CARIERE

Lectiile pretioase ale unor fondatori celebri, alungati din propria companie

27 aprilie 2015, ora 01:30, autor(i): Mona Manole   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
steve.jpg
Imagineaza-ti ca esti fondatorul unei companii. Ai infiintat-o de la zero, ai muncit ca un sclav si ai indurat tot felul de probleme pana cand ai pus-o pe picioare. Daca ti s-ar spune intr-o zi ca nu mai este nevoie de tine in activitatile curente ale firmei, sau, mai rau, daca ai fi inlaturat definitiv, ce ai face? Urmatorii patru fondatori au experimentat acest lucru, dar au gasit totodata o modalitate de a face fata situatiei si unii chiar au revenit in companie.

Iata ce lectii au invatat din experientele lor:

1) Uneori, tot raul este spre bine - Steve Jobs, Apple

Steve Jobs a fost concediat de la Apple in 1985, la aproape 10 ani dupa ce a infiintat afacerea in garajul parintilor sai. Desi a revenit ca CEO la finele anilor '90, Jobs a spus ca experienta a fost una devastatoare la acea data si ca s-a gandit sa paraseasca Silicon Valley.Dar s-a dovedit ca tot raul a fost spre bine, dupa cum Jobs a declarat intr-un discurs sustinut la Stanford.

“Nu mi-am dat seama atunci, dar s-a dovedit ca a fi concediat de la Apple a fost cel mai bun lucru ce mi se putea intampla. A fost una din cele mai creative perioade din viata mea”. Cat a fost plecat de la Apple, Jobs a lansat doua companii de succes, NeXT si Pixar, si si-a intemeiat o familie. "Sunt convins ca nu as fi realizat aceste lucruri daca nu eram concediat de la Apple”, a spus el.

2) Investitorii s-ar putea transforma in adversari - Sandy Lerner, Cisco

Sandy Lerner, unul dintre fondatorii Cisco, nu mai face parte din actionariatul companiei, dupa ce a pierdut pachetul majoritar in favoarea unui grup de management condus de catre primul sau investitor, Don Valentine de la Sequoia Capital.

Ea a fost concediata din cadrul Cisco la scurt timp dupa ce compania a fost listata la bursa in 1990. Cisco valoreaza acum peste 140 miliarde de dolari.

Lerner a spus ca a fost prea naiva cand a acceptat investitia lui Valentine de 2,6 milioane de dolari pentru 30% din companie, din cauza ca acesta a fost principalul responsabil pentru concedierea sa.

"Nu imi inchipuiam ca un investitor poate deveni adversar. Am presupus ca ne finanta pentru ca banii lui sa fie legati de succesul nostru. Nu mi-am dat seama ca el separase succesul companiei de ce al fondatorilor”.

3) Tu nu esti important pentru companie, ci produsul tau - Noah Glass, Twitter

Noah Glass este unul dintre fondatorii Twitter care a si inventat numele companiei. Dar el este totodata si cofondatorul despre care nu vorbeste nimeni. Si asta pentru ca a fost alungat din companie inca din 2006.

Glass a povestit pentru Business Insider in 2011 ca stergerea sa din istoria Twitter a fost foarte dificil de acceptat la inceput. In cele din urma, Glass si-a dat seama ca viitorul unei companii nu depinde de fondatorii sai ca indivizi, ci de produsul rezultat.

"Twitter este un fenomen si este de ajutor multor oameni. Mi-am dat seama ca povestea nu este despre mine. Este ok asa”, a spus Glass.

4) Investitorii isi pot pierde rabdarea foarte repede - Martin Eberhard, Tesla

Martin Eberhard este unul dintre cei care au pus bazele Tesla in 2003. A fost CEO al companiei pana in 2007, cand intr-o zi Elon Musk, presedinte si investitor majoritar al companiei, l-a anuntat ca va fi inlocuit in pozitia de CEO de catre Michael Marks, unul dintre primii investitori. Se pare ca board-ul de actionari s-a reunit fara Eberhard, inainte ca acesta sa fie inlocuit.

“Nu mi s-a oferit ocazia sa aflu ce mi se reproseaza, sa ma apar. Am fost lasat total pe dinafara”, a spus Eberhard.

Principalul motiv al concedierii lui Eberhard ar fi lispa de incredere a lui Musk in abilitatile sale de CEO.

Mike Harrigan, fost vicepresedinte de marketing la Tesla, a spus despre Musk ca odata ce se convinge ca nu poti indeplini cerintele unui job, nu il mai poti convinge de contrariu niciodata. "Li s-a intamplat multor angajati, si iata ca i s-a intamplat si lui Martin. Odata ce Musk a decis ca acesta nu mai poate fi CEO-ul companiei, Martin a fost concediat”.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ion Marin a spus:
27/04/2015 11:51
Oamenii care fac lumea să progreseze sunt dinamici fiindcă sunt entuziaşti. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 01:26
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter