COMPANII

Acordul pentru exploatarea aurului la Certej este ilegal

14 septembrie 2012, ora 15:10   | 7 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
rosia poieni.jpg
Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a afirmat, joi, la finalul intalnirii programate cu Janez Potcnik, comisarul european pentru mediu, ca acordul de mediu dat exploatarii de aur de la Certej este ôilegal si nu respecta normele europeneö.

öAm semnat Ordinul prin care am cerut Comisiei de Disciplina sa faca cercetarea administrativa in ceea ce-i priveste pe toti cei care, din partea Ministerului Mediului sau ai Agentiei Regionale de Mediu, au facut parte din echipa care a condus la eliberarea acestui acord de mediu, un acord total ilegal si care nu respecta niciuna dintre prevederile despre care am discutat astazi. Vreau sa-l asigur pe domnul comisar (Janez Potcnik, comisarul european pentru mediu - n.r.), dar in special pe cetatenii Romaniei, ca vom respecta normele si reglementarile europene, politicile europene, in beneficiul cetatenilor si al comunitatilor localeö, a declarat ministrul Mediului.

Oficialul a adaugat ca, la inceputul saptamanii viitoare, va fi depusa la Curtea de Apel o solicitare de anulare a acordului de mediu eliberat pentru mina Certej, transmite Agerpres.

Proiectul minier propus la Certej, judetul Hunedoara, de catre compania canadiana Eldorado Gold Corporation prin intermediul societatii Deva Gold, a primit in iulie acordul de mediu din partea Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara.Proiectul, care ocupa o suprafata de 456 de hectare, presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu - cu o concentratie de 1,8 g de aur pe tona de minereu - si utilizarea unei cantitati de cianura de sodiu de 1.653 tone pe an, timp de 16 ani, perioada de operare a minei.

Ca si in cazul proiectului Rosia Montana, reziduurile rezultate dupa prelucrare, inclusiv cele cu cianura si metale grele, vor fi depozitate intr-un iaz de decantare in aer liber cu o suprafata totala de 63 de hectare.á

Principalul investitor, Eldorado Gold Corporation, este o companie miniera canadiana, listata la bursa din Vancouver care opereaza si in Grecia, Turcia, China si Brazilia.

Compania miniera a preluat in decembrie 2011 European Goldfields, care detinea 80% din societatea Deva Gold SA, celelalte 20% din actiuni fiind detinute de compania de stat Minvest Deva.

La inceputurile lor, cele doua afaceri, Rosia Montana Gold Corporation si Deva Gold au fost finantate de Frank Vasile Timis, fondatorul si fostul presedinte al Gabriel Resources, compania ce detine pachetul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation.

Citeste si Romania, oficial in Epoca de Cianuri. Acord de mediu la Certej.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Voicu a spus:
14/09/2012 15:29
in ce tara traim... se moare de foame cu aurul sub pamant si autoritatile centrale incearca sa puna bete in roate oportunitatilor de ridicare din saracie...
 
Anda a spus:
14/09/2012 15:32
cum nu respecta normele europene? in privinta mediului, ca in asta aveti expertiza, proiectul va folosi tehnologia cea mai avansata la ora actuala din extractia aurifera, metoda aprobata de UE. unde e problema? ca vad ca si cu Rosia Montana trageti de timp intr-un mare fel!
 
Luca a spus:
14/09/2012 15:46
pana nu se dovedeste ilegalitatea, eu o consider o strategie din partea USL de a strange voturi in viitoarea campanie electorala. multi s-au speriat de cianuri, desi in minerit cu ele se poate exploata in cel mai sigur si avansat mod, si atunci au zis sa fie preocupati. nu mai conteaza pentru ei ca astfel au spulberat sperantele somerilor din Certej, dar si celor din Rosia Montana, care asteptau avizul pentru proiectul de acolo
 
lucas a spus:
14/09/2012 15:50
inseamna ca doamna Plumb nu stie despre ce vorbeste. Normele europene reglementeaza si permit mineritul cu cianuri. domnul Comisar de Mediu stie asta, doar spuneau cei de la Comisie ca normele sunt suficient de stricte si mineritul cu cianuri e cea mai buna si mai sigura metoda
 
dragos a spus:
14/09/2012 17:50
Haha! Faceti si voi un material despre salariile postacilor si despre eficienta muncii loc, ca pare (si sper) sa nu dea roade. Deja ii vad putin agitati. Cat ma amuz!! Sau poate analizam si productivitatea muncii angajatilor RMGC, care sunt platiti sa stea (ca doar e una din legile de baza ale economiei de piata romanesti). Daca aruncam un ochi si pe ministerul de finante vedem niste pierderi acumulate destul de mari. Pai eu unul nu as vrea sa exploateze cel mai mare zacamant aurifer o companie care are pierderi, dar o droaie de salariati care-si freaca fesele degeaba pe scaunele jeep-urilor primite cadou.
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 30 Octombrie 2020, 06:14
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter