- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce fac companiile cu banii imprumutati pentru afaceri

30 Jun, 00:05 • cristina.mihai
Mai putin de o treime din companiile romanesti au beneficiat pana acum de finantare din surse externe afacerii, iar majoritatea fondurilor obtinute au fost alocate echipamentelor si finantarii activitatii curente, arata un studiu realizata de grupul german de consultanta in afaceri si editura Rentrop&Straton.
Ce fac companiile cu banii imprumutati pentru afaceri

Astfel, doar 29,2% din respondenti folosesc fondurile obtinute din finantari pentru investitii in noile tehnologii, iar cercetarea detine o pondere ingrijoratoare, de numai 6,2% , potrivit studiului “Accesul companiilor la finantare”.

67,7% din companii folosesc fondurile obtinute in urma finantarii pentru investitii in echipamente, iar 47% la activitati curente, cum ar fi plata facilitatilor sau  a salariilor. 35,4% folosesc imprumuturile si pentru extinderea domeniului de activitate.   

“Creditele bancare, fondurile proprii, leasingul si imprumuturile de la cunoscuti sunt cele mai importante surse de finantare la care apeleaza companiile. In ceea ce priveste finantarile viitoare, managerii si-ar dori finantare din fonduri UE si din programe guvernamentale. Un posibil motiv pentru aceasta tendinta poate fi reprezentat de oportunitatea de a reduce nivelul de dependenta fata de creditele bancare si posibilitatea de a obtine fonduri nerambursabile si partial rambursabile”, a spus George Straton, presedinte Rentrop & Straton.
 
In ceea ce priveste sursele de finantare pe care managerii intentioneaza sa le acceseze in eventualitatea unei viitoare nevoi de credit, pe primele locuri se claseaza fondurile proprii (73,6%) si finantarile din programe ale Uniunii Europene (73,5%). Managerii romani iau in considerare si creditele bancare in proportie de 48,7%, urmate de finantarea din programe ale Guvernului Romaniei (38,2%), leasingul (30,6%), creditele de la furnizori si clienti (26,2%) si fondurile imprumutate de la cunoscuti (16,4%).

Cu o pondere redusa sunt amintite creditele pe efecte de comert (factoring-ul si scontarea) – 11.7%, emiterea de actiuni si obligatiuni (4,4%, respectiv 2,5%) si fondurile de capital de risc (2,6%). Accesul la finantare reprezinta cea mai presanta problema intampinata de companii la momentul actual, in derularea activitatii, urmata de identificarea si atragerea clientilor.

Studiul mai arata ca Internetul detine primul loc in ceea ce priveste sursele de informare utilizate de manageri, cu privire la finantare; Primele doua criterii avute in vedere in alegerea modalitatii de finantare a afacerii sunt reprezentate de: riscurile asociate modalitatii respective de finantare si costurile implicate de alternativa de finantar. In plus, riscul de dobanda este perceput ca avand cel mai mare nivel potential in ceea ce priveste influenta procesului de finantare asupra activitatii companiei/afacerii;

Studiul „Accesul companiilor la finantare” a fost realizat pe un esantion de 1.027 de respondenti, in perioada 1 – 22 iunie 2011, de Divizia Market Research a grupului romano-german Rentrop & Straton. Rentrop&Straton este unul dintre cei mai importanti furnizori de informatii specializate.

Rentrop&Straton face parte din reteaua internationala VNR Verlag für die Deutsche Wirtschaft AG, important grup de consultanta in afaceri german, cu operatiuni la Bonn, Berlin, Salzburg, Zürich, Varsovia, Bucuresti, Moscova, Londra, Manchester, Madrid si Johannesburg.