- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

10 masuri economice de la manageri \”grei\” pentru urmatorii 4 ani. Miza: cresterea PIB cu 11%

07 Oct, 14:19 • gecad.net
Consiliul Investitorilor Straini din Romania, in a carui conducere se afla, printre altii, sefii Petrom, Raiffeisen si BCR, propune o serie de masuri pentru revigorarea economiei care vizeaza 10 arii de actiune si care ar putea conduce la o crestere a PIB cu 11,6% si crearea a 250.000 de locuri de munca pana in 2015.
10 masuri economice de la manageri \grei\ pentru urmatorii 4 ani. Miza: cresterea PIB cu 11%

Organizatia este condusa de Mariana Gheorghe, CEO Petrom, si ii are ca vice-presedinti pe Steven van Groningen, seful Raiffeisen, si pe Dominique Bruynseels, seful BCR. Din consiliu fac parte 118 multinationale reprezentante la nivel de presedinti si directori executivi.

Consiliul Investitorilor Straini a fost infiintat in 1997, scopul organizatiei non-profit fiind de a comunica si coopera cu autoritatile romane, precum si de a-si promova si sustine interesele comune.

1. Registru al creantelor sectorului public

Investitorii straini propun introducerea, in cadrul Ministerului Finantelor, a unui registru al creantelor inregistrate de sectorul public, masura care putea determina o crestere a PIB de aproape 1%.

2. Prima Casa 3

Demararea programului Pima Casa 3 ar putea genera credite cumulate de 1,4 miliarde euro sau o crestere de 0,6% a PIB, pana in 2015.

3. Privatizarea companiilor de stat

Investitiile de stat trebuie sustinute prin stabilirea unui calendar clar si transparent de privatizare a companiilor publice prin intermediul bursei. Investitorii straini sustin si listarea locala si internationala a Fondului Proprietatea. Cele doua masuri ar urma sa genereze fonduri de 2 miliarde de euro, care ar trebui directionate in investitii in infrastructura.

4. Organizarea Campionatului European de Fotbal

Investitorii straini propun ca Romania sa depuna impreuna cu Bulgaria sau Ungaria o candidatura comuna pentru organizarea Campionatului European de Fotbal din 2020. In cazul in care Romania ar fi aleasa sa organizeze aceasta competitie, infrastructura ar castiga investitii de un miliard de euro anual, timp de 10 ani, ceea ce ar determina o crestere a PIB-ului de 1%.

5. Inasprirea controalelor fiscale

Concentrarea controalelor fiscale pe platitorii de taxe care reprezinta un risc ridicat de evaziune. Astfel, s-ar obtine 400 de milioane de euro anual.

6. Externalizarea sau centralizarea accesarii fondurilor europene

Pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene, investitorii straini propun externalizarea sau centralizarea managementului procesului de accesare a acestora. Astfel, fondurile atrase ar trebui sa insumeze 400 de milioane de euro anual, ceea ce ar determina o crestere de 3,6% a PIB pana in 2015.

7. E-guvernare

Eficientizarea structurilor prin evaluarea angajatilor si a calitatii serviciului acestora si implementarea conceptului e-guvernare.

8. Fonduri europene pentru agricultura

Accelerarea investitiilor in infrastructura prin atragerea de fonduri europene, ceea ce ar trebui sa genereze 150 de milioane anual.

9. Creditare pentru IMM-uri

Crearea unor facilitati de creditare subventionata care sa genereze imprumuturi de 250 de milioane de euro sau o crestere de 0,5% pana in 2015.

10. Flexibilizarea legislatiei muncii

Cea mai urgenta actiune in opinia investitorilor straini este ajustarea legislatiei muncii in sensul flexibilizarii acesteia si pregatirii angajatilor astfel incat sa se adapteze cat mai usor unor schimbari de context.

De asemenea, investitorii straini propun infiintarea unui consiliu pentru dezvoltarea economiei care sa ajute la realizarea de proiecte economice sanatoase.