1. Ce te enervează/supără în mod specific la locul tău loc de muncă?
Determină problema exactă de la locul de muncă. Sunt oamenii cu care lucrezi? Este mediul? Şeful tău? Volumul de muncă ? Este munca în sine? După ce ai stabilit problema vei putea fi capabil să o repari fără să îţi dai demisia. Cu toate acestea, în cazul în care îţi dai seama că eşti în locul nepotrivit, va trebui să îţi faci un plan pentru a-ţi schimba jobul sau cariera.
2. Este jobul insuportabil?
Fii sincer cu privire la cât de rea este situaţia ta. Suferi abuzuri (verbale, sexuale, fizice), în poziţia curentă? Eşti maltratat (nu ai voie să iei pauze atunci când ar trebui?, lucrezi ore suplimentare fără plată?, etc.), în vreun fel? Dacă este aşa, fă o programare la HR şi/sau părăseşte jobul imediat. Dacă e ceva minor, da-ţi demisia de îndată ce ai un loc de muncă nou asigurat.
3. Ai făcut tot posibilul să ieşi din această situaţie?
Dacă eşti într-o situaţie ce poate fi gestionată, gândeşte-te cum o poţi face. Ce măsuri va trebui să iei pentru a fi fericit cu munca ta? Poate ai nevoie să schimbi programul, să finalizezi un anumit volum de muncă, să iei o atitudine pozitivă, sau să-ţi administrezi mai eficient timpul. Poate că o întâlnire cu angajatorul va ajuta. Uneori, tot ce trebuie să faci este să ceri ceea ce ai nevoie.
4. Ce vrei?
Este regretabil cât de mulţi oameni nu îşi pun această întrebare, sau nici nu se gândesc la ea. Ce vrei pentru viaţa ta? Defineşte-ţi priorităţile carierei. Ce vrei şi cât de mult vrei?
5. Ai un plan realist pentru viitorul loc de muncă?
Mulţi oameni renunţă de jobul actual, însă cu nici un plan sau gând pentru următorul job, ci pur şi simplu cred că pot avea orice job visează. Trebuie să fii realist cu privire la obiectivele tale. Visează la un job mai bun, dar fă-o corect. Fă-ţi un plan. Gândeşte-te la abilităţile, experienţa şi studiile tale. Ai nevoie de mai multă experienţă? De un nou grad? Dezvoltarea de noi competenţe? S-ar putea să trebuiască să faci voluntariat pentru a câştiga experienţă în plus.
6. Ai suficienţi bani puşi deoparte?
Dacă ai de gând să renunţi la slujba ta, gândeşte-te că pentru a-ţi găsi un nou job poate dura chiar şi un an. Dacă nu te vei angaja imediat după demisie, vei avea nevoie de unele economii până la următorul prim-salariu.
7. Eşti dispus să renunţi la beneficiile tale?
Dacă demisionezi îţi vei pierde asigurarea de sănătate, contribuţiile de pensionare, şi alte beneficii. Află cât de mult ar costa să îţi faci asigurare de sănătate pe cont propriu. În plus, fără venituri nu vei fi în măsură să mai faci economii. Cercetează şi gândeşte-te la aspectul acesta.
8. Cum vei reduce cheltuielile? În timp ce îţi cauţi un nou loc de muncă cum vei reuşi să câştigi nişte bani în plus şi în acelaşi timp să reduci cheltuielile? Crează-ţi un buget detaliat de venitul lunar şi cheltuieli. Sunt cheltuielile mai multe decât venitul? Există cheltuieli pe care le-ai putea tăia?
9. Ai un sprijin?
Prietenii ÅŸi familia ta te sprijinesc în această decizie? RenunÅ£area la job îi va afecta pe cei din jur, în special pe copiii ÅŸi soÅ£. VorbeÅŸte cu ei despre planurile tale înainte de a-Å£i da demisia. Â
10.Este momentul potrivit?
EÅŸti în mijlocul unui proiect mare sau eÅŸti foarte ocupat la locul de muncă? Onorează-Å£i angajamentele înainte de a părăsi jobul. Nu-Å£i lasă echipa ÅŸi angajatorul "în aer". De asemenea, dacă ÅŸtii că poÅ£i obÅ£ine un bonus de sărbători, aÅŸteaptă până după această perioadă.  Â