- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ariston: Romanii vor cheltui in acest an circa 120 mil. euro pe sisteme de incalzire individuala

28 Oct, 15:37 • Redactia DailyBusiness
Problemele CET-urilor, anunturile contradictorii despre eliminarea subventiilor pentru termoficare, dar si dorinta de independenta privind confortul termic conduc la cheltuieli de aproximativ 120 milioane de euro din partea romanilor care se debranseaza in acest an de la sistemele centralizate, potrivit reprezentantilor Ariston Thermo Romania.
Ariston: Romanii vor cheltui in acest an circa 120 mil. euro pe sisteme de incalzire individuala

„Din informatiile noastre, pana la finele acestui an numarul familiilor care se vor debransa va ajunge la aproximativ 90.000. Estimam ca dintre acestea cea mai mare parte va opta pentru instalarea unui sistem propriu de incazire, insa, din pacate, un mic segment nu isi va permite o astfel de investitie”, a declarat Catalin Draguleanu, directorul de vanzari al companiei din domeniu Ariston Thermo Romania.

Potrivit estimarilor companiei, pretul mediu pe care il platesc romanii pentru achizitionarea si instalarea unui sistem propriu de incalzire este, in acest moment, de 6.000 de lei, in conditiile in care se efectueaza schimbarea tuturor tevilor si a caloriferelor vechi.

La aceste costuri se adauga si tarifele percepute pentru debransarea de la sistemul centralizat de incalzire, dar si proiectul de bransare la reteaua de gaze, acestea diferind insa de la oras la oras.

„Asistam in acest an la o crestere cu peste 35% a cererii de centrale termice, pentru apartamente debransate de la sistemul centralizat. Majoritatea solicitarilor vin in lunile iunie – septembrie, insa exista si un segment de clienti nehotarati care decid schimbarea sistemului de incalzire, o data cu intrarea in sezonul rece, dupa o analiza atenta asupra costurilor de intretinere ce urmeaza pe perioada iernii”, a mai afirmat Catalin Draguleanu.

„Debransarile de la sistemul centralizat de incalzire se fac preponderent de catre proprietarii de apartamente de bloc. Pentru acest tip de locuinta vanzarile se concentreaza preponderent pe centralele termice conventionale de 24 kW cu un pret mediu de 2.200 de lei”, a mai adaugat reprezentantul Ariston.

Anterior, oficialii companiei Viessmann Romania au estimat ca valoarea totala a pietei de echipamente termice destinate retailului va creste cu 10% in acest an fata de anul trecut.

Conform Viessmann, piata s-a ridicat in 2009 la circa 100 milioane de euro, in scadere cu aproximativ 40% fata de 2008.