- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cel mai mare producator de turbine eoliene din lume intra oficial pe piata din Romania

26 Jan, 15:23 • valentin..nicolae
Grupul danez Vestas, cel mai mare producator de turbine eoliene din lume, si-a inaugurat miercuri biroul oficial din Bucuresti, dupa ce in ultimii doi ani activitatea companiei a fost administrata de subsidiara Vestas CEU Romania.
Cel mai mare producator de turbine eoliene din lume intra oficial pe piata din Romania

Spre deosebire de Vestas, companiile concurente precum General Electric si Siemens au intrat oficial pe piata romaneasca de profil cu multi ani in urma.

„Romania are cel mai mare potential de crestere din regiune, in ceea ce priveste energia eoliana, pe termen scurt si mediu, adica pe 3-5 ani”, a declarat Hans Jorn Rieks, presedinte al Vestas Central Europe, care a precizat ca Romania are un potential anual de instalare de circa 500MW pana in 2015.

Astfel, Vestas considera ca pana in 2013, Romania poate ajunge la 2.500-3.500 MW instalati comparativ cu nivelul de 462 MW instalati in prezent, potrivit datelor furnizate de Asociatia Romana pentru Energie Eoliana.

Cu toate acestea, grupul danez nu intentioneaza sa deschida o fabrica locala.

„Pentru noi sursa principala a dezvoltarii consta in posibilitatile de extindere a afacerii, si nu neaparat in deschiderea unei fabrici locale”, a declarat Andrew Hilton, vice-presedinte Communications Vestas Central Europe.

„Ca furnizor trebuie sa ne axam pe o strategie pe termen lung, pentru ca investitiile in acest domeniu se intind pe 20 de ani”, a precizat Jorn Rieks.

In prezent, Vestas a semnat pe piata locala contracte pentru livrarea de turbine cu o capacitate totala de 450 MW, pentru proiecte ce vizeaza doar parcuri eoliene din Dobrogea.

La sfarsitul lunii iunie 2010, grupul avea 22 de turbine eoliene instalate, cu o capacitate totala de 43,66MW, restul de MW urmand sa fie instalati pana la sfarsitul anului curent.

Oficialii Vestas considera ca legislatia si reteaua electrica din Romania trebuie imbunatatite, intrucat orice investitor are nevoie de claritate, stabilitate si transparenta.

„Piata romaneasca de energie eoliana este inca foarte tanara si nu exista inca experienta necesara”, a afirmat Catalina Dragomir, directorul de vanzari al Vestas Romania.

Pe de alta parte, Andrew Hilton a declarat ca nicio piata nu este perfecta.

„Monitorizam piata romaneasca de circa 5 ani, cand nu exista inca productia de energie eoliana. Insa acum este un moment propice pentru extinderea afacerilor noastre”, au declarat reprezentantii Vestas.

Recent, Romania si-a consolidat legislatia privind energia regenerabila, prelungind valabilitatea certificatelor verzi emise pentru proiectele in domeniul energiei regenerabile de la 2015 la 2017 si imbunatatind alte facilitati financiare pentru dezvoltatorii din domeniul energiei eoliene.

„Romania are, pe langa potentialul energetic, si suficiente spatii pentru dezvoltarea parcurilor eoliene si o retea ce ar putea prelua o cantitate importanta de energie regenerabila. Exista, totodata, si un apetit al investitorilor straini si locali de a intra pe aceasta piata.”, a adaugat Andrew Hilton.

In ceea ce priveste celelalte tari din regiune, Vestas este prezent si pe pietele din Bulgaria si Ucraina.

„In Bulgaria, unde activam de 3-4 ani, exista de asemenea constrangeri. Problemele de acolo sunt usor diferite fata de cele din Romania. In Ucraina exista resurse, legislatie, dar sistemul in ansamblu nu este suficient dezvoltat”, a afirmat presedintele Vestas Central Europe.

Un alt jucator pe piata locala a energiei eoliene este compania americana General Electric (GE), furnizorul de turbine eoliene al companiei CEZ , care construieste cel mai mare parc eolian din Europa, cu o capacitate de 600MW. Parcul include doua etape si este amplasat in localitatile Fantanele si Cogealac, din judetul Constanta.

Desi etapa Fantanele a fost finalizata, avand o capacitate instalata de aproximativ 250 MW, proiectul de la Cogealac este stopat din cauza divergentelor dintre Inspectoratul teritorial in Constructii Constanta si Consiliul Judetean Constanta cu privire la autorizatia de constructie.

GE va furniza turbine eoliene si pentru proiectele Mireasa 2, detinut de Eco Power Wind, si Silistea 1, care va apartine companiei Romconstruct Top.

De asemenea si producatorul german de echipamente Siemens a semnat un contract cu Enel Green Power prin care va furniza companiei italiene circa 260 de turbine eoliene pentru diverse proiecte europene, inclusiv in Romania.