COMPANII

5 granzi pe care noul Cod Penal i-ar putea scapa de ghearele legii

05 februarie 2014, ora 18:33, autor(i): Madalina Pana 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
C.jpg
Politicieni si oameni de afaceri acuzati de subminarea economiei sau de inselaciune ar putea sa nu mai fie judecati sau sa primeasca pedepse mai blande, datorita intrarii in vigoare a noului Cod Penal si de Procedura Penala. DailyBusiness.ro prezinta o selectie de 5 astfel de personalitati, anchetate de autoritati.

Noul Cod Penal si noul Cod de Procedura Penala care au intrat in vigoare sambata dezincrimineaza fapte grave sau reduc pedepsele pentru infractiuni grave.á

O modificare importanta se refera la infractiuni care nu vor mai fi incriminate, cum ar fi subminarea economiei nationale, scrie Romania Libera.

Cel mai bogat roman, cu o avere estimata la peste 1,1 miliarde de euro, este urmarit penal pentru complot si subminarea economiei nationale. DIICOT a inceput urmarirea penala impotriva lui Ioan Nicuale in decembrie 2011.

Procurorii acuza ca Niculae a cumparat prin InterAgro cantitati considerabile de gaze naturale, la preturi mult diminuate fata de cele practicate de Romgaz SA, doar din productia interna, "cu eludarea reglementarilor legale in materie precum si mentinerea facilitatilor acordate societatii, in conditiile in care inregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate".Tot in legatura cu acest caz, mai sunt acuzati de subminarea economiei nationale si fostii ministri ai Economiei Varujan Vosganian si Adriean Videanu.

Din referatul intocmit de catre procurorii DIICOT rezulta suspiciunea rezonabila ca, in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri ai economiei, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar 6 ordine, respectiv trei Memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catreáinvinuituláIoan Niculae.

Acestia ar fi utilizat astfel Romgaz (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al Interagro, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre Interagro SA, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care Interagro inregistra datorii mari la plata gazelor consumate, cauzand un prejudiciu deá aproximativ 130 milioane dolari.

Pedepse mai blande

Dezincriminarea subminarii economiei ar putea insemna pedepse mai putin drastice pentru cei acuzati de aceasta infractiune.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au luat in discutie, miercuri, reincadrarea infractiunii de subminare a economiei nationale - pentru care era acuzat fostul ministru Codrut Seres - intrucat aceasta infractiune a fost eliminata din noul Cod penal. Codrut Seres ar putea fi acuzat, potrivit noului Cod penal, de äcomplicitate la abuz in serviciuö. Decizia va fi luata la 14 februarie, scrie Evenimentul Zilei.

Pentru abuz in serviciu pedeapsa maxima este de sapte ani inchisoare, dar cand prejudiciul este foarte mare se adauga un spor, astfel incat, in cazul lui Codrut Seres, pedeapsa poate ajunge la zece ani si jumatate inchisoare cu executare.á
Pentru subminarea economiei nationale, in vechiul cod penal pedeapsa maxima era de 25 de ani inchisoare sau chiar inchisoare pe viata, daca prejudiciul era deosebit de mare.

Codrut Seres a primit insa o condamnare la 6 ani de inchisoare cu executare pentru tradare prin transmitere de secrete.

In timp ce subminarea economiei este dezincriminata, alte infractiuni precumáinselaciunea cu consecinte deosebit de grave se pedepseste mult mai bland in noul cod.á

Astfel, in Codul care tocmai a intrat in vigoare pedeapsa maxima va fi de 5 ani, fata de 20 de ani in vechiul cod. Asa ca si termenul de prescriptie scade drastic in acest caz de la 15 la 5 ani, prescriptia fiind perioada in care procurorii si judecatorii pot investiga, respectiv judeca un astfel de dosar.á

De avantajul prescriptiei ar putea beneficia Sorin Ovidiu Vantu, trimis in judecata pentru prabusirea Fondului National de Investitii, scrie gandul.info. Ultima fapta a fost retinuta pentru anul 2000, astfel ca dosarul se prescria in 2005, potrivit noului Cod.

Sorin Ovidiu Vantu mai este insa judecat si in alte dosare, precum cel in care ar fi prejudiciat peste 74.000 de angajati ai Petrom.

Un alt beneficiar al presriptiei ar putea si "tarul" CFR, Mihai Necolaiciuc. Acesta este acuzat de o frauda de 2,7 milioane de euro, produsa la achizitionarea unor bunuri in cadrul unui proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundatiile din 2000.áDe altfel, el a fost achitat recent de Judecatoria Sectorului 1 in acest dosar. Sentinta nu este insa definitiva.

Necolaiciuc mai este judecat in dosarul in care este acuzat caáa prejudiciat CFRácu 70 milioane de euro.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 21 Ianuarie 2022, 12:19
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter