COMPANII

Ce se va intampla din mai 2016, cand va intra in vigoare Noul Cod Vamal al Uniunii Europene

09 martie 2015, ora 17:02 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
vama.jpg
Incepand cu 1 mai 2016, intra in vigoare noul Cod vamal al Uniunii Europene prin care este reformata legislatia vamala. Agentii economici implicati in operatiuni de comert exterior sunt direct afectati de noile prevederi. Acestia trebuie sa actioneze inca din acest an, pentru a se conforma noilor modificari si a nu fi puti in situatia de a intrerupe/modifica la jumatatea anului 2016 modul in care efectueaza in prezent vamuirea marfurilor.

Unul din obiectivele politicii vamale a Uniunii Europene este acela de spori eficienta organizarii controalelor vamale dar in acelasi timp de a eficientiza procedurile de vamuire si a reduce obligatiile administrative. Din aceste motive dar si pentru a tine pasul cu tehnologia, la nivelul Uniunii s-a luat decizia reformarii legislatiei vamale de baza si anume Codul Vamal (Regulamentul 2913/1992) si dispozitiile de aplicare a acestuia (Regulamentul 2454/1993). 

In aceste conditii, a fost publicat noul Cod vamal al Uniunii („CVU”) prin Regulamentul nr. 952/2013. Acesta urmeaza sa intre in vigoare incepand cu data de 1 mai 2016, tocmai pentru a permite atat operatorilor economici cat si autoritatilor vamale sa se conformeze noilor cerinte in acest interval de timp.

De asemenea, Comisia Europeana la randul sau, trebuie sa pregateasca in acest interval de timp normele de aplicare a UCC (acte delegate si acte de punere in aplicare).

Una din modificarile majore introduse de CVU consta in restructurarea regimurilor vamale. Noua categorie numita „regimuri speciale” inglobeaza pe langa fostele regimuri vamale suspensive si destinatii vamale pentru care in prezent nu se depun declaratii vamale, cu consecintele si costurile aferente – depunere garantie/plata taxe vamale. In aceasta categorie intra si operatiunile de plasare a marfurilor in zona libera sau depozit temporar.

O alta noutate se refera la conditiile de autorizare a regimurilor vamale si a procedurilor simplificate de vamuire.
Acordarea acestor autorizatii va fi conditionata de indeplinirea conditiilor de Operator Economic Autorizat.

CVU modifica si criteriile de acordare a statutului de Operator Economic Autorizat, in sensul ca vor fi mai multe cerinte pe care agentii economici trebuie sa le indeplineasca pentru a obtine acest statut de incredere. Unul dintre noile criterii il reprezinta, de exemplu, standardele de competenta sau calificare profesionala pe care trebuie sa le indeplineasca operatorul vamal in cadrul societatilor respective.

Avand in vedere noile modificari, este posibil ca la momentul intrarii in vigoare a CVU, autoritatile vamale sa reevalueze autorizatiile vamale existente, pentru a verifica daca acestea indeplinesc noile conditii.

Deoarece CVU introduce multe modificari comparativ cu versiunea actuala a Codului vamal, societatea Deloitte pregateste un eveniment la sfarsitul lunii martie pentru a discuta impreuna cu agentii economici schimbarile care ii afecteaza direct si pasii ce trebuie urmati pana la mijlocul anului viitor, pentru a nu fi pusi in situatia de a intrerupe/modifica la jumatatea anului 2016 modul in care efectueaza vamuirea marfurilor.

Pentru a discuta noile modificari si din perspectiva autoritatilor, la eveniment au fost invitati si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai autorita'ilor vamale romane.

„2016 este anul in care vom putea vamui in Romania marfuri aflate fizic in alte State Membre, vom depune declaratii vamale pentru plasarea marfurilor in zonele libere, iar Operatorilor Economici Autorizati (AEO) li se va reconfirma statutul de partener de incredere al autoritatii vamale prin facilitati suplimentare”, spune Mihai Petre, coordonatorul departamentului de consultanta vamala al Deloitte in Romania.

Intelegerea acestor schimbari de catre toti participantii in operatiunile de comert exterior, implementarea lor corecta si din timp este esentiala pentru Romania, o adevarata poarta de intrare a bunurilor necomunitare catre Europa Centrala si de Est.Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 02 Martie 2021, 00:08
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter