- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Analisti: Preturile marfurilor vor continua sa creasca si in prima parte a anului

24 Jan, 15:30 • Redactia DailyBusiness
Marfurile au marcat aprecieri puternice in 2010, mai ales in sectorul agricol, acest trend riscand sa continue si in prima parte a anului curent, sunt de parere analistii companiei X-Trade Brokers Romania.
Analisti: Preturile marfurilor vor continua sa creasca si in prima parte a anului

Preturile altor marfuri (metale, bumbac etc.) sunt de asemenea in crestere.

Anul 2010 a adus cresteri importante in sectorul marfurilor in ansamblu, insa evolutiile cele mai dinamice s-au inregistrat in domeniul agricol si al fibrelor naturale. Politica monetara expansionista a Federal Reserve a creat temeri inflationiste, impingand investitorii catre achizitia de active fizice. In plus, perspectivele privind economia SUA au devenit mai optimiste dupa anuntarea planului de stimulare fiscala agreat de presedintele Obama. La toate acestea s-au adaugat factori de natura fundamentala care au pus presiune pe oferta de marfuri: cutremurul din Chile care a condus la reducerea productiei de cupru, inundatiile sau seceta ce a afectat recoltele din Europa, Asia sau Canada etc, au spus analistii.

In 2010, cotatiile mondiale ale graului au crescut cu 44,5%, in timp ce porumbul s-a scumpit cu 50%. Inundatiile recente din Australia au afectat de asemenea productia locala de grau, zahar si bumbac. Pretul porumbului a crescut din nou dupa ce Ministerul Agriculturii din SUA a informat ca productia SUA a scazut cu 4,9% anul trecut, iar stocurile sunt la cel mai coborat nivel din ultimii 15 ani.

China este cel mai mare cumparator de bumbac, iar ascensiunea clasei de mijloc pune presiune pe stocuri. Recolta chineza a fost afectata de seceta, apoi de ploi prea abundente. Ploile puternice au redus in 2010 productia de bumbac si in India si Pakistan. Pretul bumbacului a crescut cu 89,12% anul trecut.

„Primele saptamani ale anului au adus noi aprecieri pentru bumbac, care se tranzactioneaza la mai putin de 2% de nivelurile record atinse in decembrie. Ramane astfel doar o chestiune de timp pana cand imbracamintea din fibre naturale se va scumpi, atat la nivel global, cat si in tara noastra. Doar intarirea monedei nationale ar putea atenua astfel din presiunile inflationiste, insa stabilitatea relativa a leului in fata euro si deprecierea fata de dolarul american nu permit un asemenea efect de echilibrare”, a precizat Victor Safta.

Amatorii de cafea vor resimti probabil costurile sporite ale „pasiunii” lor si in 2011, cel putin in prima parte a anului. Dupa cresterea de anul trecut, perspectivele tehnice arata ca trendul ascendent este inca in vigoare.

Cuprul a atins niveluri record in 2010, aprecierea pentru intregul an fiind de 31,98%. Fata de minimele din decembrie 2008, avansul este de 251,08%. Si aici cererea sporita din partea economiilor emergente, in principal China, a pus presiune pe rezervele disponibile. O incetinire a Chinei ar putea limita avansul cererii, insa SUA pot compensa efectul potential negativ asupra pretului.

„In conditiile in care preturile principalelor produse agricole si industriale ar continua sa creasca, presiunile inflationiste vor deveni majore. Scumpirea produselor de baza loveste mai ales in populatia cu venituri mici, si acest principiu e aplicabil si la nivel de tari, Romania fiind una dintre tarile vulnerabile„, precizeaza Victor Safta.

„Trendul de apreciere al marfurilor agricole risca sa continue si in prima parte a lui 2011”, arata analistii X-Trade Brokers. Vremea va juca insa un rol esential, dar pericolul ar putea fi agravat de o politica monetara foarte permisiva a SUA, continuand astfel sa afecteze increderea in dolar, atragand in acelasi timp speculatorii.

„Pe de alta parte, nu trebuie exclus scenariul unor imbunatatiri la nivel mondial daca anumite conditii se vor concretiza – un eventual context climatic mai stabil, limitarea stimulului monetar in SUA, corectiile masive la care ar putea fi expuse unele piete unde ‘entuziasmul’ speculatorilor atinge cote extreme etc. Toate acestea ar putea genera un context de volatilitate majora in 2011 pe piata de marfuri, preturile inregistrand variatii semnificative”, a aratat Victor Safta.

X-Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala.

Pe piata din Romania, X-Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).