COMPANII, CARIERE

De la fabrica la imobiliare: Povestea evreului care s-a intors sa faca afaceri in Romania dupa 40 de ani

25 mai 2015, ora 01:28, autor(i): Mona Manole 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
foto: yooying.com/holocaust_survivor_portraits
foto: yooying.com/holocaust_survivor_portraits
Effy (Efraim) Pfeffermann, 82 de ani, este urmasul unei familii bogate din Timisoara. Dupa ce a supravietuit Holocaustului din Romania, a parasit tara in 1949 din cauza ocupatiei sovietice. S-a intors 40 de ani mai tarziu pentru a le oferi consultanta unor investitori americani. Astazi este inca activ pe piata locala, cu afaceri in domeniul imobiliarelor.

Effy Pfeffermann s-a nascut pe 12 octombrie 1932, in Timisoara, Romania. El locuia intr-o vila cu 5 dormitoare din oras, aproape de fabrica familiei sale, ce producea capace din aluminiu pentru sticle.  

Viata evreilor din Timisoara a inceput sa se schimbe radical din septembrie 1940, cand a venit la putere generalul (ulterior maresalul) Ion Antonescu.

La inceputul anului 1941, autoritatile romane i-au fortat familia sa vanda fabrica pe 1 dolar si sa paraseasca vila in 24 de ore. Astfel, a ajuns sa locuiasca in chirie intr-un apartament cu doua camere din Piata Traian. Iar situatia era din ce in ce mai rea pentru evreii din oras, potrivit jewishjournal.com.  Dupa a scapat de deportari si munca in lagare, prin mituirea unor romani, lucrurile pareau sa ia o turnura pozitiva in august 1944, cand Germania pierdea razboiul iar Regele Mihai I l-a alungat de la putere pe Ion Antonescu. Fabrica a fost redata familiei, doar pentru a fi confiscata din nou de comunisti in 1947. Atunci, familia lui a facut demersuri pentru e emigra in Palestina.  

Effy Pfeffermann a ajuns in Israel in 1949, unde a locuit la niste veri in Bnei Brak si a lucrat ca postas. La varsta de 18 ani, el s-a inrolat in armata. In 1959 a emigrat in SUA si s-a stabilit la Los Angeles, unde a cunoscut-o pe Susan Rosenbaum. S-a casatorit cu aceasta in februarie 1960.

A avut mai multe job-uri marunte pana a ajuns profesor la o scoala evreiasca. Ulterior, s-a angajat ca agent de vanzari la IBM. Armata si job-ul de la IBM au fost, de altfel, cele mai bune scoli, considera Efraim Pfeffermann.   

In 1971 a plecat de la IBM si a infiintat Consolidated Financial Planning cu alti 4 parteneri. In 1979, a urmat dezvoltatorul imobiliar E.F.I., infiintat cu un singur partener.

In 1989, acesta a inceput sa ofere consultanta firmelor americane care voiau sa intre pe piete est-europene. In 1998, a infiintat impreuna cu un var firma BTC, pentru dezvoltarea de proiecte imobiliare in Romania si Ungaria. El se implica si astazi in aceasta afacere.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 26 Mai 2022, 08:04
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter