COMPANII

5 oameni de afaceri vanati de procurori si aventurile lor in justitie

09 noiembrie 2011, ora 12:35, autor(i): Madalina PanaAndra Troasca   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
goodwp.com
goodwp.com
Sorin Ovidiu Vintu, Dinu Patriciu, Puiu Popoviciu, Cornel Penescu si Ovidiu Tender, unii dintre cei mai bogati oameni de afaceri ai tarii, au fost tinta procurorilor in diverse dosare, majoritatea fiind liberi. Vezi cui ii mai sufla inca justitia in ceafa.

1.Sorin Ovidiu Vintu

Vintu a fost retinut prima data pe 15 iunie 2005, cand a fost condamnat la 2 ani de inchisoare in dosarul privind Banca Internationala de Dezvoltare (BID), fiind acuzat de fals in declaratii si uz de fals. Procesul s-a finalizat insa dupa 4 ani, cand infractiunile erau deja prescrise.

Omul de afaceri a mai fost implicat in dosare privind prabusirea Fondului National de Investitii (FNI) - cel mai scump proces din istoria justitiei, pentru care statul a platit 700.000 lei la fiecare termen de judecata - si Fondul National de Acumulare (FNA).
In toate cazurile penale in care a fost implicat, a fost achitat sau condamnat abia dupa prescrierea faptelor. In 2006, cand se afla pentru prima data in fata instantei, a declarat ca banii de constituire a BID erau pentru el, in aceea perioada, "maruntis pentru trabucuri".

In septembrie 2010, Vantu a fost arestat preventiv timp de 29 de zile pentru favorizarea lui Nicolae Popa, care fugise din tara. Acesta a fost condamnat, in lipsa, la 15 ani de inchisoare, pentru ca a fraudat peste 300.000 de investitori FNI.Rezumatul "istoriei penale" a lui Sorin Ovidiu Vintu s-a incheiat momentan pe 8 noiembrie in acest an, cand a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile, impreuna cu Liviu Luca, in dosarul Petromservice, pe motivul delapidarii companiei. Probele aduse de procurori ar arata ca toate cele 22 de companii offshore prin care a fost fraudata Petromservice sunt controlate de Sorin Ovidiu Vintu si apropiatii acestuia, prejudiciul fiind de peste 83 milioane de euro.

2.Dinu Patriciu

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost retinut pe 27 mai 2005, pentru 24 de ore, sub acuzatia de spalare de bani, inselaciune si evaziune fiscala.

O parte a dosarului se refera la modul in care Rompetrol a preluat o creanta de 85 de milioane de dolari, care ii parvenea statului roman, potrivit procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
Tribunalul Bucuresti a constatat pe 21 octombrie ca s-au prescris doua dintre infractiunile de care este acuzat omul de afaceri Dinu Patriciu si ceilalti inculpati din dosarul Rompetrol - manipularea pietei de capital si divulgarea de informatii privilegiate.

Desi a scapat de doua acuzatii, Patriciu duce in spate in continuare celelalte infractiuni - delapidare, spalare de bani, asociere la savarsirea de infractiuni, initiere sau constituire a unui grup infractional organizat, pentru care se va continua judecarea.

Data urmatoarei audieri este 16 noiembrie, cand 3 dintre inculpati, Sorin Pantis, Paul Gabriel Miclaus si Claudiu Simulescu, isi vor exprima pozitia cu privire la prescrierea celor doua infractiuni.

In toti acesti ani, avocatii inculpatilor au invocat diverse argumente care au dus la amanarea procesului. Printre acestea se numara lipsa prin rotatie a avocatilor, atacarea procedurii, ridicarea unor exceptii, inclusiv apelul la Curtea Constitutionala, unde cazul a stat in lucru aproape un an de zile.

3.Puiu Popoviciu
In cursul lunii martie 2009, omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost retinut pentru 24 de ore de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) intr-un dosarul in care sefi aiDGIPI si Diviziei de Operatiuni din DGA au fost acuzati de favorizarea infractorului si, respectiv, complicitate la aceasta infractiune.

Popoviciu si partenerul sau Radu Dimofte Dimofte au adus in Romania prin American Restaurant System brandurile Pizza Hut si KFC.Tot in sistem de franciza, Popoviciu este cel care a adus in Romania si magazinul de mobila Ikea.

4.Ovidiu Tender

Tribunalul Bucuresti a admis in martie 2006 cererea de arestare preventiva a lui Ovidiu Tender, decizie prin care urma sa fie retinut mai multe zile, dupa cum scria presa la acea data.
Ovidiu Tendera fostacuzat de inselaciune, bancruta frauduloasa, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani, precum si constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata.

Potrivit probelor adunate de anchetatori, Ovidiu Tender si Marian Iancu ar fi folosit firme pe care le controlau direct sau indirect - si care detineau actiuni la rafinaria Rafo Onesti - pentru a deturna de la bugetul statului, potrivit estimarilor procurorilor in jur de 2.700 de miliarde de lei vechi.

La momentul declansarii urmaririi penale impotriva sa, Ovidiu Tender s-a declarat nevinovat: "E o chestiune de natura economica care s-a mediatizat mult, si care trebuie sa se incheie la un moment dat. Fara nici o discutie, cea mai buna solutie este instanta", declara Tender la acea data.

5.Cornel Penescu
Cornel Penescu, finantatorul FC Arges, a fost arestat in 16 aprilie 2009 in dosarul "Mita pentru fotbal", fiind acuzat de date de mita, cumparare de influenta si initiere si constituire de grup infractional organizat.A fost pus in libertate pe 29 ianuarie 2010, in baza unei decizii a Curtii de Apel Ploiesti.

Penescu a mai fostarestat preventiv sipe 11 mai 2010, pentru 29 de zile, in urma unei decizii a Tribunalului Arges, alaturi de fostul director al societatii care opera hipermarketurilePIC. La 22 mai, Penescu a parasit arestul IPJ Arges, fiind pus in libertate sub control judiciar. El fusese trimis din nou in judecata de procurorii DNA pentru dare si luare de mita.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
ion gh a spus:
09/11/2011 14:56
Ast pentru ca sint Romani dar pe strainii care au venit in Romania rupti in pantofi si care duc tot profitul fara a platii statului nimic nu-i prinde nimeni . Citi bani au soalat acestia in Romanii nu stie nimeni. Si nici nu se va afla vreodata.
 
Itzhac C a spus:
09/11/2011 16:36
Incredibil. Nu inteleg de ce aceste persoane sunt numite "oameni de afaceri" care fac faradelegi in loc sa fie denumiti infractori care fac si afaceri.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 21 Octombrie 2020, 01:39
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter