- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Analisti: Pretul bumbacului a crescut cu 40% de la inceputul anului. Urmeaza scumpiri la haine

17 Feb, 14:48 • Redactia DailyBusiness
Bumbacul, cea mai folosita materie prima naturala pentru imbracaminte se tranzactioneaza cu o apreciere de 3,7% joi, maximul permis de bursa americana, dupa o apreciere egala miercuri, potrivit reprezentantilor X-Trade Brokers.
Analisti: Pretul bumbacului a crescut cu 40% de la inceputul anului. Urmeaza scumpiri la haine

„Dupa anuntul de ieri al Indiei care a creat dezordine in piata bumbacului, ducand la o actiune agresiva a cumparatorilor, sedinta de astazi este din nou dominata de ordinele de cumparare. Nivelul de 2,018 dolari/livra atins astazi reprezinta un record al tranzactionarii pe bursa americana. De la inceputul anului, avansul se apropie de 40%”, a declarat Claudiu Cazacu, analist X-Trade Brokers.

India a anuntat miercuri ca va mentine limitele pentru exportul de bumbac, declansand panica in piata in conditiile unor stocuri globale la niveluri apropiate de minimele ultimilor zece ani.

Prognoza de crestere pentru anul curent a fost revizuita in sens ascendent de catre Fed sugerand astfel o crestere a consumului care inseamna si o cerere mai mare pentru produse de imbracaminte.

Euforia speculativa pentru bumbac a intrat astfel intr-o faza acuta, preturile depasind bariera psihologica de 2 dolari/livra.

In peisajul global al marfurilor, bumbacul ocupa o pozitie privilegiata, fiind omniprezent. De la inceputul anului 2010, pretul a crescut cu 155,8%.

„Conditii de natura fundamentala precum vremea nefavorabila care a afectat recolta in China si Pakistan au creat premisele scaderii stocurilor; raportul intre stocuri si consum a coborat la 37%, cel mai scazut nivel cu exceptia a numai doua sezoane in ultimele doua decenii”, a explicat Claudiu Cazacu.

Productia mondiala de bumbac a atins un varf in sezonul 2006/2007, dupa care a inregistrat un declin de aproape 20% o data cu scaderea cererii pe perioada crizei globale. Cu toate acestea, in sezonul 2010/2011 productia se asteapta sa creasca cu 15%.

Avansul puternic al bumbacului va avea in cele din urma impact in preturile hainelor. Costurile cu materia prima reprezinta intre 25% si 50% din costul final al produselor de imbracaminte.

„Ne putem astepta sa platim mai mult pe haine, in conditiile in care retailerii nu vor mai putea absorbi presiunile prin diminuarea marjelor de profit. Presiunile inflationiste se vor adauga celor resimtite in domeniul alimentelor si combustibililor, afectand nivelul de trai mai ales al celor cu venituri mici”, anticipeaza analistul X-Trade Brokers.