COMPANII

ArcelorMittal Galati: Schimbarea legislatiei Certificatelor Verzi ameninta sustenabilitatea companiei

09 martie 2016, ora 13:17 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bruno ribo.jpg
ArcelorMittal Galați, cel mai mare producător de oțel și al doilea consumator industrial de energie din România, avertizează că schimbarea legislației privind exceptarea de la plata certificatelor verzi afectează puternic operațiunile sale. Compania subliniază nevoia de predictibilitate și sustenabilitate în desfășurarea activității. 

“Suntem surprinși și dezamăgiți să observăm că Guvernul României a decis, la sfârșitul lunii februarie 2016, să schimbe regulile stabilite prin Hotărârea de Guvern 495/2014 pentru aplicarea exceptării unor anumite categorii de consumatori de electricitate de la plata certificatelor verzi”, a declarat Bruno Ribo, Director General al ArcelorMittal Galați.

“Compania noastră studiază acum toate posibilitățile de a acționa legal împotriva actelor normative emise în baza unor principii contradictorii cu prevederile Constituției României și ale Codului Civil, pentru a ne proteja interesele și operațiunile.”
 

Noua povară suplimentară afectează foarte mult sustenabilitatea ArcelorMittal Galați, care se confruntă cu o competiție puternică din partea Chinei și a țărilor din Comunitatea Statelor Independente, țări care nu plătesc subvenții pentru energia regenerabilă.Compania este deja afectată de importurile de oțel din China aduse pe piața europeană la preț de dumping, în absența unor măsuri puternice de protecție luate de către Uniunea Europeană. Subvențiile acordate pentru dezvoltarea energiei produse din surse regenerabile creează distorsiuni de competitivitate și lipsă de corectitudine pe piețele unde compania operează.
 

În principiu, Hotărârea de Guvern 495/2014 stipulează că exceptarea de la plata certificatelor verzi ar fi trebuit aplicată începând cu anul când Acordul de Exceptare este emis. De asemenea, procesul de evaluare al aplicației ar fi trebuit încheiat în maxim 30 de zile lucrătoare de la înregistrarea solicitării.

ArcelorMittal Galați a depus dosarul cu documentația necesară autorităților imediat după intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern 495/2014, în decembrie 2014. De fapt, din cauza problemelor administrative de la Ministerul Economiei, care nu pot fi atribuite aplicanților, Ministerul Economiei nu a eliberat nicio aprobare înainte de iunie 2015. Acum, după mai mult de 14 luni de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern, instituțiile statului au decis să schimbe regulile pe care tot acestea le-au adoptat.

Astfel, exceptarea de la plata unei părți a certificatelor verzi este aplicată de la momentul semnării acordului de exceptare. O asemenea abordare conduce la concluzia că în România există un climat economic instabil, neadecvat dezvoltării unor afaceri de durată și investițiilor industriale, conchid reprezentantii combinatului.


Citeste si ArcelorMittal: Unii pot intelege industria ca pe o vaca de muls, dar nu mai avem lapte demult
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 26 Mai 2020, 02:39
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter