COMPANII, LIFESTYLE

Cate achizitii ecologice trebuie sa faca statul pentru a crea o piata eco de 20 mld. lei

27 martie 2014, ora 17:06 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
green-grass-1418160-m.jpg
Un procent de 20% de achizitii ecologice din totalul cheltuielilor pentru achizitii publice arinsemna o piata a produselor ecologice de cel putin 20 de miliarde lei, releva un studiu al Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

Pentru crearea unei piete de produse ecologice in Romania si pentru responsabilizarea cheltuielilor publice este necesara o Lege a Achizitiilor Publice Verzi si un Plan Multianual pentru Achizitii Verzi in Romania.

Comisia Europeana a stabilit ca pana in 2010, 50% din totalul achizitiilor publice sa fie ecologice. tinta nu a fost atinsa de toate statele UE, insa multe dintre ele au tinte si rezultate importante cum ar fi de exemplu Finlanda, care pana in 2010 a reusit performanta de a achizitiona 70% produse si servicii ecologice in institutiile statului.

Romania nu a adoptat pana in prezent un Plan National de Actiune privind achizitiile publice ecologice, aflandu-se printre ultimele state fara o strategie in acest sens."In urma cu un an Ministerul Mediului s-a angajat ca va elabora o lege a AchizitiilorPublice Verzi. Astazi discutam acest proiect de lege in speranta ca aceasta initiativa nu va muri in sertar. Speram ca Achizitiile Verzi sa devina regula si nu exceptia daca vrem sa avem un mediu curat", a declarat Costel Popa, presedinte Ecopolis.

Pe langa legea cadru, studiul mai recomanda Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) adoptarea unui Plan National Multianual pentru Achizitii Publice Verzi, care va stabili tinte pentru diverse grupe de lucrari, produse si servicii, precum si alte masuri pentru a facilita aplicarea normelor propuse si a mentinerii pragului minimal de achizitii publice ecologice la nivel national.

"Un sprijin legislativ real al producatorilor si furnizorilor ar stimula piata si un intregsector economic format in special din IMM-uri. Noi furnizam un instrument de informare prin site-ul achizitiiverzi.ro, insa e nevoie de interes din partea autoritatilor publice care ar trebui sa fie principalii beneficiari", a spus Lavinia Andrei, presedintele Fundatiei Terra Mileniul III.

Studiul face parte dintr-un proiect mai amplu de promovare a Achizitiilor Publice Ecologice.

Astfel, pana in prezent, in cadrul MMSC a fost redactata Legea Achizitiilor Publice Verzi in urma Protocolului de colaborare semnat intre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice in 2013.

Legea se afla in dezbatere, Ecopolis, Terra Mileniul III si partenerii din tara organizand 8 dezbateri publice in toate regiunile tarii pentru a discuta cu autoritatile locale si centrale, precum si politicieni, organizatii neguvernamentale si alte persoane interesate prevederile legii si necesitatea planului multianual pentru Achizitii Publice Ecologice. Prima dezbatere de acest
fel a avut loc pe 14 martie la Timisoara.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 21 Octombrie 2020, 01:50
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter