- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Afacerile Zentiva in Romania au scazut cu 17% in primul semestru

04 Aug, 14:42 • Redactia DailyBusiness
Producatorul de medicamente Zentiva Romania (fost Sicomed) a raportat o cifra de afaceri neta de 106,71 mil. lei (circa 29 mil. euro), in scadere cu 17,4% fata de rezultatul inregistrat in aceeasi perioada din 2007, a informat luni compania.
Afacerile Zentiva in Romania au scazut cu 17% in primul semestru

Pe de alta parte, profitul net al companiei a crescut cu 72,5%, la 22 milioane lei (circa 6 milioane euro) in perioada mentionata, pe fondul scaderii mai accentuate a cheltuielilor in raport cu veniturile, potrivit datelor companiei transmise luni Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Astfel, cheltuielile companiei au scazut cu 29% in primele 6 luniale anului, la 87,66 milioane lei (23,8 milioane euro), in vreme ce veniturile s-au diminuat cu 18,9%, la 114,84 milioane lei (31,2 milioane euro).

Grupul Zentiva a raportat o crestere de 32,3% a vanzarilor din prima jumatate a anului 2008, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2007, pe fondul integrarii cu succes a operatiunilor din Turcia.

In perioada aprilie-iunie 2008 (trimestrul 2), afacerile Zentiva in Romania au insumat 68 milioane lei (18,9 milioane euro).

„Rezultatele Zentiva in Romania din aceasta perioada, mai ales cele inregistrate in T2, reflecta schimbarile demarate in a doua jumatate a anului trecut, care au vizat atat aspecte organizationale strategice, dar mai ales o noua abordare a pietei”, a declarat Dragos Damian, directorul general al Zentiva Romania

„Deja am inregistrat o reducere semnificativa a stocurilor si a creantelor comerciale, ca urmare a implementarii unui management de colectare a creantelor”, a mai spus Damian.

Motorul vanzarilor din Romania l-au constituit medicamentele Simvacard si Extraveral, pentru produsele care se elibereaza cu prescriptie medicala, si Algocalmin si Antinevralgic P pentru produsele OTC (care se elibereaza fara prescriptie medicala).

In prima jumatate a anului 2008, Zentiva a obtinut 11 autorizatii noi de punere pe piata si intentioneaza sa lanseze pana la sfarsitul anului 2008 inca 6 noi produse.

„Avem convingerea ca noua platforma de afaceri va conduce pe termen lung catre profitabilitate financiara si eficientizare operationala, cei doi piloni care constituie premizele unei dezvoltari durabile pe piata din Romania”, a conchis Dragos Damian.

Zentiva NV este o companie farmaceutica internationala care se concentreaza asupra dezvoltarii, producerii si comercializarii de produse farmaceutice generice moderne de marca. Compania detine pozitii de lider in Cehia, Slovacia, Romania si Turcia si inregistreaza rate de crestere rapida in Polonia, Rusia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina si Statele Baltice, conform datelor proprii.

Portofoliul de produse al companiei se concentreaza asupra bolilor cardiovasculare, afectiunilor inflamatorii, durerii, infectiilor si bolilor sistemului nervos central, precum si asupra bolilor gastrointestinale si urologice.

Grupul Zentiva are peste 6.000 de angajati si detine unitati de productie in Cehia, Slovacia, Romania si Turcia. Zentiva este cotata la Bursele de Valori din Praga si Londra.

Conform notificarilor oficiale ale actionarilor catre autoritatile olandeze, actionarii majoritari ai Zentiva sunt Sanofi-Aventis (24,9%), PPF Group impreuna cu Generali PPF Holding B.V. (19,2 %) si Fervent Holdings Limited (7,6%). Managementul Zentiva detine 5,9% din actiunile societatii. Alti investitori institutionali si particulari detin 42,4% din actiunile companiei.