COMPANII

Basescu: Inchideti odata subiectul Rompetrol, cu datoriile pe care le are!

04 septembrie 2011, ora 14:45 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
BASE.jpg
Presedintele Traian Basescu a declarat duminica la scoala de vara a tineretului PDL ca dosarul Rompetrol ar trebui inchis, "cu datoriile pe care le are".

"Rompetrol - un alt proiect care sta blocat. Il tergiversam, desi ne este clar ca ordonanta prin care s-a facut este prost scrisa. Bine, prost scrisa, inchide odata subiectul Rompetrol, cu datoriile pe care le are", a spus Traian Basescu, citat de Mediafax.

In sala se aflau premierul Emil Boc, ministrii Valerian Vreme si Valeriu Tabara, precum si presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

Seful statului a facut aceasta afirmatie in contextul in care vorbea despre "tergiversari", care "ascund un soi de lipsa de curaj de a lua decizii".Un alt exemplu de tergiversare oferit de seful statului a fost proiectul Rosia Montana, care treneaza de 14 ani, "tot din lasitatea oamenilor politici". "Eu nu spun: dati-i drumul asa cum este. Eu spun: ori ii dati drumul asa cum este si spuneti investitorului strain ォNene, matale pleci acasa si exploatam noi Rosia Montanaサ ori dati drumul la proiect. Lipsa unei decizii ne va duce la situatii de genul celor cu certificatele verzi, la litigii, la procese, pentru ca avem contract semnat. Le vom pierde si vom plati despagubiri degeaba", a mai spus seful statului.

In campania pentru prezidentialele din 2009, seful statului sustinea ca Dinu Patriciu avea interes ca alegerile sa fie castigate de Mircea Geoana, pentru ca in 2010 urma sa ramburseze 600 de milioane de dolari, cu care Adrian Nastase il imprumutase pentru 8-10 ani.

La inceputul lunii decembrie 2010, presedintele Traian Basescu a avut o intalnire, la Astana, cu presedintele Republicii Kazahstan, caruia i-a cerut onorarea integrala a creantei bugetare a Rompetrol Rafinare. Ulterior, Traian Basescu a discutat cu o delegatie a KazMunaiGaz despre modalitatile de plata a datoriilor si a afirmat ca astfel de intalniri cu autoritatile romane vor mai avea loc si la inceputul anului viitor.

Basescu declara, la jumatatea lunii decembrie a anului 2010, o intalnire cu reprezentanti ai KazMunaiGaz, cu care a avut o prima discutie tehnica. Alte intalniri au avut loc in 2011, incepand din luna ianuarie.

La precedenta vizita in Kazahstan, in martie 2010, presedintele Traian Basescu a spus, la o intalnire cu oameni de afaceri, ca este necesara respectarea angajamentelor si obligatiilor asumate de catre companiile care activeaza in Romania.

In mai 2010, ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, a sustinut ca Executivul nu ar fi nevoit sa reduca pensiile mici daca omul de afaceri Dinu Patriciu si-ar plati datoriile catre statul roman, in valoare de 600 de milioane de dolari. Udrea a mentionat, intr-o emisiune la B1 TV, ca termenul pentru plata datoriei expira toamna aceasta, dar KazMunaiGaz, care a achizitionat de la Dinu Patriciu compania Rompetrol, nu isi poate plati datoria.

"Daca domnul Dinu Patriciu, mentorul si finantatorul domnului Crin Antonescu, si-ar plati datoria catre statul roman, de 600 de milioane de dolari, nu ar mai trebui sa taiem pensiile mici", a spus Elena Udrea.

In august, presedintele Traian Basescu a declarat, la TVR, ca "magnatii", desi au datorii la stat, sunt "cei mai impotriva taxelor si dau lectii", invocandu-i aici pe Dinu Patriciu, Razvan Temesan sau Ion Nicolae.

Traian Basescu a afirmat ca "magnatii", cei care datoreaza destul de mult Romaniei, "sunt cei mai impotriva taxelor". "Cei mai impotriva taxelor il vedem de domnul Nicolae, il vedem pe domnul Patriciu, care inca n-a dat banii inapoi, cei 600 de milioane, ci i-a transferat la Kaz MunaiGaz", a spus seful statului.

Intrebat de ce nu este executata compania KazMunaiGaz, Traian Basescu a replicat: "Va fi executat".

Premierul Emil Boc i-a mandatat in noiembrie 2010 pe reprezentantii Guvernului implicati in litigiul cu Rompetrol Rafinare privind datoriile sa continue procesul pentru a incasa intreaga suma care trebuie recuperata si sa nu accepte transformarea in actiuni a acestor restante.

Judecatoria sectorului 5 a respins in noiembrie contestatia Rompetrol Rafinare la decizia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de a institui sechestru asigurator asupra unor active ale companiei, pentru a preveni instrainarea respectivelor bunuri, in conditiile in care compania are de platit datorii istorice de peste 500 milioane euro.

ANAF a instituit, in septembrie anul trecut, sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare, precum si asupra participatiilor in filialele sale, pentru a preveni instrainarea bunurilor respective, in conditiile in care compania are de achitat datorii istorice reprezentand obligatiuni ajunse la maturitate.

Decizia ANAF privind instituirea sechestrului este legata de o emisiune de obligatiuni convertibile, in valoare de 570 de milioane de euro (740 de milioane de dolari), scadente la 30 septembrie, emise in 2003 statului roman in cadrul unei conversii a datoriilor Rompetrol Rafinare.

Astfel, grupul KazMunaiGaz a decis, la finele lunii septembrie 2010, conversia in actiuni a obligatiunilor emise de Rompetrol in 2003 si pe care nu le-a rascumparat de la stat, care ar urma sa redevina actionar, insa cu un pachet minoritar.

Guvernul a anuntat ca va contesta in instanta decizia Rompetrol.

Potrivit Fiscului, Rompetrol a ales modalitatea de rascumparare a obligatiunilor cand a efectuat o plata partiala in august, in valoare de 54 de milioane de euro, iar restul titlurilor nu pot fi convertite in actiuni.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 12 August 2022, 00:23
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter