COMPANII

Belgienii de la bpost au depus o oferta neangajanta pentru Posta Romana

01 octombrie 2014, ora 13:04 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
posta.jpg
Operatorul belgian de servicii postale bpost a avansat, marti, o oferta neangajanta pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), au anuntat atat compania, cat si Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI).

Potrivit surselor citate, daca este selectat de catre MSI, ofertantul va putea demara procedurile de negociere cu autoritatile romane, inainte de a decide asupra depunerii unei oferte angajante.

"Decizia de astazi /marti, 30 septembrie 2014, n.r./ a operatorului belgian este premisa pentru o privatizare de succes, proces condus de Guvernul Romaniei in acord cu propria sa strategie. De asemenea, ea reflecta un parcurs consecvent, transparent si veridic al Comisiei de Privatizare in ultimii doi ani, organism care a lucrat, pana acum, sub coordonarea MSI. Suntem incantati sa avem un ofertant care indeplineste toate calitatile dorite de la un actionar majoritar al operatorului national de servicii postale", a declarat directorul general al Postei Romane, Alexandru Petrescu.

La randul sau, ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, a mentionat ca prin depunerea ofertei de achizitionare a pachetului de 51% din actiunile CNPR, se incheie cu succes o prima etapa privind privatizarea Postei."Salut decizia companiei bpost, unul dintre operatorii postali cu cel mai solid profil de business din Europa. Aceasta este o dovada in plus a parcursului comercial performant pe care Posta Romana s-a inscris in ultimul an, trend care sunt convins ca va continua si in perioada urmatoare. Prin depunerea ofertei de achizitionare a pachetului de 51% din actiunile CNPR putem spune ca incheiem cu succes aceasta prima etapa privind privatizarea Postei. Acest lucru demonstreaza seriozitatea Guvernului Romaniei in ceea ce priveste privatizarea companiilor romanesti de anvergura. Urmeaza un drum lung pana la finalizarea cu succes a negocierilor, dar va asigur ca discutiile se vor baza pe transparenta, profesionalism si grija fata de toti angajatii Postei", a spus Cotovelea.

Hotararea luata marti de bpost va declansa conversia datoriilor Postei Romane catre stat in actiuni, pre-conditie pentru depunerea ofertei neangajante.

In acelasi timp, operatorul national de servicii postale va pregati camera de date si toate celelalte documente tipice acestui stadiu al procedurii de privatizare.

Recent, ministrul Comunicatiilor afirma ca Posta Romana are nevoie de investitii in tehnologie de 75 - 100 de milioane de euro ca sa ajunga la nivelul de a oferi servicii de calitate institutiilor similare din Belgia, Germania sau Marea Britanie.

De asemenea, referitor la operatorii interesati de privatizarea CNPR, oficialul a mentionat ca este vorba despre un singur jucator care a achizitionat caietul de sarcini, iar un al doilea mare jucator s-ar pregati sa achizitioneze caietul de sarcini pana la sfarsitul lunii septembrie.

Guvernul Romaniei a decis, in 12 decembrie 2012, demararea procedurii de privatizare a Postei Romane prin metoda majorarii de capital prin aport de capital privat.

Aceasta presupune dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei in actiuni a creantelor statului fata de companie. Procesul de selectie a investitorului se realizeaza prin metoda licitatiei cu oferta in plic, combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante.

Daca va fi selectat, bpost va fi admis in etapa de due diligence a procesului, ceea ce presupune acces in camera de date, acces la managementul companiei si vizite operationale, dar si negocierea contractului de privatizare.

La finalizarea acestei etape, bpost va putea depune o oferta finala ferma pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la Posta Romana. Posta Romana este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea (FP) in proportie de 25%.

Compania detine cea mai mare retea de distributie la nivel national, insemnand peste 80% din totalul subunitatilor postale care opereaza, in prezent, in Romania. Peste 19 milioane de locuitori beneficiaza de serviciile Postei Romane si peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reteaua postala proprie, scrie Agerpres.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 21 Octombrie 2020, 01:53
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter