COMPANII

Aberatii "made in Romania". Puscariasii nostri, mai bine platiti decat cei din SUA

29 mai 2013, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Inchisoare.jpg
Romania se poate lauda ca are, probabil, puscariasi mai bine platiti decat cei din Occident. O analiza comparativa arata ca detinutii care muncesc in inchisorile de la noi sunt de 3-4 ori mai bine platiti decat "colegii" din SUA.

Legislatia romaneasca prevede ca puscariasii care aleg sa munceasca pe timpul detentiei nu pot fi remunerati cu mai putin de salariul minim pe economie.

La un salariu minim de 800 de lei si 40 de ore lucrate, detinutii primesc cate 5 lei pe ora, afirma profesorul universitar de economie Bogdan Glavan.

Din acesti bani, 60% sunt opriti de penitenciar, iar restul ajung in buzunarele detinutilor. Asta inseamna cam 2 lei/ora. Un simplu calcul arata ca, la cursul valutar al zilei, detinutii castiga, in medie, 0,5 dolari pe ora.   Pare putin insa, in comparatie cu "colegii" din SUA, sunt de cateva ori mai bine platiti.  Datele oficiale privind sistemul penitenciar de peste Ocean, pe care le puteti vedea in detaliu aici, arata ca puscariasii din SUA sunt platiti cu 0,12-0,40 dolari pe ora.  

Cel mai prost platiti sunt detinutii din inchisorile din Nevada, care primesc 0,13 dolari/ora. La polul opus se afla puscariasii din California care incaseaza pentru fiecare ora muncita intre 0,3 si 0,95 dolari. Din care jumatate se retine de catre sistemul judiciar.  

In Romania sistemul penitenciar plateste super-bine. Probabil este singurul domeniu in care statul plateste salarii mai mari decat in OccidentBogdan Glavan, profesor universitar

Potrivit ultimelor date oficiale, peste 7.000 de detinuti au muncit anul trecut in perioada de detentie. Principalele domenii in care lucreaza sunt muncile necalificate din agricultura si constructii (civile, industriale si infrastructura), salubrizare, reciclare, intretinere si amenajare spatii verzi.  

Mai mult, detinutii pot activa in domenii precum brutarie, morarit, tamplarie, frizerie, zidarie, amenajari interioare, lacatusetie, confectionare articole incaltaminte si tamplarie, mecanica auto, sculptura, dar si altele.   In unele penitenciare, detinutii se pot califica gratuit in diverse meserii, de la tamplar, la lacatus, zidar, cizmar, brutar etc.  

Pe langa faptul ca sunt platiti, detinutii beneficiaza de o reducere a pedepsei ce poate ajunge de la 0,25 la 0,5 zile pentru fiecare zi de munca lucrata.  

Conditii “regesti” in penitenciare

Sa nu uitam ca, pe langa faptul ca sunt bine platiti, puscariasii din Romania beneficiaza de trei mese pe zi, cablu TV si alte conditii pe care multi nu si le permit.

Potrivit datelor Ministerului Justitiei, statul roman cheltuieste in prezent, pentru "cazarea" unui detinut, 2.397 de lei pe luna. Cei mai multi bani se duc pe cheltuielile cu personalul care trebuie "sa aiba grija" sa nu le lipseasca nimic puscariasilor, cu exceptia libertatii – 1.619 lei.  

Culmea, eforturile statului nu par sa se vada. In cele 43 de inchisori din Romania sunt "cazate" in prezent 33.060 de persoane private de libertate. Este destul de aglomerat, avand in vedere ca numarul detinutilor depaseste cu cateva mii capacitatea maxima a inchisorilor (27.700 locuri).  

Administratia Nationala a Penitenciarelor coordoneaza activitatea a 43 de unitati, intre care un penitenciar pentru femei, patru penitenciare pentru minori si tineri si opt penitenciare spital. Tot sub sigla ANP functioneaza doua centre de reeducare, Scoala Nationala de Pregatirea a Agentilor de Penitenciare Targu Ocna si Centrul de Formare si Specializare a Ofiterilor din Administratia Penitenciarelor Arad.   

Bugetul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) pe 2013 este de 912,5 milioane de lei, din care alocatiile bugetare reprezinta aproximativ 832 de milioane de lei, iar aproximativ 80,5 milioane sunt venituri proprii. Din acest buget, cheltuielile curente reprezinta peste 888,8 milioane de lei, intre care aproximativ 616 milioane de lei cheltuieli de personal si 160,49 milioane lei cheltuieli cu bunuri si servicii.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
ion.gh a spus:
29/05/2013 10:33
Intimpul acesta pentru copii instituanaliyati se aloca sume derizorii. Poate politicienii care au facut posibila aceasta situatie s-au gindit ca vor ajunge acolo si sa beneficieze de conditii de "munca si viata " cit mai bune.Cum nu vii tu Tepes doamne....
 
bobbyireland a spus:
30/05/2013 13:44
Materialul din USA e vechi de 10 ani...
This page is an excerpt from The Prison Index: Taking the Pulse of the Crime Control Industry (April 2003) by Peter Wagner, published by the Western Prison Project and the Prison Policy Initiative.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 20 Mai 2022, 19:33
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter