- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Controale la vama Giurgiu-Ruse. A inceput Ungureanu „goana dupa doua miliarde”?

21 Feb, 17:27 • valentin..nicolae
Sute de tiruri sunt blocate incepand de luni seara la vama Giurgiu-Ruse, pe ambele sensuri de circulatie, ca urmare a desfasurarii unor controale de catre Politia de Frontiera pe baza analizelor de risc. A inceput oare "goana" dupa cele doua miliarde de euro cerute de premierul Mihai Razvan Ungureanu din combaterea evaziunii fiscale?
Controale la vama Giurgiu-Ruse. A inceput Ungureanu goana dupa doua miliarde?

Autoritatile spun ca nu este vorba despre o actiune speciala, dar surse din randul transportatorilor de marfa afirma ca actiunea de la punctul vamal depaseste parametrii unei operatiuni de rutina.

„Astazi (marti-nr.r) s-a semnalat un numar foarte mare de automarfare la vama Giurgiu-Ruse, probabil din cauza imbunatatirii conditiilor meteorologice”, a declarat Fabian Badila, purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Romane.

„In prezent se fac verificari in baza analizelor de risc, verificari care dureaza cam 10 minute pentru fiecare tir. Nu este vorba despre o actiune speciala. Pentru a fluidiza traficul s-au facut suplimentari de personal si tehnica de control”, a mai spus Badila.

Pe de alta parte, surse din randul transportatorilor rutieri au declarat ca actiunea Politiei de Frontiera nu pare a fi una uzuala, intrucat tirurile sunt verificate minutios, mai ales cele care transporta legume si fructe.

„Coada de tiruri se lungeste pe mai multi kilometri intre comuna Oinacu si Vama Giurgiu Ruse, cam pe 5 kilometri distanta. Asta pe sensul de iesire. Pe celalalt sens, aglomeratia este si mai mare. Tirurile sunt deviate prin Silistra, iar coada se intinde de acolo si pana la vama”, a declarat marti reprezentantul unei firme de transport din Romania.

Potrivit acestuia, tiruri care au ajuns in zona Giurgiu-Ruse luni seara, la ora 19.00, au trecut prin vama abia marti dimineata, la ora 10.00.

De asemenea, printre soferii care asteapta de ore in sir sa treaca prin vama Giurgiu-Ruse se zvoneste ca motivul acestor controale ar fi descoperirea unor pachete de tigari ascunse prin marfa unui tir.

„Nu are cum sa fie un control de rutina. 10 minute dureaza sa faci copii dupa acte, nu sa controlezi fiecare tir in parte, asa cum se intampla acum”, a declarat sursa anterior mentionata.

Totodata, Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania, a spus ca a auzit de aceste controale, dar ca nu s-a comunicat nimic oficial.

„Nu stim nimic oficial. Se pare ca ar fi cei de la Justitie sau Interne acolo. Poate ca incearca sa stranga cele doua miliarde”, a declarat Dinescu.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a cerut saptamana trecuta „continuarea ferma a actiunilor de combatere a evaziunii fiscale”, in vederea atragerii in 60 de zile a unor venituri de 1,5% din PIB, echivalentul a circa 2 miliarde de euro.

„Avem venituri de 33% din PIB, sub media europeana de 40%. Va cer ca, in termen de 60 de zile, actiunile dumneavoastra de combatere a evaziunii fiscale, in zonele alcool si produse vegetale, cu respectarea prevederilor legale, sa aduca venituri la buget de cel putin 1,5% din PIB”, a spus atunci Ungureanu.

Reprezentantul transportatorilor agreeaza actiunea, dar contesta modul de operare.

„Nu e un lucru rau ceea ce se intampla. Faptul ca se fac verificari este un lucru bun, insa modul de implementare este mai putin laudabil. A face controale nu inseamna doar copii dupa acte. Plus ca, normal, tirurile sunt obligate sa astepte ore in sir, ceea ce nu convine nimanui”, a afirmat Radu Dinescu.

„Probabil este un demo public, bun si asta, dar nu va avea rezultate. E ca atunci cand s-au facut acele arestari in vami. Rezultatele vin urmarind cateva cazuri particulare, in urma carora sa se faca arestari, sa se dea amenzi, sa se confiste marfa, sa se publice la televizor. Faci cateva zeci de cazuri cu pesti mai grasi si ii sperii pe pestii subtiri”, a adaugat secretarul general al UNTRR.