CARIERE

Scandal la majorarea salariilor: Cum arunca McDonald’s "pisica" in curtea francizatilor

06 aprilie 2015, ora 01:05, autor(i): Mona Manole 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
mac.jpg
Anuntul McDonald’s de majorare a salariilor in cadrul restaurantelor proprii din SUA complica o disputa actuala de pe piata muncii, si anume daca pot fi considerati raspunzatori sau nu francizorii si pentru nivelul salariilor din cadrul unitatilor in franciza. Cum s-a putea reflecta conflictul de munca din piata americana si pe piata locala?

Decizia de majorare a salariilor la aproximativ 10 de dolari pe ora va influenta doar 90.000 din cei aproximativ 750.000 de angajati din restaurantele McDonald’s din Statele Unite, pentru ca aproape 90 la suta dintre restaurante sunt operate in sistem de franciza.

Reprezentantii Asociatiei Internationale de Franciza au declarat ca anuntul companiei americane demonstreaza inca o data faptul ca McDonald’s si cele 12.500 de restaurante in franciza reprezinta angajatori diferiti.

Pe de alta parte, Consiliul National pentru Relatii de Munca din SUA urmareste cu atentie acest aspect, si anume daca francizatii sunt liberi sa stabileasca salariile propriilor angajati. Alte cazuri aflate in vizorul Consiliului sunt legate de acuzatiile conform carora McDonald’s ar fi recurs la masuri de intimidare a angajatilor care au participat la o miscare nationala de protest pentru majorarea salariilor.  Steve Caldeira, presedintele Asociatiei Internationale de Franciza, un grup care reprezinta francizori, inclusiv McDonald’s si compania-mama a KFC, Yum Brands Inc, a declarat ca planul de salarizare diferit demonstreaza independenta francizatilor in luarea deciziilor legate de remuneratia angajatilor fata de McDonald’s.  

"In cazul in care francizatii doresc sa majoreze si ei salariile angajatilor lor, au tot dreptul sa o faca. Fiind proprietari de afaceri independente, pot lua decizii care sa le permita sa angajeze si sa pastreze cei mai buni angajati in pietele locale unde isi desfasoara activitatea", a mentionat Caldeira.  

Dar unii avocati ai angajatilor argumenteaza ca decizia luata de McDonald’s doar pentru salariatii restaurantelor proprii nu este suficienta pentru a demonstra ca francizatii opereaza indpendent de corporatie. Catherine Ruckelshaus, avocat intr-un ONG din New York ce pledeaza pentru drepturilor angajatilor, a criticat corporatia americana.  

"McDonald’s este destul de unic in ceea ce priveste controlul asupra francizelor sale. Compania supervizeaza activitatea restaurantelor sale in franciza pana in cele mai mici detalii, cum ar fi cand intra si cand ies de la munca toti angajatii, datorita tehnologiei lor", a spus Ruckelshaus.  

Aceasta tehnologie include un sistem informatic care urmareste numarul de burgeri vanduti si calculeaza daca un francizat ar trebui sa mai angajeze un muncitor sau nu, astfel incat costurile fortei de munca sa fie mentinute sub control.  

Karen King, cordonatoarea departamentului de HR al McDonald’s, a spus ca nu ar fi adecvat ca francizorul sa faca o recomandare cu privire la salariile angajatilor din restaurantele in franciza. "Unii le-ar putea urma, altii nu. Nu putem dicta ceea ce fac ei in arena salariala", a declarat King intr-un interviu pentru Reuters, potrivit Entrepreneur.com.

Aceasta a adaugat ca acele cazuri analizate de Consiliul pentru Relatii de Munca nu vizeaza angajati ai corporatiei. Un proces impotriva companiei ar urma sa fie initiat insa in luna mai.

Reprezentanti ai Consiliului argumenteaza ca McDonald’s ar trebuie sa fie la fel de raspunzator ca si francizati sai pentru nivelul remunaratiei angajatilor acestora, deoarece politicile corporative si acordurile de franciza au un impact major asupra conditiilor de munca. McDonald’s refuza sa isi asume o astfel de raspundere.  

Orice decizie in cazul acestui litigiu ar putea avea implicatii majore pentru afacerile in franciza si angajatii lor.   Decizia McDonald’s de a majora salariile angajatilor din restaurantele proprii din SUA pune o oarecare presiune asupra francizatilor sa faca acelasi lucru, a declarat Sara Senatore, analist specializat in restaurante la firma de cercetare de pe Wall Street Bernstein Research.  

Aceasta a adaugat ca lanturile de fast-food, cum ar fi McDonald’s, concureaza intre ele pentru angajati dar si cu retaileri precum Wal-Mart, care in aceasta luna a majorat salariile angajatilor.

"Fortele pietei in acest caz vor fi destul de puternice. Francizatii sunt antreprenori mici, dar in cele din urma vor face ceea ce dicteaza piata, mediul concurential", a spus Senatore.

McDonald's a anutat saptamana trecuta ca va mari salariile angajatilor restaurantelor sale din SUA cu peste 10%, in contextul in care marile corporatii americane se confrunta cu presiuni in vederea implementarii unei astfel de masuri.

Majorarea se va aplica din iulie, de aceasta urmand sa beneficieze 90.000 de angajati ai companiei, dar nu si cei din cadrul restaurantelor in franciza. Francizatii opereaza insa aproape 90% din cele 14.350 de restaurante McDonald's din SUA si isi stabilesc singuri salariile pentru angajati. 

Decizia Mcdonald's de majorare a salariilor vine dupa ce si alte mari corporatii americane, precum Wal-Mart, Target, TJX si Gap au operat la randul lor mariri. 

McDonald's a fost criticat cu privire la politica sa salarizare de catre angajati in ultimii ani. O angajata de la McDonald's declara in octombrie 2013 ca a fost arestata dupa ce i-a spus sefului companiei ca nu are destui bani ca sa cumpere pantofi sau mancare pentru copii.

"Imi vine foarte greu sa imi hranesc cei doi copii, ma zbat din greu pentru asta, zi de zi. Credeti ca este corect sa primesc numai 8,25 dolari pe ora, dupa 10 ani de munca la McDonald's?", a intrebat atunci angajata pe seful companiei.

Situatia din piata americana s-ar putea replica pe piata locala. Angajatii McDonald's din Romania vor beneficia si ei de majorari de salarii, daca o astfel de masura va fi decisa si la nivelul restaurantelor proprii ale companiei, din afara SUA. Si asta pentru ca, deocamdata, unitatile din Romania sunt detinute de corporatia americana. Potrivit unei informatii publicate de Economica.net, restaurantele McDonald's din Romania vor fi cumparate de un rus.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 10:01
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter