COMPANII

De ce nu ajung legumele romanesti la consumatori

11 iunie 2018, ora 11:32 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
taramea.jpg
Fasolea galbenă, varza și castraveții românești sunt deja în hipermarket, anunta productorii din Uniunea Nationala a Cooperativelor Agricole de Producție Integrată (UNCAPI). Ei spun ca ar fi putut livra inca din săptămâna 21-27 mai, 6 tone de roșii și 20 de tone de cartofi saptamanal.

„Din punct de vedere al hypermarketului, roșia românească este mai zemoasă, ceea ce inseamnă că rezistă mai puțin și este mai sensibilă la manevrare decât roșia provenită din import. Din ce am discutat cu colaboratorii de la „Țara Mea”, de exemplu, tot ce le livrează Cooperativa sunt produse fără pesticide, fără conservanți, probabil cu prețuri ușor mai mari decât cele din import.” (Ștefan Nicolae, Secretar general UNCAPI)

Fermierii români produc legume, dar vând dezorganizat

Producția de fructe și legume, care a avut foarte mult de suferit din cauza problemelor de climă, a beneficiat totuși de sprijinul MADR, mai ales cu Programul Tomata, sprijin financiar care face ca producția de tomate să înregistreze o creștere substanțială față de alți ani. Din păcate, majoritatea producătorilor agricoli întampină greutăți în valorificarea producției, pentru că  marile rețele de magazine încă nu au o strategie de preluare a producției realizate. Pe de altă parte, producătorii noștri suferă încă la capitolul organizare și asociere și se mulțumesc cu un profit care sa le asigure „traiul decent”, adica cantități mai mici la un preț mai mare. „De multe ori cumpărăm cantități mai mari de roșii, cartofi și alte legume perisabile decât comanda pe care o avem la Kaufland ca să îi ajutăm pe micii producători să ruleze marfa și să crească. Dar nu asta e problema. Problema reală este că am putea livra mult mai mult la raft, dar legumicultorii se îndreaptă către tradiționala piață, pentru că nu-i bagă nimeni în seama - lucru absolut firesc, de altfel. Dacă nu învățăm să lucrăm cât mai organizat, prin cooperative și asociații, nu avem cum să creștem și să ne recâștigăm piața, deci rămânem cu <<potențialul>>” (Florin Burculescu, Președinte Cooperativa Țara Mea)  

„Cred că soluția e să lucrăm împreună – producători/legumicultori, cooperative agricole, retaileri și MADR – la soluții pentru produsele românești, pentru ce se produce în țara noastră. În primul rând să înțelegem că e vorba și de siguranța alimentară, apoi de impactul pe care îl putem avea în bugetul țării, valorificând astfel potențialului agricol al României.” (Ștefan Nicolae, Secretar general UNCAPI)

Cooperativele înscrise în Uniunea Națională a Cooperativelor Agricole de Producție Integrată au afaceri de 40 de milioane de euro în cele mai importante ramuri din agricultură. Sectoarele în care activează sunt: sectorul vegetal, legumicol, creșterea păsărilor și producția de ouă, creșterea ovinelor și caprinelor, procesarea și producția de lapte și a produselor din lapte, precum și vânzarea produselor agroalimentare.

UNCAPI cuprinde trei mari cooperative, o asociație a crescătorilor de ovine și caprine și aproximativ 400 de fermieri. În acest moment, toate cooperativele care sunt înscrise în UNCAPI colaborează între ele.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 02 Iulie 2022, 13:14
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter