COMPANII

9 din 10 romani dezaproba traficul ilicit, dar 2 din 10 ar cumpara produse de contrabanda

21 septembrie 2017, ora 18:24   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Lansare Activ, 2109, 2.JPG
Deşi 90% dintre români au o părere proastă despre traficul ilicit, aproape 20% ar cumpăra un produs de contrabandă datorită preţului mai mic, relevă un studiu IRES realizat pentru ACTIV, ONG care luptă împotriva contrabandei.


"Din cei 65% dintre românii care exclud ferm achiziția bunurilor de contrabandă, peste două treimi își justifică decizia prin teama că produsele de contrabandă nu îndeplinesc standardele de calitate necesare. Riscul derivă din faptul că acești consumatori pot fi convinși că mărfurile de contrabandă sunt acceptabile din punct de vedere al calității, în acest caz procentul celor care ar consuma astfel de produse putând crește exponențial", spune Daniel Mărăcineanu, Director General Asociația ACTIV.


Contrabanda este un fenomen extrem de răspândit în societatea românească, românii având acces facil la bunuri pentru care statul nu încasează nicio taxă. Conform studiului citat, ţigările sunt considerate principalul produs de contrabandă din România (97% dintre respondenți). Pe locul doi sunt bunurile contrafăcute (îmbrăcăminte, cosmetice, electronice, electrocasnice – 93%), urmate de droguri 89%, alcool 82% și medicamente 75%.

Referitor la accesul publicului larg la produsele de contrabandă, podiumul e ocupat de aceleași trei categorii de produse: 67% dintre respondenți confirmă că s-au întâlnit cu bunuri contrafăcute, 63% spun că au avut acces la țigări de contrabandă, 33% dintre intervievaţi declară că au întâlnit alcool de contrabandă, iar 19% că au avut contact cu medicamente de contrabandă.Același studiu arată că fenomenul de contrabandă este unul tolerat la nivelul societății românești. Cei care exclud cumpărarea produselor de contrabandă invocă nesiguranța legată de calitatea produselor (două treimi) și nu ilegalitatea sau imoralitatea acțiunii (doar 17%). Dintre cei care ar cumpăra produse de contrabandă, aproape 75% își justifica acțiunea prin prisma prețului de achiziție mai mic.

În proporție covârșitoare, cei intervievați consideră că traficul ilicit este favorizat de: nivelul scăzut de trai – 94%, dezinteresul politicienilor – 89%, corupția – 86% și diferențele de preț față de alte țări – 85%. Aproape 2 din 3 români consideră că instituțiile politice precum autoritățile locale, Parlamentul și Guvernul nu se implică pentru a opri traficul ilicit și spun, într-un număr și mai mare, că ar vota un politician care ar avea o atitudine diferită și o activitate susținută în combaterea contrabandei.

"Calitatea unui politician de a fi implicat activ în lupta cu contrabanda i-ar determina pe 73% dintre subiecții studiului să îl voteze, ceea ce indică, la nivelul opiniei publice, un grad ridicat de conştientizare a problematicii contrabandei şi a impactului negativ al acestui fenomen asupra societăţii", arată domnul Dan Jurcan, director de cercetare în cadrul IRES și coordonator al acestui studiu.

Deși 94% dintre respondenți conștientizează efectul negativ al contrabandei asupra economiei românești, iar 89% dintre cei chestionaţi sunt conștienți de impactul negativ asupra bugetului de stat, doar 54% dintre ei consideră că acest fenomen le afectează în mod semificativ nivelul de trai.

Aproximativ jumătate dintre subiecții cercetării (52%) spun că nu cunosc acțiuni de combatere a contrabandei, iar dintre cei care oferă un răspuns cu privire la acest subiect, cei mai mulți fac referire la acțiunile de control, razii și verificări (23%).

Asociația pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul" (ACTIV) are drept scop promovarea, sprijinirea, realizarea și coordonarea de activități care să contribuie la conștientizarea publicului și a autorităților cu privire la efectele negative ale traficului ilicit de mărfuri. Asociația își dorește să fie liantul între stat, consumatori și producătorii de mărfuri afectați de acest fenomen.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Gabriel Cismaru a spus:
22/09/2017 09:24
Ideea asta cu traficul nu ar fi asa mare DACA :
- Guvernul nu ar fi unu dintrei cei mai mari cotractanti de trafic prin influenta .
- distrugerea padurilor prin vazare catre acoliti
- intelegeri suspecte prin care se vinde tot din tara
- vanzarea resurselor catre tarile care in trecut au fost "prietenii " nostri
- energia electrica ,gazul , petrolul , aurul , metale etc,= exploatarea si profitul ajunge in buzunarul TARILOR pritene - pe banii nostri .
- romania ar avea un plan de dezvoltare si o directie catre care sa mearga
- legislatia nu ar fi asa de intoaras pe dos si contra poporului - sau poate doar aplicarea ei.
- Coruptia si legislatia cu dedicatie nu permite dezvoltarea unor afaceri corecte
- ATAT CAT Statul - nu este POPORUL si nu lucreaza in interesul acestuia - NU O SA DISPARA SAU SA SE REDUCA TRAFICUL
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 30 Iulie 2021, 01:04
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter