COMPANII

Cum blocheaza psihoza gazelor de sist investitii ale Gazprom in Romania

05 martie 2014, ora 12:18, autor(i): Madalina Pana 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
gazee.jpg
Temerile legate de efectele adverse ale explorarii gazelor de sist au ajuns sa blocheze nu numai activitatile de profil ale Chevron din Romania cat si ale altor companii care cauta sa foreze dupa petrol. Noua victima: Gazprom.

Rusii de la Gazprom au la dispozitie 160 de milioane de euro pentru investitii in operatiuni de explorare si exploatare a resurselor petroliere in Romania, insa psihoza gazelor de sist blocheaza activitatile companiei.

"Cea mai mare problema este in Bihor. Nu ne lasa sa mergem pe teren", a declarat marti Vadim Smirnov, directorul general al NIS Petrol Romania, companie controlata de Gazprom prin subsidiara din Serbia.

Mai mult, daca nu respecta termenii prevazuti in contractul de concesiune, din cauza acestor intarzieri, compania risca sa plateasca si amenzi catre bugetul de stat.

"Am putea sa mergem si la judecata, dar vrem sa evitam", a completat oficialul companiei petroliere, referindu-se la problemele cu localnicii si autoritatile locale.Acesta a precizat ca operatiunile NIS vizeaza exclusiv resurse conventionale ľ petrolul, in timp ce explorarea resurselor neconventionale, precum gazul de sist, nu reprezinta obiectul de activitate al companiei.á

"Operatiunile noastre respecta in totalitate cerintele de mediu si de siguranta a populatiei. Compania se axeaza pe explorarea, dezvoltarea si productia conventionala de petrol, acesta fiind si scopul prezentei noastre pe piata din Romania", a mai spus Smirnov.

El a adaugat ca sporirea capacitatii de productiei in urma unor investitii semnificative in modernizarea rafinariei de la Pancevo reprezinta motivul principal pentru interesul NIS in perimetrele petroliere din vestul tarii, aflate in proximitatea granitei cu Serbia.

Ca parte a procesului de explorare si productie, NIS Petrol colaboreaza cu 4 companii: East West Petroleum din Canada, Moesia Oil and Gas din Irlanda, Zeta Petroleum din Marea Britanie si Armax Gaz din Romania, in 6 blocuri petroliere ľ EX 2 Tria si EX 3 Baile Felix in Bihor, EX7 Periam, EX8 Biled, DEE EV Jimbolia si EX12 Crai Nou in Timis.

Recent, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat transferul de participare pentru 3 perimetre, incheiate intre East West Petroleum (EWP) si NIS Petrol.

Decizia vine dupa solicitarea comuna a celor doua companii. Anterior, Guvernul Romaniei a aprobat Acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-productie pentru cele trei perimetre, incheiat intre ANRM si EWP.

Cele 3 perimetere sunt EX - 3 Baile Felix in judetul Bihor, Ex - 7ľ Periam si Ex ľ 8 Biled, situate in judet) Timis.

Oficialul NIS Petrol Romania a infirmat zvonurile potrivit carora Gazprom ar finanta protestele impotriva gazelor de sist. "Adica eu am organizat proteste impotriva mea? Au inspiratie cei care spun asa ceva", a spus Vadim Smirnov, amuzat.

Paranoia afecteaza si Petrom

NIS Petrol Romania nu este insa singura companie petroliera asupra careia se rasfrange psihoza legata de gazele de sist. Anul trecut, mai multi localnici din Arges s-au plans caáangajatii unei firme de prospectiuni geologice au intrat abuziv pe terenurile lor, unde au montat cabluri si au facut sapaturi pentru descoperirea de zacaminte.

In replica, reprezentantii Prospectiuni au explicat ca firma efectua cercetari geologice in baza unui contract incheiat cu Petrom,áintr-un perimetru petrolifer de unde se extrage titei de peste 30 de ani.

Ei au subliniat la randul lor ca cercetarileánu vizeaza explorarea gazelor de sist in judetul Arges.

Citeste si:
Cine a ordonat interventia jandarmilor la Pungesti
Pazim sonda americanilor cu bani publici. Cat economiseste Chevron cu Jandarmeria (Video)
Revolta de la Pungesti: Jandarmii au blocat drumul national cu garduri metalice
Avocat: Abuzuri crunte ca la Pungesti nu au mai avut loc in Romania din perioada stalinistaá
Pungesti: "Am renuntat la greva foamei din cauza abuzurilor jandarmilor"
Ce ar fi scris Eminescu despre Rosia Montana, gazele de sist si instrainarea terenurilor
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 25 Iunie 2021, 10:23
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter