- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Constructorii schimba macazul de la imobiliare catre drumuri si lucrari edilitare

19 Aug, 00:01 • razvan.codorean
Firmele de constructii se vor indrepta in urmatorii ani de la rezidential catre lucrarile edilitare, in genul constructiei de drumuri si poduri, pe fondul reducerii ritmului de crestere a pietei imobiliare, au declarat, pentru DailyBusiness.ro, specialistii in domeniu.
Constructorii schimba macazul de la imobiliare catre drumuri si lucrari edilitare

Stagnarea preturilor din piata imobiliara, faptul ca multe proiecte au „inghetat” in diverse stadii de constructie sau au fost anulate, din lipsa de clienti si de finantare, mai ales in contextul preconizatei intrari in vigoare a noilor norme de creditare stabilite de Banca Nationala, pun pe ganduri specialistii din constructii care cauta solutii pentru a-si mentine business-ul la cote profitabile.

Iar solutia considerata ca fiind cea mai viabila o reprezinta reorientarea catre lucrarile edilitare, o paine tocmai buna de mancat, mai cu seama ca este asigurata din fonduri externe.

„Piata constructiilor, cel putin pe segmentul rezidential, resimte o scadere care, pe viitor, s-ar putea amplifica, mai cu seama ca vor interveni aceste norme de creditare care vor frana mult accesul la finantare al romanilor.”, estimeaza Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii.

„In acest context, firmele de constructii vor cauta, pe viitor, alte tipuri de lucrari, de la drumuri si poduri, la amenajarea teritoriului etc.”, spune specialistul.

„Este foarte clar ca piata constructiilor cunoaste deja o scadere a ritmului de crestere care se va resimti mai puternic spre finalul anului si, mai ales, in anii viitori”, confirma expertul tehnic Liviu Daschievici, fostul director al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii.

[quote= Liviu Daschievici, fost director ARACO]Cred ca, daca rezidentialul isi va reduce ponderea pe fondul scaderii cererii reale din piata, in aceste conditii singura alternativa pentru firmele de constructii o va reprezenta lucrarile edilitare, din bani europeni[/quote]
Expertul spune ca daca viitorul guvern va reusi sa elimine pasii birocratici in contractarea lucrarilor, am putea spera ca mare parte din business-ul din industria constructiilor isi va muta ponderea, in urmatorii ani, catre acest segment, extrem de important pentru economia romaneasca.

Romania va primi, pana in 2013, fonduri structurale in valoare totala de 4 miliarde de euro, pentru infrastructura de transport. Principalele proiecte de infrastructura vizeaza finalizarea autostrazii Bucuresti-Constanta, preconizata in urmatori 2 ani, lucrarile la autostrada Transilvania, prevazute a se incheia in decembrie 2013, soselele de centura ale marilor orase si modernizarea retelelor de drumuri nationale si judetene, precum si reluarea constructiei canalului Dunare-Bucuresti, ce ar urma sa fie finalizat in 2012, cu o investitie de 500 de milioane de euro.

„Proiecte sunt destule, de la constructia de drumuri la amenajarea teritoriului. Inundatiile din aceasta perioada au aratat ca avem nevoie de lucrari serioase in multe din zonele tari. In conditiile in care piata imobiliara isi va diminua ritmul de crestere, vor fi multe firme de constructii care se vor specializa in astfel de lucrari”, estimeaza Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii.

Una din probleme, in opinia specialistilor, va fi insa legata de lipsa utilajelor necesare, surmontata insa de dimensiunile plajei de oferta.

„Sunt multe firme care nu au utilaje pentru constructia de drumuri, dar care au capacitatea de a sustine lucrari adiacente, in genul amenajarii teritoriului. Totul va depinde insa de modul in care firmele vor reusi sa isi asigure forta de munca necesara”, a mai spus Iftime.

Finantarea, marea problema din sectorul rezidential

Ce se intampla de fapt in piata rezidentiala, astfel incat se resimte atata ingrijorare in randul firmelor de constructii? Specialistii spun ca principalul motiv este legat de blocajul financiar generat de „franarea” creditarii atat pentru dezvoltatori cat si pentru persoanele fizice.

[quote=Adriana Iftime, director general Patronatul Societatilor din Constructii] S-a creat deja un cerc vicios care are ca principala veriga bancile, ce nu mai sunt dispuse sa finanteze clientii si proiectele dezvoltatorilor, in conditiile scaderii preturilor din imobiliar[/quote]

Expertul tehnic Liviu Daschievici, fostul director al Asociatiei Romane a Constructorilor Romani, spune ca, in aceste conditii, piata constructiilor functioneaza practic cu „frana de mana trasa”.

„Este ca o masina al carei motor functioneaza, adica se construieste, ai destula benzina, in sensul ca ai cerere, numai ca inaintezi cu frana de mana trasa, pentru ca nu mai ai finantare. Inaintezi, dar o faci cu riscul de a-ti distruge masina”, a explicat Daschievici, pentru DailyBusiness.ro.

Iar efectele s-au concretizat intr-un scepticism general in piata, a declarat Irina Petrescu, partener in cadrul companiei imobiliare Esop Consulting.

„Pe de o parte, ei (clientii – n.r.) nu vor sa plateasca o suma pe o locuinta al carei pret ar putea scadea, iar pe de alta parte, avand exemplele catorva proiecte cu dezvoltatori mai putin seriosi, au dezvoltat o doza de neincredere intre ceea ce cumpara pe hartie si ceea ce li se ofera la sfarsit”, este de parere Irina Petrescu.

Lipsa finantarii a fost completata de o alta mare problema, cea a crizei de forta de munca.

„Proiecte exista dar trebuie sa ai cu cine sa le lucrezi. Din pacate, avem un deficit in industrie de peste 100.000 de muncitori calificati. Sunt firme care au contracte, dar pe care nu le pot onora pentru ca duc lipsa de toate categoriile de salariati, de la muncitorul necalificat la inginerul cu experienta, pe mana caruia sa ii lase proiectul”, a declarat Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii.

In aceste conditii, conform datelor companiei Esop Consulting, peste 600 de firme din constructii au dat faliment in 2007, constructiile urcand de pe locul 10 pe locul 4 in topul falimentelor din economie.

Piata constructiilor creste cu 20-25% in acest an

In ciuda problemelor, piata constructiilor va continua sa creasca in 2008, estimeaza specialistii. Dupa ce anul trecut a depasit nivelul de 10 miliarde de euro, in acest an, conform Patronatului Societatilor din Constructii, piata va creste cu 20%, la 12 miliarde de euro, in timp ce Uniunea Nationala a Patronatului Roman estimeaza cresterea la 25%.

Datele prezentate recent de Institutul National de Statistica vin sa confirme trendul pozitiv din piata. In primul semestru, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 33,2%, atat pe segmentul lucrarilor rezidentiale, nerezidentiale cat si a celor ingineresti.

Pe elemente de structura s-au inregistrat cresteri la lucrarile de constructii noi (+33,9%), lucrarile de intretinere si reparatii curente (+33,2%) si lucrarile de reparatii capitale (+30,2%).

„Datele INS se refera la cea mai buna perioada din an. Cred insa ca cifrele de la finele anului vor arata o crestere reala a volumului constructiilor de maxim 15-20%, sau poate chiar mai putin, pe fondul accentuarii problemelor din piata”, este de parere expertul Liviu Daschievici.

Potrivit estimarilor fostului director ARACO, din cauza problemelor din piata, in Romania se construiesc in prezent 2 locuinte/1000 de locuitori pe an, in conditiile in care necesarul ar fi de 40 locuinte/ 1000 locuitori. In tarile UE, media constructiilor este de 10 locuinte/ 1000 locuitori.