- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

15 avocati vor pleda gratuit impotriva masurilor de austeritate anuntate de Guvern

01 Jun, 16:47 • razvan.codorean
15 avocati romani vor pleda pro-bono (gratuit) in justitie cazurile celor care vor sa dea statul in judecata pentru reducerea salariilor si pensiilor. Avocatul Gheorghe Piperea a declarat, pentru DailyBusiness.ro, ca spera sa atraga in acest demers peste 100 de avocati din intreaga tara cu care sa coordoneze o actiune juridica comuna la adresa Guvernului Boc.
15 avocati vor pleda gratuit impotriva masurilor de austeritate anuntate de Guvern

Gheorghe Piperea

, care este si vice-presedinte al Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania, a declarat ca primele procese vor incepe imediat ce Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru legile austeritatii.

”In 2-3 saptamani, vom deschide primele dosare. Avem deja multi clienti pentru care vom lucra gratuit. Sunt sigur ca vom reusi sa demonstram ca deciziile luate de Guvernul Boc sunt neconstitutionale”, a declarat Piperea, pentru DailyBusiness.ro.

”Statul roman a devenit oligarhic, practicand un fel de haiducie pe invers – ia de la saraci si oculteaza veniturile si sursele de inavutire ale unei clici de persoane foarte bogate care au facut si continua sa faca bani din politica. Astfel securizate, aceste avutii pot trece fara griji de criza economica”, afirma Piperea.

”Fiecare dintre noi poate sprijini ca avocat demersuri ale unor ONG-uri de protejare sau realizare a drepturilor persoanelor fara resurse financiare. E vorba de pensionari, someri, mame carora li se reduce indemnizatia de crestere a copilului, familii care sunt pe cale de a fi evacuate pe motiv de neplata a ratelor la credite etc. Dar poate fi vorba si de ridicarea ilegala de masini, in profitul unor societati de rude ale primarilor, de taxa auto, de drepturile romanilor din UE, de drepturi de securitate sociala etc”, a declarat Piperea.

Avocatul a anuntat ca va propune ca toti avocatii din Romania sa fie obligati sa pledeze pro-bono cel putin cateva dosare anual. ”Am avut o asemenea reglementare in Romania, dar care a fost eliminata. Cred ca este necesara reinstituirea acestei obligativitati”, a afirmat vicepresedintele UNPIR.

”Daca se implica in acest demers 100 de avocati care sa lucreze pro bono in aceste pricini, atunci se poate face ceva. (..)Nu e suficient sistemul de ajutor public judiciar, (ne)finantat de stat. O retea de minim 100 de avocati ar putea sa obtina efecte imediate mult mai bune daca, pur si simplu, ar formula in numar mare, pentru simplii particulari sau pentru ONG-uri, cereri de informatii de ordin public cu privire la modul in care se cheltuiesc banii publici pe proiecte de gen ”Sali de sport in comuna natala a dlui Boc”, scrie Piperea pe blogul personal.

Avocatul, care este si fondatorul societatii ”Piperea & Asociatii”, a declarat ca va prezenta in urmatoarele zile numele avocatilor ce vor pleda pro-bono si modul in care acestia vor putea fi contactati.