COMPANII

Blanculescu: Proiectul de la Rosia Montana ar putea genera deschideri de noi mine

19 iunie 2013, ora 10:42   | 8 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Rosia Montana1.jpg
Exploatarea aurului de la Rosia Montana ar putea conduce la deschiderea altor mine iar in acest fel activitatea extractiva va reveni, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, analistul economic Ionel Blanculescu, consilier al premierului Victor Ponta.

ôExploatarea aurului de catre Romania este un subiect de care se feresc foarte multi sa discute avand in vedere severitatea anumitor ONG-uri care actioneaza doar atunci cand e vorba despre critica literara, nu cand e vorba despre fapte. Din punctul meu de vedere, acest proiect (de la Rosia Montana, n.r.) ar putea sa genereze, ca pionier in industria extractiva a metalelor rare, un declansator pentru alte deschideri de mine, astfel incat aceasta activitate extractiva in Romania sa revina si sa confere economiei o crestere mult asteptata. Statul si-a marit stacheta de pretentii pe acest proiect, dar odata cu negocierile care vor urma, acelasi stat ar putea avea de castigatö, a afirmat Blanculescu.

Potrivit analistului, in ceea ce priveste industria extractiva a mineralelor solide situatia este destul de nefericita, in timp ce la exploatarea gazelor de sist Romania trebuie sa tina cont de crearea unei noi ordini economice mondiale.

ôIn industria extractiva de minerale solide, situatia sta intr-un mod destul de nefericit. Situatia este complicata, dar cel mai mult o complicam noi pentru ca ne lipseste actiunea. Romania continua sa fie pasiva la acest sector. Cu toate acestea, putem sa realizam valoare adaugata in acest domeniu. Va fi momentul in care, cu sau fara Guvern, aceste zone pot fi exploatate cu eficienta. in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist, trebuie sa fim convinsi si constienti ca, la momentul acesta, pe plan mondial, se creeaza o noua ordine economica generata de acest nou potential de extractie din SUAö, a explicat analistul economic, citat de Agerpres.In data de 9 iunie, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, afirma ca investitorul Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) va trebui sa constituie un fond special de mediu, separat de garantiile de mediu prevazute de legislatie, si sa-si asume toate costurile estimate si precizate anterior in cazul proiectului minier aurifer pe care doreste sa-l demareze la Rosia Montana.

RMGC, investitor in proiectul minier aurifer de la Rosia Montana, si-a anuntat intentia de a dezvolta cea mai moderna mina din Romania, propunandu-si sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Compania a fost infiintata in anul 1997, in judetul Alba, in care actionari sunt compania miniera de stat Minvest Deva - cu 19,31% si Gabriel Resources - cu 80,69%.

In cazul in care proiectul aurifer ar primi unda verde, Romania devine primul producator de aur din Europa, depasind astfel primele doua tari din top, Finlanda si Suedia.

Citeste si:
Rosia Montana a intrat in Programul äCele mai periclitate 7 situri si monumente din Europaö
Vosganian, despre Rosia Montana: Aurul ala sta acolo, in pamant, de sute de ani. Poate sa mai stea
Protest la Parlament impotriva "legii exproprierii nationale" (Galerie Foto)
Rosia Montana, unda verde? Guvernul infiinteaza o firma special pentru proiect
Peisaj pestrit in Rosia Montana: Jeep-uri, corturi, paragina si case de 200.000 euro (Foto-Reportaj)
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Calin a spus:
19/06/2013 13:32
scandinavii au crescut foarte mult prin aducerea investitorilor in minerit, lucrul asta se poate face si la noi in tara, pornirea proiectului de la Rosia Montana va genera o crestere economica puternica
 
filip a spus:
19/06/2013 15:54
adevarul e ca mineritul poate rezolva multe probleme, se aduc investitii in tara, se creeaza locuri de munca in zone defavorizate. dar in primul si in primul rand trebuie sa se porneasca mineritul!
 
Andreea a spus:
19/06/2013 18:03
@filip citind articolul, la asta ma gandeam si eu. Se vorbesc de atatea beneficii, dar degeaba vorbim de ele, daca proiectul nu incepe. Guvernul trage de timp, desi Romania are nevoie de investitii
 
andi a spus:
19/06/2013 18:42
bun, dar sa se si porneasca acest proiect, ca doar discutiile nu ajuta la nimic
 
Ciprian Nistor a spus:
19/06/2013 21:45
Domnul Ionel Blanculescu are dreptate: cel mai complex proiect minier din tara, clar, poate aduce si alte beneficii, ca deschiderea de noi mine, de ce nu, de alti investitori. Dar nu se poate realiza asta daca proiectul de la Rosia Montana nu incepe. Logic, nu-i asa?
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 30 Octombrie 2020, 05:40
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter