CARIERE

Modurile socante, dar eficiente in care protesteaza francezii: Isi rapesc sefii sau le sfasie hainele

13 octombrie 2015, ora 00:42 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Desert.jpg
Doar 8% dintre salariatii francezi sunt membri de sindicat, unul dintre cele mai mici procente din economiile dezvoltate. Spre comparatie, in SUA procentul lor ajunge la 11%. Dar nicio alta tara din lume nu se compara cu Franta la tenacitatea, ingeniozitatea si brutalitatea protestelor angajatilor.

In cel mai recent caz, un grup de angajati ai Air France au sfasiat hainele a doi executivi ce ieseau dintr-o sedinta a managementului companiei, protestand impotriva planului de concedieri.

Oricat de neobisnuite ar parea, aceste proteste dau insa rezultate, relateaza Bloomberg.

Pe 2 iulie, mai multi fermieri francezi s-au adunat in fata unor cladiri guvernamentale, unde le-au dat drumul porcilor pe strada si au aruncat cu paie in dreptul supermarketurilor si bancilor, protestand  impotriva scaderii preturilor la carne, lapte si alte produse. Protestele au incetat dupa ce autoritatile le-au promis un sprijin financiar aditional de 1,1 miliarde de euro.Pe 25 iunie, mai multi soferi de taxi au organizat proteste violente impotriva seviciilor precum Uber, blocand accesul catre aeroporturile din Paris si lovind masini Uber cu pietre si rangi. Courtney Love, pasager intr-o astfel de masina la momentul respectiv, si-a impartasit experienta pe Twitter: “Ma simt mai in siguranta in Baghdad”. Doi soferi de taxi au fost arestati atunci, insa cel mai mare pierzator a fost Uber. Compania si-a suspendat serviciile in Franta, iar doi membri ai Executivului francez au fost acuzati de frauda in legatura cu acest serviciu.

Pe 23 iunie, angajatii operatorului Eurotunnel au blocat accesul catre Canalul Manecii, dand foc unor anvelope adunate in fata intrarii in tunel, langa Calais. Acestia au protestat impotriva unui plan de concediere a 500 de angajati. Dupa ce in urma grevelor sporadice au afectat traficul de marfa si pasageri in tunel pe tot parcursul verii, sindicatele au ajuns la un acord cu managementul in septembrie, salvand 400 de locuri de munca.  

In ianuarie 2014, doi manageri ai fabricii de anvelope Goodyear din Amiens au fost luati ostatici pentru doua zile, in cadrul unui protest impotriva inchiderii fabricii. A fost cel mai recent caz de rapiri de sefi ("bossnappings"), metoda ce s-a dovedit surprinzator de eficienta, avand in vedere ca de cele mai multe ori angajatii au castigat salarii compensatorii in plus de la angajatori, printre care se numara Caterpillar si 3M. Cel putini, managerii rapiti de la 3M au fost hraniti cu cartofi prajiti in perioada in care au fost ostatici.

In iulie 2009, angajatii unei fabrici de componente auto din centrul Frantei au plasat mici bombe in interiorul unitatii si au amenintat ca o vor arunca in aer daca nu primesc salarii compensatorii de 30.000 de euro fiecare. Peste o saptamana au dezactivat bombele si au acceptat sa primeasca salarii compensatorii de 18.000 de euro in medie.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 24 Mai 2022, 14:19
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter