COMPANII

25 de ani de la caderea Zidului Berlinului: Europa, in pragul unui nou Razboi Rece?

10 noiembrie 2014, ora 00:47, autor(i): Madalina Pana 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
zid.jpg
Fantoma Raboiului Rece care a divizat Europa in urma cu mai bine de cinci decenii inca mai bantuie batranul continent, la 25 de ani de la demolarea unui simbol al sau, Zidul Berlinului. Dupa un sfert de secol de relativa pace, tensiunile par sa se acutizeze pe mai toate planurile relevante: politic, geostrategic si economic.

Duminica, 9 noiembrie, intreaga lume a sarbatorit 25 de ani de la caderea Zidului Berlinului - un eveniment spectaculos care a schimbat cursul istoriei.

Cu aceasta ocazie, The Sunday Times a intervievat trei emisari europeni, ambasadorul german Jürgen Morhard, ambasadorul UE David Daly si Victor Chiujdea, in calitate de Insarcinat cu Afaceri al Romaniei.

Cei trei au spus despre caderea Zidului Berlinului ca ar fi unul dintre cele mai mari evenimente din istoria omenirii moderne si au respins orice sugestie ca un nou razboi rece ar putea izbucni din cauza tensiunilor dintre Occident si Rusia in privinta Ucrainei."Caderea Zidului Berlinului a dus nu numai la reunificarea Germaniei, ci a deschis, de asemenea, un nou capitol in istoria Europei Centrale si de Est. A deschis o noua era de reconciliere dupa secole de tensiune, o era de democratie, armonie, pace si prosperitate. Romania a fost ultimul stat din regiune unde s-a inregistrat cea mai sangeroasa schimbare de regim, cu mai mult de 1.000 de persoane ucise si 3.500 de raniti. In decembrie '89 , romanii au castigat dreptul de a fi persoane cu drepturi si libertati depline, ca orice alt cetatean al lumii libere", a declarat oficialul roman pentru Sunday Times.

DailyBusiness Video: Zidul Berlinului


In ciuda asigurarilor date de emisarii europeni ca nu va izbucni un nou Razboi Rece, tot mai multe conflicte de la nivel inalt creeaza ingrijorari.

Cel mai evident conflict, care genereaza si cele mai multe ingrijorari, vizeaza situatia de criza din Ucraina.

Razboi Rece Economic intre Rusia si Europa?

Seful diplomatiei ruse a atacat la jumatatea lunii septembrie Statele Unite, pe care le-a acuzat ca ar cauta sa "izoleze" Rusia si sa-i "taie" relatiile economice cu UE, dupa intrarea in vigoare a sanctiunilor europene impuse Moscovei pentru presupusa sa implicare in conflictul armat din Ucraina.

"Practic tot ceea ce fac radicalii si extremistii ucraineni primeste un cec in alb de la Statele Unite", a declarat Serghei Lavrov.

"Washingtonul a dovedit in mai multe randuri ca obiectivul sau este sa agraveze cat mai mult aceasta criza, cu scopul de a folosi Ucraina ca pe moneda de schimb in noua sa tentativa de a izola si slabi Rusia", a apreciat ministrul rus de Externe.

El a denuntat, de asemenea, eforturile Statelor Unite vizand, in opinia sa, sa "bata un cui intre Rusia si Europa".

Tot la capitolul geostrategic, pe langa asa-zisul interes al Rusiei pentru influenta in teritorii ucrainiene, poate fi mentionat si curentul secesionist din Europa. Spre exemplu, Madridul trebuie sa hotarasca ce face in privinta catalanilor, care isi cer tot mai vehement independenta. In Catalonia este concentrata aproape 20 % din economia spaniola, iar separatistii sunt convinsi ca guvernul le foloseste banii ca sa acopere gaurile din bugetul central. 

Debut cu scandal la conducerea Comisiei Europene

Si de parca nu era de ajuns conflictul evident cu Rusia, Uniunea Europeana mai este afectata si de sciziunile politice 
de la conducerea blocului comunitar.

Noul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a acuzat marti pe premierii britanic David Cameron si italian Matteo Renzi ca-si mint cetatenii cu privire la negocierile bugetare din Uniunea Europeana.

"Nu mi-a placut modul in care s-au comportat unii premieri dupa summit", a declarat Juncker, in cursul unei audieri in Parlamentul European privind rezultatele ultimei reuniuni a liderilor UE. 

"Am luat notite si cand compar ce s-a spus in sala cu ce s-a spus in exterior, constat ca declaratiile nu coincid", a afirmat el. "I-am spus lui Matteo Renzi ca nu sunt in fruntea unui grup de birocrati. Sunt presedintele Comisiei Europene, o institutie politica, si vreau ca premierii sa respecte aceasta institutie", a adaugat Juncker.

Scade interesul pentru cel mai puternic simbol al UE

Chiar daca cele doua tipuri de conflicte mentionate sunt mai cunoscute, exista inca unul nu la fel de celebru, dar care afecteaza din temelii proiectul comunitar.

Un sondaj realizat de firma CBOS arata ca 68% dintre polonezi se opun renuntarii la zlot si adoptarii monedei euro in timp ce doar 24% sunt in favoarea aderarii la zona euro.

Potrivit termenilor tratatului de aderare la Uniunea Europeana, Polonia este obligata sa adere la zona euro la un moment dat. Cu toate acestea, Guvernul de la Varsovia nu a fixat o data tinta la care ar urma sa adere la euro, iar ministrul de Externe, Grzegorz Schetyna, a apreciat ca acest lucru ar fi 'prematur'. 

"In perioada care a trecut dupa luna februarie 2013 procentul sustinatorilor aderarii Poloniei la zona euro a scazut cu cinci puncte procentuale si in prezent este la unul din cele mai scazute niveluri din istoria sondajelor noastre", a informat CBOS.


Zidul Berlinului, unul dintre cele mai pregnante simboluri ale Razboiului Rece, a fost construit, initial, pe 13 august 1961, si a fost demolat in saptamanile care au urmat dupa 9 noiembrie 1989.

Motorul de cautare Google si-a schimbat, duminica, logoul, afisand o imagine din 1989, care prezinta un grup de oameni catarati pe Zidul Berlinului, cu Poarta Brandenburg in spate, celebrand astfel 25 de ani de la caderea zidului.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 20 Mai 2022, 18:55
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter