COMPANII

Caii de rasa alearga dupa bani pe hipodromuri internationale

23 iunie 2007, ora 01:09   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Cabalinele de rasa aduc profit din curse, reproductie sau activitati comerciale
Cabalinele de rasa aduc profit din curse, reproductie sau activitati comerciale
Valoarea de piata a cailor se vede acolo unde ei pot alerga, adica pe un hipodrom. Pentru a obtine castiguri mai substantiale, proprietarii inscriu cabalinele la intreceri internationale, deoarece in Romania nu exista o arena atestata international.
"Exista cai care au costat 20.000-30.000 euro si au castigat premii totale de peste 1 milion euro. Sunt insa si cai care costa 2-3 milioane euro si care nu alearga deloc", spune Ovidiu Vajaiala, bloodstock agent.

Un cal poate aduce profit din alergari in curse, reproductie sau activitati comerciale speculative gen stock exchange, de cumparare, antrenament, vanzare. Valoarea de piata a unui cal depinde de rasa, varsta, performante si nivel de pregatire, starea de sanatate, conjunctura pietii si este cuprinsa intre 700 si 100.000 euro.

Sunt foarte putini cei care investesc sume cu adevarat mari, atat pentru achizitionarea cailor de valoare, la preturi de peste 5.000 euro, cat si pentru intretinerea lor cu furaje fibroase si concentrate de calitate, personal pregatit corespunzator, conditii de intretinere special amenajate."Probabil ca vorbim despre maxim 20 de locatii in toata tara in care aceste conditii sunt indeplinite. Ele pot fi asigurate de persoane cu un potential financiar ridicat, care din pasiune pentru cai investesc sume foarte mari", spune Adrian Urdea, de la revista Proeq, dedicata Societatii Ecvestre Romane.

Asociatia Eclipse Racing, condusa de Ovidiu Vajaiala a participat recent, in premiera dupa 1945, cu un cal proprietate privata, la o cursa organizata in afara Romaniei. Evenimentul a avut loc la Budapesta.

"Am achizitionat de curand si o iapa de doi ani, care il are in pedigree pe detinatorul recordului mondial pe 2.000 m, un exemplar aflat in proprietatea lui Frank Stronach, crescatorul anului 2006 in SUA, si totodata proprietarul celui mai mare operator de hipodromuri din SUA si al hipodromului Ebreichsdorf din Austria", spune Ovidiu Vajaiala, unul dintre putinii care cunosc caii de curse din Romania si care are o retea construita in afara tarii.

Investitii de 3 mil. euro, amortizate prin curse si reproductie

Marile case de licitatii de cai de curse sunt Goffs, Tatersalls, Keenland, Magic Millions. Cei care achizitioneaza cai apeleaza de obicei la un bloodstock agent. "Sume de 2-3 milioane de euro se pot amortiza in curse si apoi in activitatea de reproductie. Un armasar poate monta si in emisfera sudica si in cea nordica, astfel incat poate sa ajunga la un numar de peste 100-150 de iepe montate anual", afirma Ovidiu Vajaiala.

Daca doresti sa participi la o cursa de Grupa I, trebuie sa fii pregatit sa scoti din buzunar cel putin 50.000 euro. Intretinerea unui cal de curse poate costa de la cateva sute de euro lunar pana la cateva mii, in functie de tara unde este antrenat si de antrenor.

In tarile cu traditie bogata, ca Irlanda, Marea Britanie, Franta, sumele pornesc de la cel putin 1.000 euro lunar, cifra care exclude cheltuielile cu medicul veterinar in situatiile cand intervin accidentari sau boli care necesita un tratament indelungat.
In plus, in cursele unde este inscris calul trebuie platit un Entry Fee, care difera in functie de hipodrom si de nivelul cursei. Se ajunge uneori si la sume cu patru zerouri si chiar mai mult, daca se decide inscrierea foarte tarziu, pentru ca exista niste termene-limita in care calul poate fi declarat ca participant.

Pentru a valorifica la maxim un cal de curse de valoare, este nevoie de o logistica impresionanta. Exista firme de shipping (incarcare), care asigura transportul cu avionul al cailor in tari unde acestia participa la curse mari. Costul unui zbor per cal Australia-Europa, de exemplu, este in jur de 12.000 euro. In general, tarile care tin astfel de curse au niste stimulente pentru participantii externi. Hong Kong Jockey Club plateste costurile de transport pentru cai din afara tarii.

O herghelie implica munca pe ani de zile, proces de selectie indelungat si existenta mai multor armasari. "Sunt tari care au peste 100 de armasari pepinieri de rasa Pur Sange Englez. La noi ii numeri pe degete, maxim 10 de calitate superioara si dintre acestia foarte putini care au demonstrat calitati de alergator la hipodromul Mangalia, care nu este atestat international", a aratat Ovidiu Vajaiala.

Pentru a fi declarata herghelie, ferma trebuie sa detina un numar minim de 30 de iepe mame. Denumirea nu inseamna neaparat calitate, se pot produce exemplare de mare valoare si un profit substantial cu o ferma in care sunt cinci iepe mame, la fel cum se pot produce exemplare fara valoare si faliment cu o herghelie de peste 30 de exemplare .

"Asociatia Eclipse Racing practica sindicalizarea unui cal catre mai multi oameni. Se emit share-uri asupra unui cal, si se vand persoanelor care devin proprietari ai acelui exemplar", a explicat Vajaiala.

"Numele lor apare atunci cand calul castiga, pot decide impreuna ce vor face cu acest cal in viitor, fie vanzare, fie reproductie, castigurile se impart, la fel si costurile. Un exemplu de sindicat de afara este Royal Ascot Racing Club, proprietarul calului anului 2005 din Marea Britanie, Motivator. Valoarea de piata a acestui cal este de 6 milioane de euro", a mai precizat Ovidiu Vajaiala, un om pentru care lumea curselor de cai este mai intensa decat Bursa de Valori.

Hergheliile de stat nu sunt profitabile

Societatea Nationala ,"Cai de Rasa" SA a fost desfiintata in 2002, patrimoniul acesteia fiind preluat de Regia Nationala a Padurilor.

"In cadrul Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva existau, la aceasta data, 16 unitati hipice, ferme de elita, respectiv 12 herghelii de stat, in care sunt crescute 14 rase pure, varietati si rase in devenire si 4 depozite de sine statatoare cu armasari de monta publica", a declarat Gheorghe Mohanu, directorul Directiei Cai de Rasa din cadrul Romsilva.

"Efectivul de cabaline, in cele 16 unitati specializate, era la sfarsitul anului 2006, de 3.939 capete. La inceputul lunii aprilie 2007, efectivul total era de 4.001 cabaline, din care 1.630 apartineau patrimoniului genetic nationa", a mai spus Mohanu.

Directia Cai de Rasa estimeaza pentru anul 2007 venituri de 5 milioane lei (circa 1,5 milioane euro), iar premiile obtinute din concursurile nationale sunt de 5.000-10.000 euro pe an.

In afara de caii din hergheliile de stat, exista circa 1.500 crescatori privati de cai de rasa, care detin aproximativ 2.500 de exemplare, a declarat Robert Bartha, presedintele Autoritatii Hipice Nationale.

Activitatea de crestere a cailor de rasa din cadrul Regiei Nationale a Padurilor este nerentabila, fiind sustinuta cu fonduri din alte activitati. Avand in vedere ca reteaua de hipodromuri din Romania este slab dezvoltata si valoarea premiilor nu acopera costurile de intretinere a unui cal pe un an, nici in cazurile celor mai valorosi cai cheltuielile nu sunt acoperite.

Poate fi obtinut profit din producerea si vanzarea manjilor proveniti din parinti campioni si din vanzarea cailor foarte talentati, care au castigat concursuri importante, ceea ce a facut sa le creasca valoarea.

Intretinerea unui cal costa in Romania circa 100 euro pe luna in adaposturile proprii si circa 200 euro in regim de pensiune completa.

In cadrul Romsilva, in perioada 30 noiembrie 2002-28 februarie 2007, activitatea a inregistrat o pierdere totala de aproape 25 milioane lei (7,7 mil euro).

Pierderea inregistrata este rezultatul volumului mare de investitii, reparatii capitale din perioada 2003-2004, neprimirii in totalitate a alocatiilor de la bugetul de stat pentru intretinerea cabalinelor, precum si mentinerii in stoc a unui numar de cabaline care trebuia sa fie vandute.

In 2007, Romsilva isi propune sa obtina venituri din vanzarea a circa 500 cabaline reformate cu o valoare totala 2,3 milioane lei (700.000 euro), vanzarea de material seminal congelat din laboratorul de insamantari artificiale de la Herghelia Jegalia, ce poate aduce venituri estimate de 0,25 milioane lei anual (77.000 euro).

Prestarea de servicii specifice in herghelii, cum sunt monta cu armasari pepinieri, pensiune pentru cai privati, potcovit, asistenta sanitara veterinara etc. poate aduce venituri de peste 0,2 milioane lei (62.000 euro).

Din dezvoltarea activitatilor de agrement si turism ecvestru se pot obtine venituri nete in suma de peste 0,3 milioane lei (90.000 euro) in primii 2 ani si de peste 0,5 milioane lei anual (150.000 euro), dupa anul 2008.

Valorificarea unui numar de 30 de cai cu performante sportive deosebite va aduce o valoare totala de circa 1 milion lei (300.000 euro). Bani se pot obtine si din organizarea de curse pe Hipodromul Mangalia, cu pariuri la nivel national prin Loteria Romana.

Concursuri nationale

In anul 2004, Herghelia Dor Marunt a obtinut o valoare totala a premiilor de 26,7 milioane lei (8.3 milioane euro) pe Hipodromul Ploiesti. Sumele obtinute au fost mai mici decat cheltuielile, pentru ca pariurile au fost slab organizate.

In anul 2006, pana la sfirsitul lunii iunie, Herghelia Rusetu si Dor Marunt au participat la activitatea hipica de pe Hipodromul Ploiesti cu 47 de cai, fara insa a se organiza reuniuni cu public din cauza lipsei fondurilor, deci fara ca rezultatele alergarilor sa fie omologate.

Licitatia pentru hipodromul Ploiesti a fost castigata de Ippodromi&Citta, care a inceput actiuni de reamenajare a hipodromului in 2006 si le-a finalizat in aprilie 2007, iar cele doua herghelii si-au incetat periodic activitatea de antrenament si de competitii pe acest hipodrom .

In luna mai 2007 s-au reluat activitatile hipice pe Hipodromul Ploiesti pentru exploatarea performanta a rasei Trapas.

Cel mai mare potential din Estul Europei

"Romania este tara cu cea mai proasta situatie din Europa dar cu cel mai mare potential in Centrul si Estul Europei", a spus Tony Watkins, fost presedinte al Asociatiei Crescatorilor de Cai de Curse din Irlanda, intr-un seminar organizat in Romania.

Potentialul existent in Romania pentru cresterea cailor de rasa este mare, datorita reliefului, climei, calitatii solului care permite obtinerea tuturor sortimentelor de furaje care intra in hrana acestei specii, precum si a traditiei si experientei acumulate de sute de ani de catre crescatori.

Romania a avut o traditie extrem de puternica in ce priveste importurile de cabaline. Pe vremea lui Alexandru Marghiloman, prim-ministru al Romaniei in 1918 si initiator al proiectului hipodromului Baneasa, caii adusi de peste hotare rivalizau cu exemplarele bogatilor occidentali.

"As putea spune ca Romania avea cai de sute de mii sau chiar milioane de euro daca ne raportam la sumele vehiculate in prezent", apreciaza Ovidiu Vajaiala.

Caii de rasa se cresc in foarte multe zone ale tarii. Sunt 12 herghelii de stat cu rasele : Pur Sange Englez (Izvin - TM si Cislau - BZ), Pur Sange Arab, Shagya Araber (Mangalia si Slatina), Cal de Sport Romanesc (Jegalia), Hutul (Lucina - Moldova), Lipitan (Sambata de Jos), Trapasi (Dor Marunt si Rusetu), Nonius (Izvin), Ghidran, Furioso North Star si Semigreu Romanesc.

"Nu cred sa existe mai mult de zece proprietari care sa detina exemplare de valoare din rasa Pur Sange Englez, si, totusi, acestia nu-i alearga pe un hipodrom atestat international", a aratat Ovidiu Vajaiala.

Romania detine locul cinci in lume ca numar de cai, 800 000 exemplare. Din acestia, probabil ca mai putin de 10 000 de cai pot fi considerati de rasa si de valoare, fiind folositi pentru activitati de sport si agrement, restul sunt cai de munca, produsi prin incrucisari libere, de tarani. Prin comparatie, Germania detine doar 500 000 de exemplare, dar dintre acestea probabil ca peste 80 % sunt cai inregistrati ca rasa sau varietate si sunt folositi in sport si agrement.

Spre comparatie, Irlanda este al treilea mare producator de cai de curse. Produce 10.000 manji anual si o cifra a vanzarilor de 400 milioane euro cu premii totale in curse de 50 milioane de euro si cu 20.000 oameni angajati in industria curselor de cai.

In Uniunea Europeana cresterea cailor de rasa este asimilata cu o activitate agricola alternativa, caii de munca sunt tot mai folositi in fermele de tip BIO si la padure in zonele unde vegetatia nu trebuie sa sufere de pe urma folosirii utilajelor moderne.

Activitati ecvestre

Se constata ca tot mai multi copii se indreapta spre sportul ecvestru. Calul ofera multe variante de a petrece timpul liber si cluburile de echitatie au misiunea cea mai importanta prin oferirea de servicii conexe, restaurante, locuri de joaca pentru copii mici, ponei.

Caii de agrement sunt acum nu numai cai de calarie, dar sunt folositi in fermele pentru persoanele cu handicap, in terapia prin echitatie pentru combaterea stresului, caii de sport produc evenimente de societate deosebite care alaturi de cele din tenis si golf sunt de mare interes pentru cei cu bani, tot mai multe locatii devin atractii care prezinta o serie de show-uri ecvestre de dresaj de inalta clasa, cum are fi cele de la Viena si Versailles.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Sebi Ton a spus:
22/04/2008 12:09
Site specializat in vanzarea de cai de rasa si colaborarea intre crescatorii si iubitorii de cai.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 25 Iunie 2021, 09:21
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter