COMPANII

Ce NU trebuia sa stim despre afacerea Rosia Montana

12 septembrie 2013, ora 17:28 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
business.jpg
Licenta de exploatare a zacamintelor de la Rosia Montana a fost obtinuta in urma unei licitatii trucate, RMGC se angaja inca din anul 2000 sa sponsorizeze deplasari in strainatate ale angajatilor ANRM, cu minim 5.000 de dolari anual ľ sunt doar cateva lucruri pe care publicul roman nu trebuia sa le stie, potrivit avocatului Gheorghe Piperea.

Iata ce (nu) trebuia sa stiti, spune avocatul Gheorghe Piperea:
-licenta de exploatare a zacamintelor de la Rosia Montana a fost obtinuta in urma unei licitatii trucate
-RMGC se angaja inca din anul 2000 sa sponsorizeze deplasari in strainatate ale angajatilor ANRM, cu minim 5.000 de dolari anual ( nu Guvernul sau ANRM desemnau persoanele care plecau la specializare pe banii canadienilor, ci chiar RMGC)
-perimetrul de exploare initial s-a dublat prin acte aditionale
-actionarul majoritar al RMGC a "imprumutat" Minivest, compania de stat care este actionar minoritar la RMGC cu 40 de milioane de euro, garantia de rambursare a acestei sume fiind dividendele care ar fi cuvenite, in viitor, Minvest (de aici consecinta: niciun ban nu ar reveni acestei societati de stat multi ani de acum incolo, presupunind, totusi, ca RMGC ar face si bani, nu numai cheltuieli cu publicitatea, PR-ul si lobby-ul). á

Piperea citeaza in acest sens si platforma de jurnalism independent riseproject.ro, care a tratat subiectul pe larg.

Avocatul mai adauga ca majorarea de capital din 2009-2011 nu s-a facut in mod legal, intrucat :á

-s-a folosit in conditii nelegale conversia unor creante in actiun
-s-a eludat necesitatea re-intregirii capitalului social (adica actionarii ar fi trebuit sa aduca alti bani, cash, pentru a aduce capitalul la un nivel superior pierderilor de 500 de milioane de euro declarate inca din 2004), operindu-se, in schimb, o majorare de capital fara cash. "Mai sunt si alte motive, dar nu e timp acum de amanunte. Dar cum poti pretinde despagubiri in aceste conditii? Cam care a fost investitia Gabriel Resources, care sa poata fi protejata de ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputesá- n.r.)?" se intreaba Gheorghe Piperea.

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 25 Octombrie 2020, 18:09
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter