- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Astra Vagoane propune Guvernului un progam \”Rabla\” la vagoanele de calatori

06 Oct, 13:57 • Redactia DailyBusiness
Astra Vagoane Calatori propune Guvernului initierea progamului "Rabla" si la vagoanele de calatori, la un cost mediu de 500.000 de euro pe unitate, a declarat marti Valeriu Blidar, presedintele companiei, citat de Mediafax.
Astra Vagoane propune Guvernului un progam \Rabla\ la vagoanele de calatori

„Cu aceleasi sume cheltuite pentru modernizare, CFR isi poate reinnoi parcul de vagoane, renuntand la programul ineficient de reparatie, cu vagoane noi”, a spus Blidar.

Potrivit acestuia, CFR Calatori are in plan modernizarea a circa 1.000 de vagoane, care ar putea fi inlocuite cu altele noi, in 2 ani si jumatate.

„Programul poate incepe imediat dupa aprobare, urmand ca CFR Calatori sa predea vagoanele vechi la fier vechi, cu banii de acolo sa ne dea noua avansul, iar noi le facem unele noi”, a explicat presedintele Astra Vagoane Calatori.

Astfel, compania va fabrica boghiul si carcasa, care insumeaza 40% din valoarea vagonului, iar restul companiilor de profil ar putea fabica celelalte componente.

„Prin acest program, putem face ca toti angajatii din sectorul feroviar sa aibe de lucru, asadar putem spune ca programul poate fi si unul de protectie sociala”, a mai spus Blidar.

Prezent la eveniment, Constantin Axinia, subsecretar de stat in Ministerul Transporturilor, a declarat ca un astfel de proiect nu este inca fezabil, prioritatea ministerului fiind modernizarea infrastructurii.

„Un astfel de program Rabla pentru calea ferata este foarte bun, insa, momentan, nu ar putea fi aplicat”, a precizat Axinia.

„Ce facem cu vagoanele noi daca nu au pe unde sa circule, avand in vedere situatia actuala si evenimentele din ultima vreme pe calea ferata. Prioritatea noastra este infrastructura si, oricum, cu 100 de vagoane duse la fier vechi putem cumpara doar doua noi si in acest timp avem o gaura de material rulant”, a mai pus secretarul de stat.