COMPANII

Ce lectii ar putea invata Romania de la marii producatori de energie eoliana

29 septembrie 2011, ora 00:03, autor(i): Madalina Pana 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
windmills_1.jpg
Tari precum Germania si Austria au ales sistemul de tarifare "pret fix" in locul celui de sprijin prin certificate verzi, masura care ar trebui luata si in Romania, considera specialistii de la firma de consultanta TPA Horwath.


"Ne asteptam ca sistemul de sprijin prin certificate verzi din Romania sa fie din ce in ce mai criticat, iar organizatiile care reprezinta companiile din sectorul de energie cer deja ca sistemul de ajutor sa fie
schimbat intr-unul bazat pe tarif fix", a declarat Klaus Krammer, Head of German Desk TPA Horwath Romania.

Argumentul dat in sustinerea acestei cereri este nevoia sporita de stabilitate a regimului de suport, astfel incat sa se asigure o mai buna fundamentare pentru deciziile de investitii pe termen lung, a explicat Krammer.

Experienta internationala indica faptul ca de cele mai multe ori, investitorii incearca sa incheie contracte pe termen lung cu centralele electrice la un nivel de pret specific, care se ajusteaza in functie de inflatie. Lipsa unor astfel de contracte creeaza un risc suplimentar pentru investitor in ceea ce priveste fluctuatia preturilor pe intreaga durata a investitiei.In Romania, pretul energiei este stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), care pentru 2010 a prevazut un interval intre 40 si 45 de euro/MWh.

Pe de alta parte, rentabilitatea proiectelor eoliene este substantial afectata de schema de sprijin pentru surse de energie regenerabile bazate pe certificate verzi, potrivit TPA Horwath. Pretul certificatelor depinde in principal de valoarea taxei de substitutie si de conditiile economice. Conform Legii nr. 220/2008, modificata ulterior, valoarea certificatelor verzi variaza intre 27 si 55 de euro/certificat. Lichiditatile din piata certificatelor rezulta din obligatia companiilor, care vand energie electrica clientilor finali, sa achizitioneze si sa rascumpere certificatele, in conformitate cu cotele de energie minime prevazute din surse regenerabile, ca parte din vanzarile totale de energie.

In Europa, sistemul certificatelor verzi se inlocuieste treptat cu sistemul de tarifare "preturi fixe", deoarece statele membre ale UE sunt libere sa aleaga instrumentele respective de ajutor. In cazul sistemului de tarifare "pret fix", pretul platit de catre companiile de electricitate catre producatorii de energie este stabilit de catre autoritatea de reglementare, iar piata decide volumul de energie care urmeaza sa fie generata din surse regenerabile.

Spre deosebire de Romania, tari precum Austria, Germania, Croatia si Ungaria au ales sistemul de tarifare "pret fix".

Energia eoliana a ajuns sa fie pe primul loc printre sursele de energie alternativa din Romania. Potrivit ANRE, capacitatea totala a parcurilor eoliene in functiune a crescut la 469 MW la sfarsitul lunii mai 2011. Cel mai amplu proiect care urmeaza a fi implementat este parcul eolian din Fantanele si Cogealac, construit de Grupul CEZ si care va insuma o capacitate de 600 MW.

Romania inregistreaza una dintre cele mai rapide cresteri in cadrul UE in domeniul energiei eoliene: 448 MW au fost instalati in 2010, astfel incat capacitatea totala instalata a atins 462 MW (de 33 de ori mai mult decatin 2009). La sfarsitul primului semestru din 2011, erau operationali 570 MW si se preconizeaza ca pana lafinele anului 2011,capacitatea energetica eoliana sa atinga 1.000 MW,conform autorilor raportului.

La momentul actual, potrivit raportului mentionat, cele mai importante proiecte de energie eoliana sunt: Fantanele (CEZ, 347,5 MW), Casimcea, Topolog, Daieni (IMA PARTNERS +Verbund, 532 MW), judetul Tulcea (ENEL, 174 MW), zona Moldova si Dobrogea (PNE Wind, 200 MW), Cogealac (CEZ, 252,5 MW), Mihai Viteazu (Iberdrola, 80 MW), judetul Constanta (ENEL, 118 MW),Cernavoda (Renovatio / EDPR, 138 MW), judetul Galati (Renovatio / EDPR, 100 MW), Mitoc (IWE, 100 MW), Borsa (Alstrom, 56 MW), Topolog (Land Power, 168 MW) si Casimcea (Martifer, 40 MW).

Capacitatea centralelor energetice eoliene la nivel global a crescut in 2010 cu o patrime in comparatie cu anul precedent si a atins nivelul de 197 GW. Potrivit informatiilor oferite de Consiliul Global al Energiei Eoliene (CGEE), China a fost in anul 2010 cea mai larga piata, adaugand impresionanta capacitate de 18,9 GW, intrecand Statele Unite si devenind tara cu cea mai mare capacitate pe piata energiei eoliene. La nivel global, liderii sunt: China (44,7 GW), Statele Unite (40,2 GW), Germania (27,2 GW) si Spania (20,7 GW).
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 15 Iunie 2021, 03:24
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter