CARIERE

Salariile din mediul privat au continuat sa creasca si in primul semestru din 2017

04 august 2017, ora 12:45   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bani.jpg
Angajații din mediul privat au beneficiat ȋn primele șase luni ale lui 2017 de salarii și bonusuri mai mari, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Smartree Workforce Index, o analiză realizată de Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR.
 
Salariile medii din sectorul privat au crescut, astfel, cu 7% ȋn perioada ianuarie-iunie 2017, față de primul semestru din 2016. Principalii factori determinanți au fost majorarea salariului minim brut pe economie dar și posibilele negocieri salariale inițiate la finalul anului trecut.

Distribuția creșterii a fost inegală dacă ne raportăm la cele două trimestre – peste 10% ȋn T1 (ianuarie-martie 2017) și doar 2% ȋn T2 (aprilie-iunie 2017).
Principalele industrii unde au crescut salariile sunt: producția componentelor auto, domeniul pharma și cel de dezvoltare software.


De asemenea, și numărul angajărilor s-a majorat, ȋn medie, cu 13% ȋn această perioadă,
ȋn principal datorită contextului macroeconomic favorabil, respectiv a creșterii economice ȋnregistrate ȋn primul trimestru al anului.


Printre piețele ȋn care numărul de angajați a crescut constant se află centrele de cercetare și dezvoltare din domeniul auto și nu numai, zona de BPO sau cea de dezvoltare software. Acestea sunt deja cunoscute pentru extinderea permanentă și pentru faptul că oferă salarii peste media altor sectoare. Totuși, angajări s-au făcut și ȋn retail sau pharma. Industriile ȋn care numărul de angajări a stagnat ȋn prima parte a anului au fost cea de textile, materiale de construcții sau servicii financiare”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Starea economiei, mai bună cu peste 11 procente


La nivelul companiilor analizate, indicatorul starea economiei, format din evoluția numărului de angajați și evoluția salariilor, a crescut cu peste 11%.


Romȃnii care lucrează ȋn mediul privat și-au luat mai multe zile de concediu de odihnă, dar și medical, ȋn ultimele șase luni. Mai exact, cu 15, respectiv 5% ȋn plus față de aceeași perioadă a lui 2016.
Bonusurile medii oferite de companii au cunoscut același trend pozitiv, ȋnregistrȃnd o evoluție de 13% ȋn prima parte a anului. Ȋn consecință, a crescut și bunăstarea angajaților, cu același număr de procente.


Pentru realizarea Smartree Workforce Index, un instrument care oferă o sinteză a evoluției recrutărilor, a creșterii salariale și a bunăstării angajaților, sunt luate în calcul peste 200 de companii, care activează în diverse industrii din domeniul privat și care rulează în medie afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Popescu Victor a spus:
07/08/2017 08:07
Desppre care mediu privat e vorba?
Daca in domeniul meu s-au facut ceva majorari este pentru a stopa plecarea muncitorilor inafara !!!


Specificati si domeniile unde chipurile s-au facut aceste majorari !!
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 28 Mai 2020, 04:57
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter