COMPANII

Austriecii de la OMV, interesati de explorarea gazelor de sist in Marea Neagra

14 mai 2013, ora 16:00 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
pil platform.jpg
Compania OMV ar putea fi interesata de explorarea gazelor de sist in Marea Neagra, a declarat CEO OMV, Gerhard Roiss, marti, la o conferinta de presa online, prilejuita de publicarea rezultatelor financiare ale companiei.

"Ne-am stabilit prioritatile pentru explorarea in blocul Nepun, din Marea Neagra. Vom finaliza prospectiunile seismice 3D in acest an. Utilizam toate resursele pentru aceasta explorare, este prioritatea noastra. Dar pe termen mediu, putem fi interesati si de explorarea gazelor de sist', a afirmat Gerhard Roiss.

Compania Chevron detine concesiuni pentru a efectua lucrari de prospectiuni a gazelor de sist la trei blocuri din Romania cu o suprafata de 270.000 de hectare (Costinesti, Vama Veche si Barlad). Chiar daca Chevron nu a precizat cand vor incepe lucrarile, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, preciza ca pentru a se ajunge la exploatare, trebuie mai intai sa se faca explorarea gazelor de sist, proces care dureaza cel putin cinci ani.

Potrivit estimarilor Agentiei americane de informatii privind energia, Romania, Ungaria si Bulgaria au impreuna rezerve de gaze de sist de 538 de miliarde de metri cubi, suficient pentru a acoperi necesarul Romaniei pentru aproape 40 de ani.OMV, una din cele mai mari companii industriale publice din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. In Explorare si Productie, OMV activeaza in doua tari de baza, Romania si Austria, si detine un portofoliu international echilibrat.

OMV Petrom si Exxon exploreaza impreuna perimetrul Neptun din Marea Neagra. Cele doua companii estimeaza ca ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagra, insemnand aproape jumatate din consumul anual actual al Romaniei. OMV Petrom estimeaza ca va incheia prospectiunea seismica 3D in blocul Neptun din Marea Neagra pana la sfarsitul lunii mai 2013 si ca va incepe o noua campanie de foraj de explorare catre finalul anului, potrivit raportarilor financiare transmise de companie Bursei de Valori Bucuresti.

In februarie 2013, ExxonMobil si OMV Petrom au semnat un contract de optiune cu Romgaz pentru participarea la operatiuni in perimetrul offshore Midia, exercitarea optiunii fiind conditionata de finalizarea contractului de transfer pentru drepturile de explorare si productie pentru o portiune din acest perimetru de la titularii existenti ai licentelor.

Potrivit unui comunicat al Petrom, semnarea acestui contract ofera Romgaz optiunea de a participa in operatiuni petroliere in zona de apa mai adanca a perimetrului Midia, in zona romaneasca a Marii Negre, noteaza Agerpres.]

Citeste si:
Gazele de sist, sansa pentru reindustrializare sau pericol de boli, poluare, cutremure?
Rovana Plumb: Am dat aviz pentru explorarea gazelor de sist in Dobrogea
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 20 Mai 2022, 19:50
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter