Poti invata multe lucruri intr-un program de internship insa de cele mai multe ori reprezinti forta de munca ieftina pentru angajator. E ca si cu locuiesti inainte de casatorie cu viitoarea nevasta si mai ai timp sa te razgandesti.
andrei.petrescu
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 17 Septembrie 2021, 15:25
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter