- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Cum \”ajuta\” functionarii absorbirea banilor de la UE: \”Nu se stie nimic. Intrati dvs. pe site dimineata, cand va treziti\”

14 Sep, 00:01 • razvan.codorean
"Nu se stie nimic oficial". "Stati sa dau un telefon". "Mai bine intrati dvs. pe site dimineata, cand va treziti, si gasiti acolo toate informatiile". Sunt raspunsuri date de functionarii institutiilor care trebuie sa informeze antreprenorii despre cum se obtin finantari europene. Cititi un reportaj DailyBusiness.ro din care veti intelege mai bine motivul pentru care miliardele de euro de la UE se blocheaza pe traseu.
Cum \ajuta\ functionarii absorbirea banilor de la UE: \Nu se stie nimic. Intrati dvs. pe site dimineata, cand va treziti\

Drumul de la o idee de afacere si pana la punerea ei in practica este lung. Ai nevoie de bani, iar daca ai auzit la TV ca banii de la UE sunt pe toate drumurile si doar trebuie sa ii ceri, mai gandeste-te.

Daca ai o firma si vrei sa obtii o finantare europeana, trebuie sa ai in primul rand nervi de fier, rabdare, mult timp liber si, cel mai important, cunostinte solide in materie de functionare a institutiilor de stat. Desi autoritatile se lauda ca au simplificat procesul, acesta ar putea fi inclus, cu succes, ca proba intr-un concurs televizat cu tema „Cat poti sa rezisti?”

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei a anuntat ca din jurul datei de 15 septembrie primeste dosare pentru finantarea microintreprinderilor si ca va acorda finantarile dupa principiul „primul sosit, primul servit„. Firmele care respecta conditiile pentru a primi o finantare europeana ar putea primi intre 1 si 3 milioane de lei.

Pe site-ul de internet al ministerului a fost publicat chiar si un ghid informativ care sa te lamureasca exact despre ce este vorba.

Daca la prima vedere, obtinerea finantarii pare facila, bineinteles daca ai o firma in regula, cu o activitate de minim un an, am decis sa trecem dincolo de „vitrina” si sa vedem daca autoritatile chiar au inteles ca fara a simplifica procesul de accesare a fondurilor europene, banii trimisi de UE vor ramane nefolositi.
[img=357]Sa nu credeti ca regulile vor ramane acestea: „Aceasta varianta va suferi modificari!”[/img]
Afara-i vopsit gardu’, inauntru…”specialistii”

Am vrut sa ne lamurim, in primul rand, cand va incepe programul. O intrebare care, in contextul noii „politici” de tip „Golden Blitz” „primul venit, primul servit”, devine extrem de relevanta.

Directia de Informatii Publice din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei ar trebui sa fie cel mai bine informata. Motiv pentru care, inarmati cu ghidul solicitantului, le-am batut la usa.

Prima impresie a fost ca toata lumea este atat de ocupata, incat ti se face rusine ca ai indraznit sa ii deranjezi. Asta dupa ce un politist zelos si-a facut datoria, intrebandu-ma „traditionalul” „Aveti buletin?”, urmat de „Cu ce probleme? Cum, nu aveti programare?”. In biroul de Relatii cu Publicul, cu ferestre spre Casa Poporului, cinci angajati lucrau intens la calculatoare. Pentru ca nimeni nu m-a intrebat nimic, m-am asezat la o masa si mi-am inceput discursul. In esenta le-am povestit ca sunt un om de afaceri care vrea sa afle detalii despre „componenta de finantare 4.3 – Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”.

Dupa o pauza in care s-au uitat unul la altul putin mirati, o doamna, probabil sefa de cabinet (niciunul dintre interlocutori nu s-a prezentat, in schimb mi-au cerut sa completez formularul de „vizita”) mi-a raspuns ca „nu se stie nimic oficial„. A pus mana pe telefon si a sunat, probabil la un specialist care i-a transmis ca „la program inca se lucreaza” si ca nu exista inca avizul Bruxelles-ului pentru schema de ajutor de stat. „Ajutor de stat?”, am intrebat-o.

„Din cate stiu, nu e vorba de asa ceva, au mai fost acordate finantari si anul trecut, e un program in regim minimis. Probabil vorbiti de altceva”. Deja ii iritasem. Un alt functionar a intervenit incercand sa ma convinga ca nu am dreptate si ca „pentru mai multe informatii va trebui sa ma adresez autoritatii competente, ale carei date de contact le gasesc pe site”. Se vedea in mod clar ca, din punctul lor de vedere, vizita mea ajunsese la final.

Am mai insistat putin, totusi. Facand apel la nivelul de cunostinte in materie al functionarilor, am intrebat cum pot sa obtin o finantare pe masura 5.3, destinata promovarii potentialului turistic, brandului turistic national. Se cunoaste deja ca beneficiarul este Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, a carei campanie de promovare face deja obiectul unei anchete parlamentare. Raspunsul nu m-a surprins cu nimic: am fost trimis sa iau legatura cu cei de la agentia regionala Bucuresti-Ilfov.

„Si totusi, cum pot afla cand incepe programul de finantare pentru IMM-uri ? Stiti, nu vreau sa pierd startul si sa se termine banii, inainte de a incepe”, i-am intrebat. Raspunsul a fost unul elocvent, din care am inteles ca succesul proiectului meu depinde in buna masura de cat de matinal sunt.

[quote=Specialist Directia de Informatii Publice MDRL]Dimineata, cand va treziti, intrati si dumneavoastra pe site, ca sa puteti afla informatiile[/quote]
Le-am urat traditionalul „Spor la munca” si am iesit, realizand ca n-am aflat de fapt nimic. In plus, nu mi s-a oferit niciun material, macar un A4 cu informatii generale.

„Nimeni nu stie cand va incepe programul”

Calit deja in „lupta” cu angajatii de la Directia de Informatii Publice din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, am abordat discutia telefonica cu specialistii de la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov ceva mai relaxat. Presimteam ca nu voi afla nimic in plus si ca ‘informatiile” sunt rezervate pentru ‘cunoscatori’, lucru care avea sa imi fie confirmat ulterior de mai multi investitori.

„Nu stiu ce sa va spun. Nu se stie cand va incepe programul, probabil pana la inceputul lunii octombrie„, mi-a declarat interlocutorul, doamna Silvia Ghica (i-am aflat numele intreband-o direct).

„Pai si cum pot afla? Totusi, stiti, daca nu mai exista o competitie intre proiecte, poate veni cineva inainte si daca se epuizeaza fondurile?”, am intrebat-o. „Stati linistit”, mi-a spus ea.

Un lucru perfect adevarat. Anul trecut, din aproape 800 de proiecte, doar 314 au primit finantare, reiese din datele prezentate pe site.
[quote=Silvia Ghica, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov ]Am avut sute de dosare anul trecut si doar putine au luat banii, pentru ca au fost prost facute[/quote]
„Sunt multe proiecte ce au probleme, nu sunt bine intocmite, inclusiv de consultanti. Trebuie sa aveti mare grija cu cine lucrati, pentru ca va puteti vedea in postura neplacuta de a da bani pentru realizarea proiectelor si, din cauza unei greseli, acestea sa fie respinse”, m-a sfatuit specialista.

„Daca vreti sa aflati data, va trebui sa intrati pe site, pentru ca noi, cum aflam exact cand Guvernul da drumul la finantari, il si punem pe site. Alta modalitate de informare nu exista”.
[img=358][/img]

Senzatie de deja-vu. Am incheiat vorbind putin despre programul de finantare in turism si, relaxat, despre „ajutoarele de stat” si relatia cu Bruxelles-ul. In concluzie: doamna era ceva mai bine informata.

De la experientele solicitantilor, la sfaturile ‘porno”

Este foarte greu sa ajungi sa obtii finantarea, dar este greu si sa cofinantezi, declara in presa, recent, directorul adjunct al Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Alba, Carmen Morariu. Mai ales acum, pe fondul crizei si lipsei banilor din economie, depunerea cofinantarii a devenit o mare problema. Cum creditarea companiilor a inghetat, accesarea finantarilor europene a devenit si mai dificila.

„Este o problema reala. Chiar si cei mai mari producatori, institutii, agenti economici duc lipsa de bani, de credit. Si cei care intentioneaza sa isi retraga proiectele sint din cei mari. Cei mici, probabil se gindesc ca n-ar renunta la aceasta posibilitate, vin si o mai lungesc in ideea de a face acte aditionale, pentru ca spera sa treaca odata criza aceasta financiara si sa se reia creditele bancare”, spunea, recent, Morariu.

Criza s-a adaugat astfel problemelor arhicunoscute semnalate de cei care au incercat sa ia credite. Un simplu search pe internet arata cat de grave sunt problemele semnalate.

Un astfel de solicitant, care a pierdut finantarea tocmai din motivul invocat in demersul nostru, regula ‘primul venit, primul servit”, declara recent pe un forum de discutii: ‘Proiectul pe masura 123 (fabrica produse din carne) depus in decembrie anul trecut nu a fost aprobat in sesiunea asta pentru ca nu au ajuns banii. Ce inseamna asta : s-au depus aproape 180 de proiecte si nu au castigat decat 110, al meu fiind in jur de 130 (la doar doua puncte de ultimul castigator) (..) Nu asta ma duce la disperare, ci faptul ca intr-un moment atat de important, statul roman nu a crezut de cuviinta ca merita sa dea drumul la bani si nu deblocheaza decat 100 MIL EUR (80% participare europeana si 20% participare romaneasca) din miliardele disponibile (..) Acum stau si cuget: umblu dupa acte de un an de zile (nu glumesc, atat a fost necesar), am bagat pana acum 25.000 EUR (redeventa concesiune teren, arhitect, consultant, autorizatii, avize etc.) si vreau sa fac o afacere prin care sa creez 35 locuri de munca”.

Raspunsurile sunt elocvente: ‘Fa-o (afacerea – n.r.) si uita fondurile europene.”, scrie un user, in timp ce altul afirma: ‘Sfatul meu este ca daca ai un consultant/ firma de consultanta care iti garanteaza 100% succesul proiectului : SCHIMBA-L!!!!!”.

[quote=Investitor]Mariajul birocratiei UE cu incompetenta administrativa crasa din Romania multiplica problemele[/quote]
Apropo de consultanti. Incercand sa dau de urmele unuia caruia sa nu ii fac reclama gratuit, am ajuns pe site-ul Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene.
[img=359]O discutie serioasa despre finantare pe un forum specializat. Titlul? „Tsunami Cartoon Network”[/img]
O organizatie extrem de serioasa, la prima vedere. Spun la prima vedere pentru ca, accesand forumul organizatiei, chiar daca nu veti primi sfaturi despre cum sa accesati fondurile europene, va veti imbogati cu siguranta bagajul de informatii XXX, site-ul fiind plin de poze pornografice.

Atentie la firmele „fantoma”

Daca de pe site-ul asociatiei profesionistilor din domeniul consultantei nu am reusit sa obtin mare lucru, am apelat la metoda clasica: „Nu stiti pe cineva care ofera consultanta?„. Am ajuns astfel sa discut cu specialistul Florina Vlad, ce conduce o firma care a obtinut o serie de astfel de finantari.

„In relatia cu statul este o birocratie infioratoare”, spune consultantul. „Ghidul pe care l-ati downloadat de pe internet este plin de capcane pe care daca nu le cunosti, risti sa te chinui degeaba”, mi-a spus Florina Vlad.

„Ce vi s-a intamplat la minister e o chestie obisnuita. Sunt multi functionari care nu cunosc meseria, nu stiu sa iti ofere detalii. De aceea, daca vreti neaparat o finantare europeana, mergeti la un expert ca sa va faca scoringul. Macar pentru atat, sa vedeti exact daca aveti sanse sa luati finantarea”.
[quote=Florina Vlad, consultant finantari europene]Aveti grija la ce firma mergeti sa va faceti proiectul. Sunt multi tepari care va iau 3-4.000 de euro si apoi va amana la nesfarsit[/quote]
Ma gandeam deja cati bani ar trebui sa cheltui doar ca sa aflu daca sunt eligibil. „Pentru a realiza un dosar de finantare, se plateste un avans minim de 3-4.000 de euro. Se scrie proiectul si se merge la finantare. Actul prevede ca, daca luati finantarea, se plateste in medie cam 7-8% comision pentru un proiect ce vizeaza o constructie, sau 3% pentru achizitii. Banii nu ii dati din buzunar. Se includ in finantare”, a precizat consultantul.

Pentru a realiza un proiect de finantare pentru o constructie, de exemplu, trebuie sa depui la dosar toate avizele legale, de la Mediu, la Primarie etc. „Adica platesti o gramada de bani, fara sa ai garantia ca proiectul va fi aprobat?” o intreb eu. „Da. Insa daca iti face un profesionist proiectul si obtii finantarea, ii poti deconta ulterior”, mi-a explicat specialistul.

La final m-am lamurit si cum stau lucrurile cu termenele. „De regula, cand se anunta un proiect si se publica ghidul, distanta in timp e in jur de 2 zile. Cine are timp sa le faca asa repede, ca sa nu se termine banii ? Doar daca stiai dinainte care sunt cerintele si aveai deja toate actele, avizele, toata hartogaraia pusa la punct. Altfel, iti ia cel putin o luna ca sa obtii numai aprobarile”, a explicat Florina Vlad.

Cine obtine in prezent finantarile europene? „Cei care au bani lichizi, pentru ca bancile nu iti mai dau credite de cofinantare, asa ca, daca esti bogat, poti sa visezi macar ca vei obtine finantare„. La fel iti poti lua adio si de la ideile tale de afaceri pentru ca, spune consultantul, „in faza de la depunerea proiectului la aprobare, nimeni nu iti garanteaza ca ideea nu zboara in piata”.

Uniunea Europeana iti da, dar nu iti baga in traista!

Cu bagajul plin de informatii descurajatoare, am privit inca odata stirile de presa. Premierul Emil Boc declara recent ca, pentru a accelera procesul de acordare a finantarilor europene, guvernul a decis sa reduca termenul de organizare a licitatiilor de la 87 de zile la 30 de zile.

„Cine castiga un proiect european are in cont, in momentul semnarii contractului, 30% din valoarea proiectului. Ai castigat un proiect de un milion de euro, ai in cont trei sute de milioane de euro pentru derularea proiectului, ceea ce inseamna un sprijin foarte important”, declara premierul.

La prima vedere suna motivant. Daca mai pui in calcul si faptul ca Romania are la dispozitie fonduri de 30 de miliarde de euro pana in 2013, te gandesti ca poate ai totusi o sansa, poti invinge birocratia.

Datele statistice spun ca din 2007 si pana pe 30 iunie 2009, au fost aprobate 2.154 de proiecte cu o valoare de 3,7 miliarde euro. Din acestea, au fost semnate 1.429 de contracte de finantare cu beneficiarii, de 2,37 miliarde euro. Oare cum au reusit?