- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cate vagoane exporta Astra in Brazilia. Contract de peste 100 mil. euro

22 Feb, 14:34 • Redactia DailyBusiness
Astra Vagoane Calatori va livra companiei braziliene Vale di Rio Doce, una dintre cele mai mari din lume, aproape 100 de vagoane pentru transport calatori.
Cate vagoane exporta Astra in Brazilia. Contract de peste 100 mil. euro

EximBank a anuntat ca a acordat companiei Astra Vagoane Calatori o scrisoare de contra-garantie bancara a carei valoare depaseste 31 de milioane de euro, facilitate care a permis societatii aradene sa participe la o licitatie internationala in urma careia a castigat un contract de export de peste 100 de milioane de euro.

„Avand in vedere faptul ca majoritatea exportatorilor romani au parteneri in zona Uniunii Europene – al carei mediu economic este destul de putin predictibil in ultima perioada, EximBank si-a stabilit ca prioritate pentru acest an sprijinirea societatilor comerciale pentru abordarea de piete non-UE”, a spus Ionut Costea, presedintele EximBank.

Banca detine in portofoliu o gama variata de produse dedicate societatilor exportatoare, de la finantari care acopera cheltuielile pentru producerea sau livrarea marfurilor, pana la garantii pentru creditele acordate de alte banci sau asigurari impotriva riscurilor comerciale si politice.

Pachetul de finantare al bancii cuprinde atat credite standard pentru activitatea curenta si pentru investitii, cat si produse specifice cu caracter de ajutor de stat: credite cu dobanda subventionata sau compensarea partiala a dobanzii care permite recuperarea a pana la 50% din dobanda platita pentru creditele de investitii in lei contractate de la bancile comerciale.

In ceea ce priveste garantiile EximBank ofera Garantia pentru credite de export (pentru credite pentru productie, servicii si operatiuni legate de efectuarea exportului), Garantia de export pentru marfuri generale si obiective complexe (contragaranteaza scrisori de garantie bancara de participare la licitatii internationale, de restituire a avansului, de plata, de buna executie etc.) sau Garantia pentru internationalizare (pentru firmele cu capital romanesc care  infiinteaza filiale in strainatate,  extind filiale existente prin proiecte de investitii sau achizitioneaza actiuni/parti sociale ale unei firme straine).

Societatea a anuntat la inceputul lunii ianuarie [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/vagoanele-de-la-arad-vor-sa-traverseze-oceanul-72654/ ]ca participa la licitatia de vagoane[/url]. Termenul de valabilitate a scrisorii de garantie este de 30 august 2014.

Astra Vagoane Calatori Arad este o companie producatoare de vagoane de cale ferata si tramvai pentru calatori din Romania. Este detinuta de omul de afaceri Valer Blidar si reprezinta furnizorul principal de vagoane al CFR Calatori.

Compania este si nucleul unui grup de firme din care mai fac parte Astra Vest, Sirv Titu, Marmura Bucuresti si Tristar Bucuresti. Valer Blidar detine si pachetul majoritar de actiuni de 90,5% din Banca Comerciala Feroviara.

Astra Vagoane Calatori a fost infiintata in anul 1998 prin desprinderea din fabrica de vagoane Astra Arad.